Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΣΤΟ ΒΕΡΔΟ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΖΑΡΑΚΑ

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΥΡΩΤΑ κ. ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΔΟΥ, όπως είχα υποσχεθει, ο φάκελος με την τεκμηρίωση της πρότασης, για την ανακήρυξη του Αγίου Δημητρίου Ζάρακος ως ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ.
Ακολουθεί η επιστολή παράδοσης του φακέλου:
Προς κ. Δήμο Βέρδο
Δήμαρχο
Δήμος Ευρώτα
Kοιν. κ. Δημήτριο Θεοδωρακάκο
Πρόεδρο Κοινότητας
Αγίου Δημητρίου Ζάρακος
Σπάρτη 1 Ιουλίου 2020

Θέμα: Σε συνέχεια της από 9 Ιουνίου 2020 σχετικής ερώτησης μου προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.
Κατάθεση φακέλου, προκειμένου να τεκμηριωθεί το αίτημα και να ενταχθεί στο Δίκτυο Μαρτυρικών πόλεων και χωριών, ο Άγιος Δημήτρης Ζάρακος του Δήμου Ευρώτα.
Κύριε Δήμαρχε,
Όπως ήδη γνωρίζετε στις 7 Ιουνίου 2020, ως νέος βουλευτής, παραβρέθηκα για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την ολική καταστροφή-πυρπόληση του χωριού Άγιος Δημήτριος Ζάρακος στις 4 Ιουνίου του 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και την εκτέλεση συνολικά 21 κατοίκων, μεταξύ των οποίων και μικρών παιδιών. Εκεί ενημερώθηκα για την προσπάθεια την οποία καταβάλλει η κοινότητα και ο Δήμος, προκειμένου να ανακηρυχθεί ως Μαρτυρικό χωριό από την πολιτεία. Την ίδια κιόλας ημέρα, επιστρέφοντας στο γραφείο μου, συνέταξα σχετική Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.
Ο νόμος ορίζει συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία προϋποθέτει, εκτός από σχετικές αποφάσεις του αντίστοιχου κοινοτικού και Δημοτικού Συμβουλίου και την ύπαρξη ιστορικών τεκμηρίων, απόλυτα συνυφασμένων με το αίτημα, τα οποία να επαληθεύουν αναμφισβήτητα το γεγονός και να πληρούν συγκεκριμένους κανόνες. Για τον λόγο αυτό, ανέθεσα σε ειδικό και έμπειρο σε ιστορικές αναζητήσεις και μελέτες επιστήμονα, να συντάξει ολοκληρωμένο φάκελο ο οποίος θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου συνοδεύοντας το αίτημα.
Κύριε Δήμαρχε,
Με ιδιαίτερη συγκίνηση σας καταθέτω τον σχετικό φάκελο, με τίτλο «Άγιος Δημήτριος Ζάρακος, 4 Ιουνίου 1944. Ένα μαρτυρικό χωριό». Για να συνταχθεί ο φάκελος, πραγματοποιήθηκε σχετική έρευνα, στην τοπική και πανελλήνια βιβλιογραφία, σε ελληνικά αρχεία, αλλά το κυριότερο στα ίδια τα γερμανικά αρχεία της εποχής, τα οποία ευρίσκονται στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στα Καλάβρυτα. Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων είναι συγχρόνως και πρόεδρος των Μαρτυρικών πόλεων και χωριών και μέλος της τριμελούς επιτροπής του υπουργείου, η οποία θα εγκρίνει το σχετικό αίτημα του Δήμου, προκειμένου να εκδοθεί το αντίστοιχο και ζητούμενο από εμάς, Προεδρικό Διάταγμα. Θέλω να ευχαριστήσω και θα το κάνω σύντομα και από κοντά, το Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο, για τη δυνατότητα που μας έδωσε, να διερευνηθούν τα αρχεία του μουσείου της μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων, τα οποία όμως όπως ανακαλύψαμε, αφορούν σε μεγάλο βαθμό και το νομό μας. Η ενέργεια αυτή, είχε ως αποτέλεσμα, να συμπληρώσουμε άγνωστα σε εμάς, έως σήμερα, κομμάτια της ιστορίας για την μαρτυρική και αποφράδα ημέρα της 4ης Ιουνίου του 1944, (και όχι μόνο) για τον Άγιο Δημήτρη Επιδαύρου Λιμηράς, όπως ονομαζόταν εκείνη την εποχή. Τα συνολικά στοιχεία είναι ογκώδη και σημαντικά και είναι ωφέλιμα για κάθε ιστορικό ερευνητή, ο οποίος θα επιθυμούσε να συλλέξει πρόσθετες πληροφορίες.
Όμως επειδή ο δικός μου στόχος, δεν είναι να γράψω ιστορία, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου, στάθηκα μόνο σε εκείνα τα τυπικά τεκμήρια, τα οποία απαιτούνται και κατά την άποψή μου κατοχυρώνουν, το δίκαιο αίτημα μας, ώστε επιτέλους μετά από 76 χρόνια, το χωρίο Άγιος Δημήτριος να ενταχθεί στο Δίκτυο των Μαρτυρικών πόλεων και χωριών. Αυτά και μόνο, σας παραδίδω σήμερα.
Ελπίζω κύριε Δήμαρχε, η μικρή μου αυτή συνεισφορά, συμπληρωμένη όπως ο νόμος ορίζει και από τις δικές σας σχετικές αποφάσεις, να ανοίξει το δρόμο, να καλύψει το κενό της κατάλληλης, ολοκληρωμένης και έγκυρης ιστορικά τεκμηρίωσης. Πρόκειται εξάλλου, για την από τον ίδιο το νόμο αναγκαία-προαπαιτούμενη ενέργεια.
Τον σχετικό φάκελο θα παραδώσω επίσης, στον Δήμαρχο Καλαβρύτων ως πρόεδρο του Δικτύου, αλλά και με την ιδιότητά του ως μέλος της αρμόδιας Επιτροπής, στον αρμόδιο υπουργό κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, αλλά και στο πρόεδρο της Βουλής για ενημέρωση του.
Έως τότε πιστεύω πως θα έχουν ολοκληρωθεί και οι δικές σας, από το νόμο προβλεπόμενες αποφάσεις και ενέργειες. Σας έχω ενημερώσει εξάλλου διαχρονικά για τις παραπάνω ενέργειες μου.
Αυτονόητο, πως και για το συγκεκριμένο θέμα, θα είμαι δίπλα σας, με στόχο να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και ο Δήμος Ευρώτα και το χωριό του Αγίου Δημητρίου, να γίνει μέλος του Δικτύου των Μαρτυρικών πόλεων.

Με εκτίμηση,
Νεοκλής Δ. Κρητικός
ΒουλευτήςΛακωνίας,
Νέα Δημοκρατία

Σχόλια

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ