Γρίπη των πτηνών - Τι μέτρα προστασίας πρέπει να λάβουν οι ιδιοκτήτες πουλερικώνΑπό το τμήμα Κτηνιατρικής της Δ.Α.Ο.Κ Π.Ε. Λακωνίας ανακοινώνεται ότι για την αποτροπή της εισόδου στη χώρα της Γρίπης των πτηνών, η οποία το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκε σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης και πρόσφατα επιβεβαιώθηκε και στην Ιταλία, Κροατία και Σλοβενία επιβάλλεται η συστηματική τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας.

Στους ιδιοκτήτες οικόσιτων πουλερικών:

Απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών σε ανοικτούς χώρους (προαύλια, αγρούς κλπ)῎

Τα ανοίγματα των κοτετσιών να καλύπτονται με σήτες , δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα , η οροφή να είναι στεγασμένη με λαμαρίνα ή άλλο υλικό και γενικά πρέπει να αποκλείεται η επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά ή με τα περιττώματα τους.


Απαγορεύεται η από κοινού εκτροφή παπιών και χηνών με άλλα πουλερικά. Πάπιες και χήνες πρέπει να διατηρούνται σε ξεχωριστό κλειστό χώρο.


Συνίσταται στους ιδιοκτήτες των πτηνών , μετά την έξοδο τους από το κοτέτσι, να αλλάζουν ρούχα και υποδήματα. Ρούχα και υποδήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την είσοδο τους στο κοτέτσι να παραμένουν εκτός σπιτιού.


Μετά από κάθε εργασία και επαφή με τα πτηνά , να ακολουθεί καλό πλύσιμο των χεριών με άφθονο νερό και σαπούνι και αν υπάρχει, να χρησιμοποιείται και απολυμαντικό χεριών.


Να γίνεται καλός καθαρισμός των χώρων γύρω από το κοτέτσι, ώστε να μην υπάρχουν σπόροι και άλλα υλικά που προσελκύουν πτηνά.


Τα πουλερικά να ποτίζονται με νερό που δεν προέρχεται από δεξαμενή νερού που να είναι εκτεθειμένη στο περιβάλλον και στα άγρια πτηνά.


Μόνο τα απολύτως απαραίτητα άτομα να μετακινούνται προς το κοτέτσι. Αν είναι δυνατόν, πάντα το ίδιο άτομο να φροντίζει τα πουλερικά.


Να γίνεται καλό μαγείρεμα του κρέατος και των αυγών που προέρχονται από τα οικόσιτα πουλερικά.


Σε περιπτώσεις που παρατηρηθούν θάνατοι πουλερικών σε ποσοστό μεγαλύτερο από 3% την εβδομάδα να ενημερώνουν αμέσως την Κτηνιατρική Υπηρεσία.


Στις συστηματικές εκτροφές πουλερικών , τα μέτρα βιοασφάλειας περιλαμβάνουν :


Την περίφραξη των πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων , ώστε να διασφαλίζεται η είσοδος σε αυτές από σημείο που θα γίνεται απολύμανση των τροχών των οχημάτων και των υποδημάτων των εισερχομένων.


Την ύπαρξη τάφρου απολύμανση στις εισόδους των εκτροφών και λεκάνης απολύμανσης των κτιριακών εγκαταστάσεων με διαλύματα απολυμαντικού που να ανανεώνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή.


Τον περιορισμό μετακινήσεων πτηνών , ατόμων και μηχανημάτων από θάλαμο σε θάλαμο της εκμετάλλευσης.


Την προστασία των εγκαταστάσεων παρασκευής ζωοτροφών και των συστημάτων παροχής τροφής και νερού από άγρια πτηνά (αγριόπαπιες, αγριόχηνες, κύκνους κλπ). Απαγορεύεται η χρήση πόσιμου νερού από εξωτερικές δεξαμενές στις οποίες υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης των άγριων πτηνών.Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε στα εξής τηλέφωνα της υπηρεσία μας:

Τμήμα Κτηνιατρικής Σπάρτης 2731363300-303-307

Αγροτικό Κτηνιατρείο Μολάων 2732022264


Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ


Γ. ΚΑΤΣΙΜΑΛΗΣ


Σχόλια

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MOTOPLACE

ACTION BIKE

ΒΟΡΒΗΣ

AIVALI HOTEL

SLEEP EXPERTS

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

PIZZA PALACE

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

WAY CUP

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Asfalismenos.gr

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

SPARTA LUXURY

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

e-info.gr