Στο ΕΣΠΑ η προμήθεια βαρέων μηχανημάτων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Βαρέα οχήματα για φυσικές καταστροφές

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 η προμήθεια εξοπλισμού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ με δικαιούχο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό θα γίνει προμήθεια, ενός γκρέιντερ, ενός οδοστρωτήρα, 2 φορτωτών (φορτωτές γαιών), 2 ερπυστριοφόρων και ενός τροχοφόρου εκσκαφέων, 4 φορτωτών – εκσκαφέων, 5 ανατρεπόμενων φορτηγών (ωφέλιμου όγκου πάνω από 15 κυβικά μέτρα), 2 ρυμουλκών οχημάτων μεταφοράς μηχανημάτων, ενός εκσκαφέα με μακρύ βραχίονα, 2 φορτωτών – εκσκαφέων (ελαστιχοφόρους), 2 πολυμηχανημάτων μικρού μεγέθους τύπου bobcat, 2 ανατρεπόμενων φορτηγών ωφέλιμου φορτίου 8 – 12 τόνων και ενός φορτωτή αρθρωτού 2,5 κυβικών μέτρων.

Η προμήθεια των παραπάνω οχημάτων/εξοπλισμού, όπως σημειώνεται, θα έχει ως φυσική συνέπεια την επαύξηση της συνεισφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, στους εξής τομείς:

-Στην υλοποίηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με παράλληλες δυνατότητες διάσωσης και αποκατάσταση ζημιών.

-Στη δυνατότητα κατασκευής έργων και αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές και εγκαταστάσεις.

-Στη συντήρηση, διατήρηση ανοικτών οδικών αξόνων.

-Σε εργασίες πρόληψης φυσικών καταστροφών όπως αντιπυρικές ζώνες και αντιπλημμυρικά έργα.

Το ενδεικτικό χρονικό διάστημα υλοποίησης της προμήθειας είναι μεταξύ Απριλίου 2021 και Απριλίου 2022.



ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Στην απόφαση επισημαίνονται, ειδικότερα, τα εξής:

“Οι Ενοπλες Δυνάμεις πέρα από το κύριο έργο τους για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας και της εδαφικής της ακεραιότητας, συνδράμουν τις ομάδες πολιτικής προστασίας της χώρας, τόσο με τη διάθεση εξειδικευμένου ή όχι προσωπικού, καθώς και μέσων, ανταποκρινόμενες σε αυτά που προβλέπει το σχέδιο «Ξενοκράτης». Η υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης θα έχει ως άμεσο επακόλουθο τη διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων για την αποτροπή και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών, καθώς και την εξασφάλιση δυνατότητας άμεσης αντίδρασης, στο πλαίσιο πάντα του σχεδίου «Ξενοκράτης». Επιπρόσθετα, θα συμβάλλει σε δραστηριότητες κοινωνικής αρωγής και υποστήριξης των κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Η συγκεκριμένη δράση αφορά σε προμήθεια μηχανημάτων, κυρίως γεωτεχνικών έργων, που θα φυλάσσονται σε στρατιωτικές μονάδες της Πελοποννήσου και θα μπορούν να επέμβουν άμεσα, για την αντιμετώπιση ή/και πρόληψη φυσικών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης καθώς και αποκατάσταση ζημιών. Τα υπόψη μηχανήματα αποτελούνται από διαφορετικούς τύπους, με σκοπό την πλήρη κάλυψη απαιτήσεων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Συγκεκριμένα, ανά τύπο μηχανήματος υφίστανται τα εξής βασικά, τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά:

1) Ενας Προωθητής Γαιών: Αποτελεί το βασικό μέσο για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε ορεινές και δασικές περιοχές. Ενδείκνυται η χρήση του για ταχεία δημιουργία προστατευτικών αναχωμάτων για διοχέτευση πλημμυρικών ροών. Δύναται να κατασκευάσει ή να καθαρίσει τάφρους και ρέματα καθώς και να απομακρύνει ερείπια κτηρίων.

2) Ενας Ισοπεδωτής Γαιών: Δύναται να χρησιμοποιηθεί για συντήρηση – αποκατάσταση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό – συντήρηση αγροτικών δρόμων, κατασκευή υδατοφρακτών και αναχωμάτων, απομάκρυνση φερτών υλικών και αποχιονίσεις.

3) Τρείς Φορτωτές Γαιών: Χρησιμοποιείται για τη φόρτωση κάθε είδους υλικού σε κατάλληλα προς τούτο οχήματα για την μεταφορά ή απομάκρυνσή τους. Εχει δυνατότητες κατασκευής – συντήρησης αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμού ρεμάτων και οδών και εκτέλεσης αποχιονίσεων. Επιπρόσθετα, δύναται να συνδράμει σε εργασίες καθαρισμού και κατεδαφίσεων μετά από σεισμούς ή άλλη φυσική καταστροφή.

4) Τρείς Εκσκαφείς Τάφρων – Τροχοφόρος Εκσκαφέας Τάφρων: Αποτελεί το πλέον κατάλληλο μέσο για τον καθαρισμό ρεμάτων και τη δημιουργία τάφρων για τη διοχέτευση υδάτων. Δύναται να εκτελέσει εργασίες εκσκαφής και φόρτωσης αδρανών υλικών για τη μεταφορά τους προς χρήση σε άλλη περιοχή. Δύναται να κατεδαφίσει κατεστραμμένα κτήρια και με κατάλληλο εξάρτημα να θραύσει πλάκες και οδούς σκυροδέματος, επιτρέποντας εν συνεχεία την απομάκρυνσή τους.

5) Εξι Φορτωτές – Εκσκαφείς: Συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των δύο προαναφερομένων μηχανημάτων, με μικρότερες όμως δυνατότητες, λόγω του μεγέθους του. Ο συνδυασμός εκσκαφέα και φορτωτή, η ευελιξία του και εκ του γεγονότος ότι είναι τροχοφόρος, του επιτρέπει να ενεργεί αποτελεσματικά μέσα σε αστικό – ημιαστικό περιβάλλον.

6) Επτά Ανατρεπόμενα Οχήματα: Παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς αδρανών υλικών από και προς το σημείο εκτέλεσης του έργου καθώς και την απομάκρυνση φερτών υλικών μετά από πλημμύρες ή ερειπίων και λοιπών αδρανών υλικών, μετά από κάθε τύπου καταστροφή. Δύναται επίσης να μεταφέρει υλικό παντός τύπου.

7) Δύο Ρυμουλκά οχήματα, μεταφοράς μηχανημάτων: Αποτελεί το όχημα το οποίο μεταφέρει με ασφάλεια και ταχύτητα όλα τα προαναφερόμενα μηχανήματα έργου. Επιπλέον δύναται να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά υλικών για παροχή βοήθειας σε πληγέντες (κοντέινερ για στέγαση, σκηνικό υλικό κτλ).

8) Ενας Εκσκαφέας Τάφρων με μακρύ βραχίονα: Αποτελεί το πλέον κατάλληλο μέσο για τον καθαρισμό ρεμάτων σε μεγάλη έκταση.

9) Δύο Πολυμηχανήματα μικρού μεγέθους: Πολυμηχάνημα μικρού μεγέθους τύπου bobcat: Εχουν κατασκευαστεί για χρήση σε αστικό περιβάλλον, όπου λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους επιτρέπουν την επέμβαση σε ιδιαίτερα δύσκολα σημεία, όπου ο διαθέσιμος χώρος εργασίας ή η πρόσβαση σε αυτόν είναι πολύ περιορισμένη”.

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ