Αραχωβίτης προς το Υπουργείο Παιδείας: «Δεσμεύεστε ότι δεν θα κλείσει καμία Σχολή ή Τμήμα στη Σπάρτη;»ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Επίκαιρη Ερώτηση Αραχωβίτη προς το Υπουργείο Παιδείας: «Δεσμεύεστε ότι δεν θα κλείσει καμία Σχολή ή Τμήμα στη Σπάρτη;»


Ο Νόμος 4777 του 2021 θα επιφέρει πολλαπλά χτυπήματα στα δημόσια Ελληνικά Πανεπιστήμια, όπως αναγνωρίστηκε από την Πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας και σύσσωμη την Αντιπολίτευση που δεν συναίνεσε και τον καταψήφισε.

Με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), και τους συντελεστές που καθορίστηκαν μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει πλέον με μεγάλη ακρίβεια, ποιες σχολές και τμήματα κινδυνεύουν με διακοπή λειτουργίας εξαιτίας των διατάξεων του Νόμου.

Είναι λοιπόν εύλογη η απαίτηση, οι επιπτώσεις του Ν. 4777/2021 να γίνουν δημόσια γνωστές στους πολίτες, τόσο στους ενδιαφερόμενους υποψηφίους και τις οικογένειές τους, όσο και στους κατοίκους των περιφερειών όπου σχολές και τμήματα κινδυνεύουν.

Ειδικά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μόνο σε 7 Τμήματα η Βάση Εισαγωγής από τα Γενικά Λύκεια ήταν πάνω από τις 10.000 μονάδες, ενώ για τα παρακάτω 15 η Βάση ήταν κάτω από τις 10.000 μονάδες:

1

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ψηφιακών Συστημάτων

6.075

Σπάρτη

2

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού

6.025

Σπάρτη

3

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Νοσηλευτικής

8.600

Τρίπολη

4

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

9.550

Πάτρα

5

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Οικονομικών Επιστημών

9.175

Τρίπολη

6

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

9.125

Καλαμάτα

7

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Φιλολογίας

8.900

Καλαμάτα

8

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών

8.625

Καλαμάτα

9

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Πολιτικών Μηχανικών

8.575

Πάτρα

10

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών

7.925

Ναύπλιο

11

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Θεατρικών Σπουδών

7.900

Ναύπλιο

12

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

7.875

Καλαμάτα

13

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

7.675

Τρίπολη

14

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Γεωπονίας

6.500

Καλαμάτα

15

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών

6.225

Καλαμάτα

Με βάση τον παραπάνω πίνακα, είναι εμφανής ο γενικευμένος κίνδυνος μαρασμού στην Πελοπόννησο σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, επιστημονικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό, από τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης της ΝΔ.

Με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσα, αναμένω, όπως και οι συμπολίτες μου στη Λακωνία, αλλά και στην Πελοπόννησο, στοιχειοθετημένες πλέον απαντήσεις από το Υπουργείο Παιδείας για τη συνέχιση ή όχι της λειτουργίας Τμημάτων και Σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και δη, αυτών που εδράζονται στη Σπάρτη.


Η συζήτηση θα μεταδοθεί την Παρασκευή 5/3 από το Κανάλι της ΒουλήςΑκολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:


Αθήνα, 1 Μαρτίου 2021

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων


Θέμα: «Απειλούνται Πανεπιστημιακά Τμήματα στη Σπάρτη με διακοπή λειτουργίας λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής του Νόμου 4777/2021»


Με τον Νόμο 4777/2021 και τις σχετικές ρυθμίσεις που αυτός θέσπισε ως προς την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε), μεγάλος αριθμός μαθητών αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ορισμό και τον τρόπο υπολογισμού της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που θα ισχύσει ήδη από την τρέχουσα σχολική για την εισαγωγή στην επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, πολλά τμήματα και σχολές των Πανεπιστημίων, τόσο περιφερειακά όσο και κεντρικά, θα αντιμετωπίσουν ζητήματα λειτουργίας.

Σύμφωνα με έρευνες των επιπτώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και την διακύμανση του μέσου όρου στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020, αν η Ε.Β.Ε. υπολογιστεί έστω στο ευνοϊκό 80% του μέσου όρου, προκύπτει ότι δεν θα εισαχθεί άνω του 30% των υποψηφίων.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το οποίο έκλεισε 20 χρόνια από την ίδρυσή του, δραστηριοποιείται στις 5 πρωτεύουσες των Νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Τρίπολη, Κόρινθος, Ναύπλιο, Σπάρτη, Καλαμάτα), αποτελείται από 9 Σχολές και 22 Τμήματα και φοιτούν περισσότεροι από 20.000 φοιτητές.

Στη Σπάρτη λειτουργεί Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής με μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα στην ελληνική επικράτεια αυτό της Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, καθώς και άλλα δύο Τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ήτοι Ψηφιακών Συστημάτων και το νεοσυσταθέν Τμήμα Φυσικοθεραπείας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4777/2021για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, εκτιμάται ότι περισσότερες από 10 σχολές και τμήματα κινδυνεύουν με διακοπή λειτουργίας.


Επειδή οι επιπτώσεις του Ν. 4777/2021 θα πρέπει να γίνουν δημόσια γνωστές στους πολίτες, τόσο στους ενδιαφερόμενους υποψηφίους και οικογένειες, όσο και στους κατοίκους των περιφερειών όπου εδράζονται Πανεπιστήμια, Σχολές και Τμήματα, άρα και στη Σπάρτη,

Επειδή οι απώλειες σε Τμήματα και φοιτητές αναμένεται να οδηγήσουν σε επιστημονικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό μαρασμό ολόκληρες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα τις απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα,


Ερωτάται η κ. Υπουργός:Ποια είναι η εκτίμηση των επιπτώσεων για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τα 22 λειτουργούντα Τμήματά του και πιο συγκεκριμένα για αυτά που λειτουργούν στη Σπάρτη της Π.Ε. Λακωνίας;


Δεσμεύεστε ότι δεν θα κλείσει καμία Σχολή ή Τμήμα που λειτουργεί σήμερα στη Σπάρτη αλλά και ότι θα συμπεριληφθεί στο φετινό μηχανογραφικό και η Σχολή Στατιστικής;


Ο ερωτών βουλευτής

Αραχωβίτης Σταύρος

Σχόλια

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ