Νεοκλής Κρητικός: Οι ηλικιωμένοι αξίζει να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και αποτελούν πηγή ζωής και έμπνευσης για τις νεότερες γενιές

Η 1η Οκτωβρίου έχει ανακηρυχθεί από το 1990 ως Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων και είναι γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία». Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως φόρος τιμής στους ηλικιωμένους, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Τα άτομα τρίτης ηλικίας, είναι οι δικοί μας άνθρωποι: οι γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, θείοι και θείες, πρόσωπα αγαπημένα από το οικογενειακό και φιλικό μας περιβάλλον. Είναι αυτοί που γεννήθηκαν και έζησαν σε δύσκολες εποχές για τον τόπο. Άνθρωποι που βίωσαν πόλεμο, φτώχεια και στερήσεις, που παρ’ όλα αυτά αγωνίστηκαν και κέρδισαν τις μάχες της ζωής, κατάφεραν να δημιουργήσουν και να προκόψουν, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με αγάπη, με αρχές και αξίες

Οι άνθρωποι μιας προχωρημένης ηλικίας είναι σαν το «παλιό καλό κρασί», που όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο πολύτιμο. Ωριμάζουν στην ψυχή και το νου τους και μπορούν να συμβουλεύσουν απαλλαγμένοι από κακία, πάθη και μικροπρέπειες. Έχουν να διηγηθούν και να καταθέσουν εμπειρίες μιας ολόκληρης ζωής, γι αυτό και τους αξίζει χώρος να αναπνεύσουν, να ψυχαγωγηθούν, να νιώσουν πως είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος και όχι στο περιθώριο.

Η Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» δίνουν αισιόδοξα μηνύματα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά αυτό που πραγματικά έχει αξία είναι ένα ζεστό βλέμμα, ένα χάδι, λίγος χρόνος για κουβέντα προς τους δικούς μας ηλικιωμένους σαν αντίδωρο αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης.

Σήμερα, οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία και όχι μόνο, είναι αντιμέτωποι με την επιδημία από τον ιό COVID-19. Έχει παρατηρηθεί ότι οι ηλικιωμένοι που θα νοσήσουν από τον ιό COVID-19 μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι πολύ σοβαρές και επικίνδυνες για την ζωή τους επιπλοκές, εφόσον νοσήσουν. H επιδημία ανατρέπει την κανονικότητα και την ρουτίνα των ηλικιωμένων. Αναδύεται λοιπόν επιτακτικά η ανάγκη για οδηγίες οι οποίες θα διασφαλίσουν την φροντίδα των ηλικιωμένων και θα καθησυχάσουν τον φόβο και τα αισθήματα αβοηθητότητας, μοναξιάς, αβεβαιότητας, θλίψης και θα τους βοηθήσουν να προσαρμοσθούν στις προτεινόμενες και επιβεβλημένες οδηγίες προστασίας, να μείνουν στο σπίτι και να περιορίσουν ή να καταργήσουν τις ήδη λιγοστές εξόδους . Η κοινωνική απόσταση δεν σημαίνει και μοναξιά. Το ζήτημα είναι οι ηλικιωμένοι να είναι ασφαλείς, όχι όμως και μόνοι!

Ο εορτασµός της Ηµέρας για την Τρίτη Ηλικία δεν πρέπει να είναι µόνο αφορµή για απόδοση τιµής και σεβασµού, αλλά αντίθετα αφετηρία για θετική δράση.

Θέλουµε τους πρεσβύτερους συµπολίτες µας συµµέτοχους και ενεργούς σε κάθε µας βήµα. Είναι σηµαντικό να τους έχουµε όχι απόµερους και περιθωριοποιηµένους αλλά πηγή άντλησης γνώσης και σταθερούς συµπαραστάτες.

Νεοκλής Δ. Κρητικός

Βουλευτής Λακωνίας

Νέα Δημοκρατία


Σχόλια

MOTOPLACE

AIVALI HOTEL

SLEEP EXPERTS

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

PIZZA PALACE

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

WAY CUP

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Asfalismenos.gr

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

SPARTA LUXURY

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

e-info.gr