Μυστράς 29η Μαΐου Ημέρα Μνήμης - Φωτογραφίες


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΕΡΟΥΤΗ:
Στη καστροπολιτεία του Μυστρά, στο Ιερό Σκευοφυλάκιο και χώρο υπεράσπισης του Βυζαντινού Πολιτισμού και των αξιών του, βρεθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε τη θυσία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
♦️Τις παρακαταθήκες αυτού του Πολιτισμού κι αυτής της θυσίας, οφείλουμε να υπερασπισθούμε και να αναδείξουμε σήμερα, με όλες μας τις δυνάμεις.


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΙΑΣ ΤΖΑΝΕΤΕΑ:
29 Μαίου 1453 -29 Μαίου 2020. 567 χρόνια Εάλω η Πόλις Σήμερα στο Μυστρά τελέστηκε δοξολογία και έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών λόγω Covid Όπως έχει πει ο αείμνηστος Σαράντος Καργάκος ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δεν μας διδάσκει πως να ζήσουμε αλλά πως να πεθάνουμε όταν το απαιτεί το χρέος !


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑΝΑΣΗ ΔΑΒΑΚΗ:
Ανηφορίσαμε καί φέτος στόν Άγιο Δημήτρη τού Μυστρά γιά ν’ανάψουμε ένα κερί στή μνήμη τού τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα,τού Κωνσταντίνου Δραγάση Παλαιολόγου.Τέτοια μέρα πού «η μνήμη γίνεται παρόν»...


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΕΟΚΛΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ:
Η 29η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Την 29η Μαΐου 1453 η Πόλις εάλω, «η βασιλίς των πόλεων» κυριεύτηκε. Μια ημερομηνία που σημάδεψε ανεξίτηλα και καθοριστικά την πορεία του έθνους μας.
Όπως τόσο εύστοχα έγραψε ο συμπατριώτης μας Σαράντος Καργάκος "κάθε ιστορική επέτειος είναι ημέρα νεκρών, δεν είναι όμως ημέρα νεκρή." Είναι ημέρα σκέψης, αυτοκριτικής αλλά και υπερηφάνειας.
Η αποφασιστικότητα και η δύναμη ψυχής των υπερασπιστών της Βασιλεύουσας, η εμβληματική απάντηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μωάμεθ Β' τον Πορθητή, η υπέρτατη προσήλωση στη θεία πίστη και τη φιλοπατρία, είναι στοιχεία που καθοδηγούν τη σκέψη μας και τις πράξεις μας.
Τα πνευματικά και πολιτισμικά επιτεύγματα, που κληροδότησε το Βυζάντιο στις επόμενες γενιές, ήταν αυτά που συνέβαλαν στην Αναγέννηση και τη διαμόρφωση του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Κι ο Μυστράς μας, απ' όπου ξεκίνησε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου για να υπερασπιστεί την Πόλη, διεφύλαξε τις αρχές και τις αξίες αυτού του πολιτισμού.
Αυτά στοχαζόμαστε την 29η Μαΐου κι αποδίδουμε τον απαιτούμενο φόρο τιμής στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, με την ευχή ότι δεν θα υπάρξουν άλλες ''Κερκόπορτες'' στη συνέχεια του έθνους μας και της ιστορίας μας.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Κων/νο Παλαιολόγο και τους υπερασπιστές της Βασιλεύουσας
Η 29η Μαΐου αποτελεί ημέρα ανάμνησης της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς, καθώς και της ηρωικής θυσίας του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των υπερασπιστών της Βασιλίδας των Πόλεων.

Φέτος οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με λιτό τρόπο, λόγω των προληπτικών μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην καστροπολιτεία του Μυστρά, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση.

Ομιλία, με θέμα: «Το μήνυμα της Αλώσεως», εξεφώνησε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και αντιπρόεδρος του Ν.Π της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δ. Σπάρτης κ. Δημήτριος Μιχαλάκος.

Αμέσως μετά, αρχές και κοινό μετέβησαν στον Ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην πλατεία του Μυστρά, όπου τελέσθηκε Τρισάγιο από τον σεπτό Ποιμενάρχη μας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους Βουλευτές Λακωνίας κυρίους Αθανάσιο Δαβάκη, που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, Νεοκλή Κρητικό, που εκπροσώπησε την Βουλή των Ελλήνων και Σταύρο Αραχωβίτη, τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρο Βερούτη, τον Δήμαρχο Δ. Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα, εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και του Συλλόγου του εν Αττική Λακεδαιμονίων.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ολοκληρώθηκαν με τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Σχόλια

Πρόσφατες καταχωρήσεις

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

PIZZA PALACE

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

WAY CUP

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ΠΛΑΓΑΚΗΣ

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Asfalismenos.gr

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

SPARTA LUXURY

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

ΚΑΘ΄ΕΚΑΣΤΗΝ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

LAKONIA-REALESTATE.GR