"Ενημερώνουμε τον κ. Πέτσα πως η Ελλάδα ΕΧΕΙ Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς"ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στ. Αραχωβίτης - Ολ.Τελιγιορίδου: “κ. Πέτσα λέγε-λέγε στο τέλος θα το πιστέψετε και ο ίδιος”

Με έκπληξη διαβάσαμε σε συνέντευξή του Αν. Υπουργού Εσωτερικών στις 10 Απριλίου 2020, πως η χώρα για πρώτη φορά αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ο κ. Πέτσας είτε παραπλανεί, είτε παραπλανάται. Σε κάθε περίπτωση, δεν γνωρίζει, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως η διαφαινόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της ΝΔ για τα ζώα συντροφιάς, που μεταφέρει την αρμοδιότητα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών, ουσιαστικά μεταφέρει την αρμοδιότητα σε αναρμόδιους και άσχετους με τη διαχείριση του θέματος θεσμούς και ανθρώπους που θα αναλάβουν ένα βάρος που δεν μπορούν να σηκώσουν.

Ενημερώνουμε τον κ. Πέτσα πως η Ελλάδα ΕΧΕΙ Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4039/2012, και ονομάζεται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους.

Το ψηφιακό ιστορικό του ζώου ήδη υπάρχει στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και φυσικά μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω. Πιο συγκεκριμένα, στις 02-07-2015 υπεγράφη η Υ.Α για τη διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων/χρηστών της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄1544/22-7-2015.

Από τις 18-08-2015 έχει καταστεί πλήρως λειτουργική η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Στις 17-09-2015 ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς με το με αριθ. πρωτ. 2592/100417/17-09-2015 έγγραφο του ΥπΑΑΤ, προκειμένου να παραδοθούν τα ιστορικά στοιχεία και να πιστοποιηθούν οι χρήστες, ώστε να καταγράφονται στη Διαδικτυακή Βάση του ΥπΑΑΤ τα ζώα συντροφιάς καθώς η καταγραφή των ζώων Συντροφιάς με βάση το ν. 3170/2003 μέχρι τότε και από το 2004 γινόταν από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο. Στις 04-11-2015 η Δ/νση Πληροφορικής με έγγραφό της ζήτησε την παράδοση των ιστορικών στοιχείων από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, που έγινε στις 17 Δεκεμβρίου 2017.

Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχει αναπτυχθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποστηρίζεται από 1.300 πιστοποιημένους ιδιώτες κτηνιάτρους. Επιπρόσθετα, είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, ώστε να καθίσταται ουσιαστικός ο κτηνιατρικός έλεγχος (ιχνηλασιμότητας, υγειονομικός και ευζωίας) και έχει αναπτυχθεί υπηρεσία web-service ώστε να αποκτήσουν την ανάλογη πρόσβαση οι υπηρεσίες άλλων υπουργείων και υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς (π.χ. Ελληνική Αστυνομία).

Τέλος, το ΥπΑΑΤ έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζει μητρώο καταφυγίων και ενδιαιτημάτων σε συνεργασία με τις αδειοδοτούσες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, μέσω υπηρεσίας «back-office», ενώ το μητρώο εκτροφέων, μαζί με την ΚΥΑ για τους ειδικότερους όρους έγκρισής τους σε εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 6, έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στο 2021.

Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς ελέγχεται κάθε φορά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Food and Veterinary Office-FVO) που επιθεωρούν το πρόγραμμα της λύσσας τα τελευταία χρόνια.

Είναι σαφές πως ο κ. Πέτσας καλείται να αναλάβει στο Υπουργείο Εσωτερικών τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς, χωρίς να γνωρίζει καν το θέμα του Εθνικού Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Εκτός κι αν παραπληροφορεί σκόπιμα, αλλά στο τέλος θα το πιστέψει και ο ίδιος και είναι κρίμα να πιστεύει πως δημιουργεί κάτι που ήδη υπάρχει στον πραγματικό κόσμο και όχι στον δικό του.

Σχόλια

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ