Συνέντευξη Γ.Σακελλαρόπουλου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Greekreporter.com


sakellaropoulos organic farming gourmet functional greek record olive oil awards worldwide
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η λέξη «βιολογικό» δεν σήμαινε τίποτα για τους περισσότερους Έλληνες. Το φαγητό ήταν φαγητό και οι ελιές ήταν ελιές. Σίγουρα, υπήρχαν διαφορετικά είδη ελιών - με τις Καλαμών να είναι οι πιο δημοφιλείς - αλλά οι "βιολογικές ελιές" ήταν δύο λέξεις που ποτέ δεν βρίσκονταν στην ίδια πρόταση.

Όχι στην περίπτωση του Γιώργου Σακελλαρόπουλου, ενός Σπαρτιάτη που πίστευε ότι η πατρίδα του ήταν ιδανική για την παραγωγή εξαιρετικών ελιών και βιολογικού ελαιολάδου, λόγω του εδάφους και του κλίματος. Και έχει αφιερωθεί σε αυτό τα τελευταία 30 χρόνια, με την επωνυμία «Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου».

«Όταν ξεκινήσαμε το 1992, μπήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά, επειδή η βιολογική γεωργία ήταν εντελώς άγνωστη τότε στην Ελλάδα. Επιλέξαμε την περιοχή μας, τη Σπάρτη Λακωνίας, όπου οι συνθήκες (κλίμα, έδαφος, μηδενική περιβαλλοντική ρύπανση) είναι ιδανικές για την καλλιέργεια ελιών, οι οποίες καλλιεργούνται σε αυτήν την περιοχή εδώ και πολλά χρόνια », λέει στο Greek Reporter.
sakellaropoulos organic farming gourmet functional greek record olive oil awards worldwide
Σήμερα, σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, delicatessen και καταστήματα βιολογικών προϊόντων διαθέτουν όλα βιολογικά προϊόντα. Ο Γ. Σακελλαρόπουλος εξηγεί στο Greek Reporter γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καλλιεργούμε αλλά και να καταναλώνουμε βιολογικά.

«Η βιολογική γεωργία είναι μια εντελώς φυσική πρακτική γεωργίας, αλλά και μια φιλοσοφία συνεργασίας με τη φύση», αναφέρει. «Περιλαμβάνει πληθώρα πλεονεκτημάτων, σε σύγκριση με πολλές μη βιώσιμες πρακτικές. Δεν χρησιμοποιούμε τοξικές χημικές ουσίες για την αύξηση της παραγωγής, προστατεύοντας έτσι τους ανθρώπους από περιττές βλάβες, καθώς και τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στη φύση, προωθώντας τη βιοποικιλότητα. »

«Ταυτόχρονα, η βιολογική γεωργία είναι ένα μέσο μείωσης της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της ρύπανσης των υδάτων, καθώς και των βλαβών που έχουν σημειωθεί με την πάροδο των χρόνων στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών ειδών που συνυπάρχουν με κάθε καλλιέργεια», λέει ο Γ. Σακελλαρόπουλος.
sakellaropoulos organic farming gourmet functional greek record olive oil awards worldwide


Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων δεν είναι τόσο συνηθισμένη στην Ελλάδα. Όχι μέχρι πρόσφατα, τουλάχιστον. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής ύφεσης, ο μέσος Έλληνας καταναλωτής λαμβάνει αρκετά υπόψη του το κόστος, κάτι που τον δυσκολεύει να εμβαθύνει πλήρως στον χώρο των βιολογικών τροφίμων. Γι 'αυτό οι Έλληνες παραγωγοί βιολογικών προϊόντων έχουν στραφεί στις πιο ευημερούσες διεθνείς αγορές.

Και σε αυτές τις αγορές τα εξαιρετικά υψηλής ποιότητας προϊόντα της εταιρείας έχουν κερδίσει συνολικά 203 διεθνή βραβεία (!).

«Είμαστε μια εταιρεία προσανατολισμένη στις εξαγωγές, που επενδύει σε μια εξωτερική προσέγγιση», εξηγεί ο παραγωγός. «Μέσα από τα βραβεία και την καινοτομία μας, καταφέραμε να αυξήσουμε σταθερά το πελατολόγιό μας.

«Αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε 16 χώρες παγκοσμίως, όπου διαθέτουμε το 90% της παραγωγής μας. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν τις Η.Π.Α., την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Γαλλία και τη Γερμανία. "
sakellaropoulos organic farming gourmet functional greek record olive oil awards worldwide

Και τι είναι τόσο ξεχωριστό στο ελληνικό ελαιόλαδο και πιο συγκεκριμένα στα βιολογικά ελαιόλαδα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, που έδωσαν στον παραγωγό τους τόσα πολλά διεθνή βραβεία;

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου οι ελιές καλλιεργούνται εδώ και αιώνες. Συνδέονται στενά με τον ελληνικό πολιτισμό και αποτελούν μέρος του εδώ και πολλά χρόνια », λέει ο Σακελλαρόπουλος. «Έτσι, το ελαιόλαδο που παράγεται στην Ελλάδα φέρει όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά της γης, του κλίματος, των ιδιοτήτων του εδάφους και των μικρο-χαρακτηριστικών κάθε μέρους της Ελλάδας».

Ο Έλληνας παραγωγός είναι πολύ περήφανος για τα βραβεία που κέρδισαν τα προϊόντα του σε διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, το πρώτο βραβείο που κέρδισε - σαν ένα πρωτότοκο παιδί - είναι αυτό που τον έκανε πιο περήφανο:

sakellaropoulos organic farming gourmet functional greek record olive oil awards worldwide

«Αν έπρεπε να επιλέξω ένα, θα ήταν το πρώτο μας βραβείο για τις ελιές «Τέλιες» που τους απονεμήθηκαν δύο χρυσά αστέρια στα βραβεία Great Taste Awards του Λονδίνου 2012 - τα λεγόμενα ‘Όσκαρ της Γεύσης’- μεταξύ 10.000 ποιοτικών τροφίμων από όλο τον κόσμο», λέει ο Σακελλαρόπουλος με υπερηφάνεια.
«Αυτό ήταν το πρώτο μας βραβείο στην πρώτη μας συμμετοχή σε διεθνή διαγωνισμό, 20 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας μας. Αυτό το βραβείο μας έδειξε ότι φτάσαμε επιτέλους στο ανώτερο επίπεδο ποιότητας που επιδιώκουμε ».sakellaropoulos organic farming gourmet functional greek record olive oil awards worldwide

Συνεχίζει, λέγοντας «Επίσης, είμαστε πολύ περήφανοι για τη μοναδική διάκριση της δεύτερης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων EVOOWR το 2017 για το gourmet ελαιόλαδο μας «Συλλεκτικόν». Όμως, το αποκορύφωμα όλων αυτών των παγκόσμιων βραβείων γεύσης και ποιότητας ήρθε το 2018 και το 2019, όπου τα δύο διαφορετικά πολυποικιλιακά εξαιρετικά παρθένα βιολογικά gourmet ελαιόλαδα μας, το Majestic Blend EVOO και το Gemstone blend EVOO, τιμήθηκαν για δύο συναπτά έτη, με την 1η θέση την παγκόσμια κατάταξη των ελαιολάδων EVOO World Ranking, θεσπίζοντας ένα νέο ρεκόρ στην κατηγορία τους. "

Φυσικά, το ξέσπασμα του κορονοϊού επηρέασε τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, όπως και τον υπόλοιπο κόσμο, δημιουργώντας δυσκολίες στα σχέδια εξαγωγής τους. Ωστόσο, ο παραγωγός από τη Σπάρτη είναι αισιόδοξος πως οι συνεργασίες του με το πελατολόγιο του ανά τον κόσμο, θα μετατρέψουν αυτό το εμπόδιο σε κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα.
sakellaropoulos organic farming gourmet functional greek record olive oil awards worldwide

«Η κρίση του κορονοϊού μας έχει επηρεάσει σχεδόν όλους, ανεξάρτητα από την δραστηριότητα της κάθε εταιρείας. Παρ 'όλα αυτά, πιστεύουμε ότι οι ισχυρές, μακροχρόνιες επιχειρηματικές συνεργασίες βρίσκονται τον πυρήνα της επιτυχίας κάθε εταιρείας. Έχουμε ένα συγκεκριμένο πελατολόγιο που μεγαλώνει κάθε χρόνο, μέσα από υγιείς και αμοιβαίες συνεργασίες », δηλώνει με βεβαιότητα ο Γ. Σακελλαρόπουλος.

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ