Νεοκλής Κρητικός: Οι ηλικιωμένοι αξίζει να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και αποτελούν πηγή ζωής και έμπνευσης για τις νεότερες γενιές

Η 1η Οκτωβρίου έχει ανακηρυχθεί από το 1990 ως Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων και είναι γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία». Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως φόρος τιμής στους ηλικιωμένους, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Τα άτομα τρίτης ηλικίας, είναι οι δικοί μας άνθρωποι: οι γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, θείοι και θείες, πρόσωπα αγαπημένα από το οικογενειακό και φιλικό μας περιβάλλον. Είναι αυτοί που γεννήθηκαν και έζησαν σε δύσκολες εποχές για τον τόπο. Άνθρωποι που βίωσαν πόλεμο, φτώχεια και στερήσεις, που παρ’ όλα αυτά αγωνίστηκαν και κέρδισαν τις μάχες της ζωής, κατάφεραν να δημιουργήσουν και να προκόψουν, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με αγάπη, με αρχές και αξίες

Οι άνθρωποι μιας προχωρημένης ηλικίας είναι σαν το «παλιό καλό κρασί», που όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο πολύτιμο. Ωριμάζουν στην ψυχή και το νου τους και μπορούν να συμβουλεύσουν απαλλαγμένοι από κακία, πάθη και μικροπρέπειες. Έχουν να διηγηθούν και να καταθέσουν εμπειρίες μιας ολόκληρης ζωής, γι αυτό και τους αξίζει χώρος να αναπνεύσουν, να ψυχαγωγηθούν, να νιώσουν πως είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος και όχι στο περιθώριο.

Η Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» δίνουν αισιόδοξα μηνύματα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά αυτό που πραγματικά έχει αξία είναι ένα ζεστό βλέμμα, ένα χάδι, λίγος χρόνος για κουβέντα προς τους δικούς μας ηλικιωμένους σαν αντίδωρο αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης.

Σήμερα, οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία και όχι μόνο, είναι αντιμέτωποι με την επιδημία από τον ιό COVID-19. Έχει παρατηρηθεί ότι οι ηλικιωμένοι που θα νοσήσουν από τον ιό COVID-19 μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι πολύ σοβαρές και επικίνδυνες για την ζωή τους επιπλοκές, εφόσον νοσήσουν. H επιδημία ανατρέπει την κανονικότητα και την ρουτίνα των ηλικιωμένων. Αναδύεται λοιπόν επιτακτικά η ανάγκη για οδηγίες οι οποίες θα διασφαλίσουν την φροντίδα των ηλικιωμένων και θα καθησυχάσουν τον φόβο και τα αισθήματα αβοηθητότητας, μοναξιάς, αβεβαιότητας, θλίψης και θα τους βοηθήσουν να προσαρμοσθούν στις προτεινόμενες και επιβεβλημένες οδηγίες προστασίας, να μείνουν στο σπίτι και να περιορίσουν ή να καταργήσουν τις ήδη λιγοστές εξόδους . Η κοινωνική απόσταση δεν σημαίνει και μοναξιά. Το ζήτημα είναι οι ηλικιωμένοι να είναι ασφαλείς, όχι όμως και μόνοι!

Ο εορτασµός της Ηµέρας για την Τρίτη Ηλικία δεν πρέπει να είναι µόνο αφορµή για απόδοση τιµής και σεβασµού, αλλά αντίθετα αφετηρία για θετική δράση.

Θέλουµε τους πρεσβύτερους συµπολίτες µας συµµέτοχους και ενεργούς σε κάθε µας βήµα. Είναι σηµαντικό να τους έχουµε όχι απόµερους και περιθωριοποιηµένους αλλά πηγή άντλησης γνώσης και σταθερούς συµπαραστάτες.

Νεοκλής Δ. Κρητικός

Βουλευτής Λακωνίας

Νέα Δημοκρατία


Σχόλια

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE