Σ.Φάμελλος ΣΥΡΙΖΑ : Με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄2773/8.7.2020), ακυρώνεται όλο το έργο των δασικών χαρτώνΔήλωση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλου
Δασικοί χάρτες: ώρα ΜΗΔΕΝ - ποσοστό κύρωσης ΜΗΔΕΝ


Το περιβαλλοντικό έγκλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη παίρνει σάρκα και οστά. Με την Υπουργική Απόφαση του κυρίου Χατζηδάκη που δημοσιεύτηκε χθες (ΦΕΚ Β΄2773/8.7.2020), ακυρώνεται όλο το έργο των δασικών χαρτών που υλοποιήθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και, τώρα, η χώρα γυρίζει δεκαετίες πίσω.

Η ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της χώρας, εδώ και περισσότερα από σαράντα χρόνια, συστατικό στοιχείο του κράτους δικαίου, εργαλείο αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, απαραίτητο για το καθεστώς διαφάνειας στις συναλλαγές, για την προσέλκυση επενδύσεων και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Χάρη στην επιμονή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων, δόθηκε ώθηση στο έργο και η Ελλάδα, από το 1,09% κυρωμένων χαρτών το 2015, απέκτησε κυρωμένους δασικούς χάρτες για το 44,31% της χώρας και αναρτημένους στο 55%, τον Μάιο 2019, ενώ είχαν ανατεθεί και οι μελέτες για όλες τις υπόλοιπες περιοχές.

Με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/2020 και τη χθεσινή Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) ο κύριος Χατζηδάκης βάζει ταφόπλακα σε ολόκληρο το έργο, ακυρώνοντας την επίπονη προσπάθεια που καταβλήθηκε από τους δημόσιους λειτουργούς των Δασικών Υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια. Καθιστά ακόμη αδύνατη την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών έως το 2021, όπως είχε δεσμευθεί η χώρα και έναντι των θεσμών.

Οι συνέπειες θα είναι άμεσες, με πιο σημαντική την περαιτέρω καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου που θα ταλαιπωρήσει πολίτες και κράτος.

Με την Υπουργική αυτή Απόφαση τροποποιούνται οι κατηγορίες των εκτάσεων που θα εξαιρεθούν από το δασικό χάρτη με την προσθήκη σειράς αμφιβόλου εγκυρότητας διοικητικών πράξεων, ενώ ταυτόχρονα αλλάζουν οι προδιαγραφές κατάρτισης των δασικών χαρτών, εξαιρώντας και δασικές περιοχές, κλείνοντας το μάτι σε ρουσφέτια αλλά και υποθηκεύοντας τη συνταγματικότητα της ρύθμισης.

Η ΥΑ έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, όπως επισημάναμε και κατά τη συζήτηση του άρθρου 48 του αντι-περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020, δίνοντας παράταση μέχρι τις 30.9.2020, παρότι προβλεπόταν η αναμόρφωση των δασικών χαρτών εντός 2 μηνών από την ψήφιση του νόμου. Αυτή είναι και η πρώτη απόδειξη της ασυνέπειας του Υπουργού.

Και αυτή η ημερομηνία όμως δε θα τηρηθεί, οδηγώντας σε μία ατέρμονη διαδικασία, τάχατες αναμόρφωσης και αναθεώρησης των χαρτών, που θα αφήσει την Ελλάδα χωρίς δασικούς χάρτες, θα καθυστερεί τις δικαιοπραξίες σε μη δασικές εκτάσεις, θα οδηγήσει τους πολίτες και τους επενδυτές στα πολιτικά γραφεία των φίλων του κυρίου Χατζηδάκη για τακτοποιήσεις και εξαιρέσεις κάθε είδους.

Ο κύριος Χατζηδάκης χρησιμοποιεί τις αντιρρήσεις επί των μη κυρωμένων χαρτών για να δικαιολογήσει την ακύρωση και αναμόρφωση των κυρωμένων όπου, δεν υπήρχαν αντιρρήσεις. Στοχεύει έτσι στην εξαίρεση δασών και από το κυρωμένο και από το μη κυρωμένο δασικό τμήμα, με γνωστές ρουσφετολογικές μεθόδους της Δεξιάς. Από την άλλη, έχει παγώσει τις εγκεκριμένες και προγραμματισμένες από τον ΣΥΡΙΖΑ προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων για να βραχυκυκλώσει το έργο των δασικών υπηρεσιών και για να μπορεί να τις κατηγορήσει μετά.

Δυστυχώς, για τον κύριο Χατζηδάκη, όσο και αν στρέφεται κατά όσων εκφράζουν με επιχειρήματα την αντίθεση τους στις διατάξεις του αντιπεριβαλλοντικού νόμου, ο Συνήγορος του πολίτη, η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, η Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων, πανεπιστημιακοί καθηγητές, έχουν τοποθετηθεί δημόσια για τις επιζήμιες συνέπειες και τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα των διατάξεων.

Η ΥΑ αποδέχεται τα πληροφοριακά έγγραφα για αποχαρακτηρισμό εκτάσεων, παρότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με αποφάσεις του ΣτΕ, κάτι που επεσήμανε και ο Συνήγορος του Πολίτη στη Βουλή, ενώ συνεκτιμά το ψηφιακό αρχείο της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ και άλλα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον αποχαρακτηρισμό μιας έκτασης, όταν η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δασικών Υπαλλήλων τα έχει χαρακτηρίσει στη Βουλή μη αξιόπιστα, εφόσον δεν έχουν επιστημονική και θεσμική βάση.

Η ΥΑ αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα ΠΙΣΩ για την Ελλάδα και το κράτος δικαίου. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ λειτουργεί εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και ανοίγει την όρεξη σε καταπατήσεις και ρουσφετολογικές τακτοποιήσεις.

Είναι η ώρα ΜΗΔΕΝ για το έργο των δασικών χαρτών. Η διάταξη θα κριθεί για τον αντισυνταγματικό της χαρακτήρα όμως, μέχρι τότε, η χώρα μας θα έχει απωλέσει ένα βασικό στοιχείο του κράτους δικαίου αλλά και ένα πολύτιμο εργαλείο σχεδιασμού της ανάπτυξης στην ύπαιθρο και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μετά τις περιοχές Natura 2000, ο κύριος Χατζηδάκης έβαλε στο μάτι και τα δάση. Είναι υποχρέωση των ενεργών πολιτών, των οικολογικών φορέων και των πολιτικών κομμάτων να βάλουν φρένο στην παμφάγο διάθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά του Ελληνικού περιβάλλοντος, ακυρώνοντας τις αντι-περιβαλλοντικές της πολιτικές.

Σχόλια

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ