Δίνουν «ψίχουλα» στην Αυτοδιοίκηση για στήριξη των επιχειρήσεων



Κοινή ερώτηση κατέθεσαν, με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Τομεάρχη Εσωτερικών, Ευαγγελίας Λιακούλη, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκο, σε σχέση με την πρόσφατη απόφασή του για έκτακτη επιχορήγηση ύψους 60 εκ. ευρώ προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να ενισχυθούν στη μάχη κατά του covid-19, μετά το δεύτερο lockdown, το οποίο προφανώς συνεπάγεται μειωμένα έως μηδενικά έσοδα για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.

Όπως, ωστόσο, επισημαίνουν οι βουλευτές της Κ.Ο.: «αυτά τα χρήματα δεν φθάνουν ούτε για … ‘’ζήτω’’, με αποτέλεσμα σειρά αυτονόητων ερωτημάτων να προκύπτουν και πάλι σε σχέση με την ύπαρξη ορθολογικού κεντρικού σχεδιασμού για την κατανομή και αξιοποίηση του εν λόγω ποσού».

Στο κείμενο της ερώτησης υπογραμμίζεται, επιπλέον, ότι οι «μεγαλεπήβολοι» σχεδιασμοί και οι παραινέσεις του κ. Θεοδωρικάκου για στήριξη από πλευράς των ΟΤΑ των επιχειρήσεων που πλήττονται, αλλά και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για τα νέα 8μηνα, είναι καταδικασμένοι να μείνουν «ασκήσεις επί χάρτου», λόγω της ανεπαρκούς επιχορήγησης σε μια οικονομία που κυριολεκτικά «σέρνεται» από τις συνέπειες του 2ου lockdown.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:




ΕΡΩΤΗΣΗ




Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών


Μια ακόμη «ανακοίνωση μέτρων στήριξης» των Δήμων και των Περιφερειών, ήρθε να προστεθεί σε προηγούμενες δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, ο οποίος ισχυρίζεται, ότι γενναιόδωρα δίνει, εκτάκτως, 60 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών που παρουσιάζονται στους ΟΤΑ, εν μέσω πανδημίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Υπουργός Εσωτερικών προέτρεψε τους Δήμους, με το ανωτέρω κονδύλι, να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που πλήττονται και εν γένει την ιδιωτική οικονομία (sic!), να χαρίσουν τα δημοτικά τέλη στις επιχειρήσεις που έκλεισαν (τί να λάβει η Αυτοδιοίκηση, άλλωστε, παρά του μη έχοντος;) και, τέλος, να προσλάβουν το αναγκαίο προσωπικό για τα νέα 8μηνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με έμπειρους Αυτοδιοικητικούς αυτά τα χρήματα δεν φθάνουν ούτε για …«ζήτω», με αποτέλεσμα σειρά αυτονόητων ερωτημάτων να προκύπτουν και πάλι σε σχέση με την ύπαρξη ορθολογικού κεντρικού σχεδιασμού για την κατανομή και αξιοποίηση του εν λόγω ποσού.

Δεδομένου ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει «χορτάσει από λόγια» και τα κονδύλια που παρέχονται μέσω της έκτακτης επιχορήγησης δεν επαρκούν για όλα τα «μεγαλεπήβολα» σχέδια του κ. Υπουργού Εσωτερικών.


Δεδομένου ότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί πράγματι έναν καθοριστικό πυλώνα αντιμετώπισης της πανδημίας του covid-19, ωστόσο, ρίχνεται και πάλι στη μάχη του δεύτερου κύματος, με μειωμένη χρηματοδότηση, που μαθηματικά συνεπάγεται και μειωμένη αποτελεσματικότητα.

Δεδομένου ότι δεν μπορεί να «συνεχίζεται το έργο» της κυβερνητικής έπαρσης και υποτιθέμενης μεγαλοψυχίας, όταν στην πραγματικότητα η Τ.Α. βρίσκεται σε κατάσταση «ελεημοσύνης» και στην πραγματικότητα λαμβάνει «ψίχουλα» και αυτά με αδιαφανή τρόπο.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε σχέση με το επιχορηγούμενο κονδύλι τάξης 60 εκ. ευρώ προς την Τ.Α.:


Σε ποιους Δήμους και Περιφέρειες δίνονται τα χρήματα αυτά; Βάση ποιου σχεδίου, με ποια κριτήρια, και για την κάλυψη ποιων συγκεκριμένων αναγκών;

Πώς κρίνεται ποιος δήμος ή Περιφέρεια έχει αυξημένες ανάγκες και από ποιον κρίνεται;

Συμμετέχουν τα Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.Π.Ε. στον προγραμματισμό των έκτακτων ενισχύσεων του Υπουργείου, κι αν ναι, έχουν λόγο στις κατανομές;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές


ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ


ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ


ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ




ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ




ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ


Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ