Ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας για τη διευθέτηση ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο Λάγιο Λακωνίας


Κατέθεσα ερώτηση (Α.Π. 7334/15/6/2020) προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος με τίτλο «Ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας για τη διευθέτηση ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο Λάγιο Λακωνίας».

Ένα από δεκαπενταετίας σύνθετο πρόβλημα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων στο Λάγιο Λακωνίας, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους, οι οποίοι έχουν οργανωμένα καταβάλλει πολλές προσπάθειες και έχουν καταφέρει να βρουν τρόπο επίλυσης.

"Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Είναι δεδομένο ότι η άσκηση του κοινοβουλευτικού έργου πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα. Η κατάθεση ερωτήσεων αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία άσκησης του κοινοβουλευτικού λειτουργήματος. Είναι μία διαδικασία απόλυτα άμεση και δημοκρατική. Με τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις αναδεικνύονται θέματα που αφορούν συμπολίτες μας και προβλήματα τα οποία χρήζουν λύσης, και τα οποία μπορεί να χρονίζουν, μπαίνουν σε μία διαδικασία επίλυσης είτε με υπουργικές αποφάσεις είτε μέσα από τη διαδικασία της νομοθέτησης.

Αντικείμενο της παρούσας ερώτησής μου αποτελεί το από δεκαπενταετίας σύνθετο πρόβλημα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων στο Λάγιο Λακωνίας. Είναι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους, οι οποίοι έχουν οργανωμένα καταβάλλει πολλές προσπάθειες και έχουν καταφέρει να βρουν τρόπο επίλυσης.

Το Λάγιο ήταν πρώην αυτοτελής κοινότητα, ενώ σήμερα είναι Τοπική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Κροκεών του Δήμου Ευρώτα. Συνολικά οι κάτοικοί του ανέρχονται στους 165. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τις αγροτικές καλλιέργειες, ιδιαίτερα δε με τις ελαιοκαλλιέργειες. Πολλοί τίτλοι των ιδιόκτητων αγροτικών ακινήτων τους ανάγονται στη δεκαετία του 1880.

Από το 2004 και εντεύθεν, χρονιά κατά την οποία ξεκίνησε η κτηματογράφηση οι κάτοικοι δήλωσαν τα ακίνητά τους. Η δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία είχε οριστεί για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας έκρινε σε αντίθεση με την Πρωτοβάθμια ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει δικαιώματα σε μέρος της ιδιοκτησίας των Λαγιωτών. Θεώρησε ότι όλο το Λάγιο εντάσσεται στο δασόκτημα «Λάγιο -Τρίνησα». Η επιτροπή αυτή ποτέ δεν άκουσε τις ενστάσεις των ιδιοκτητών και έτσι πολλοί Λαγιώτες ουσιαστικά έχασαν την ιδιοκτησία τους.

Η διαφιλονικούμενη περιοχή δεν είναι ούτε πεδινή, ούτε δασική. Πρόκειται για μία λοφώδη, ημιορεινή περιοχή. Ο χαρακτήρας της είναι μη δασικός και για αυτόν το λόγο η έκταση διαχειρίζεται από την Κτηματική Υπηρεσία και όχι από τη Διεύθυνση Δασών.

Το Ελληνικό Δημόσιο εδράζει τον ισχυρισμό του ότι η έκταση είναι μέρος του δασοκτήματος «Λάγιο- Τρίνησα». Η Ιστορική αναδρομή και η στοιχειοθέτηση για το ότι δεν είναι μέρος του δασοκτήματος είναι καταγεγραμμένη και μπορείτε να γίνετε γνώστες αν και εφόσον το επιθυμείτε.

Δυνητικά το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί δικαστικά. Ένας ένας οι ιδοκτήτες να μπουν σε μία ατέρμονη διαδικασία δικαστικών παραστάσεων, το οποίο σημαίνει κόστος υψηλό. Το πιο σοβαρό όμως στη συγκεκριμενη περίπτωση είναι ότι οι κάτοικοι πρέπει να αποδείξουν νομή και κυριότητα στην ιδιοκτησία τους το αργότερο έως το 1885. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο! Δεν υπάρχει μάρτυρας για να το αποδείξει!

Αρκετά ακόμη προβλήματα παρουσιάζονται ως προς την οργάνωση των συνδικαιούχων, γεγονός που καθιστά αδυνάτη την όποια οργάνωση για να τελεσφορήσει κάποια στιγμή η όλη διαδικασία.

Τη λύση σε αυτόν το γόρδιο δεσμό την έχει δώσει ο καθηγητής του Αστικού Δικαίου του ΕΚΠΑ κ. Φ. Δωρής, νομικός σύμβουλος της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., και ειδικός επί της κτηματογράφησης. Η λύση είναι η διευθέτηση διά της νομοθέτησης. Μίας αυστηρά τοπικής και συγκεκριμένης ρύθμισης, η οποία να καθορίζει τις αλλαγές στο πλαίσιο της κτηματικής περιφέρειας του χωριού και θα περιέχει πρόβλεψη μόνο για τα ακίνητα στα οποία έχει αναγνωριστεί συνιδιοκτησία ιδιωτών και ελληνικύ Δημοσίου.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Με δεδομένο ότι τελεί εν γνώσει της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. και έχει ήδη ενημερωθεί η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας προτίθεστε να αναλάβετε πολιτική πρωτοβουλία για να δοθεί λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα των συμπολιτών μας στο Λάγιο Λακωνίας;

Με εκτίμηση,

ΝΕΟΚΛΗΣ Δ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σχόλια

ΘΑΝΟΣ ΜΙΧΕΛΟΓΓΟΝΑΣ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

BANNER 1

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

SPARTALUXURY.gr

KOTRONAS FLOWER

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

AIVALI HOTEL

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από τα Νιάτα ο 65χρονος πιλότος που έπεσε στην Εύβοια

ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: 11 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΡΔΟ

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ