Απάντηση Δημάρχου Ευρώτα σε δημοσιεύματα της Δημοτικής Συμβούλου Παναγιώτας Παπαγιαννοπούλου σχετικά με τη Λήψη μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του Κορωνοϊού


Στα πλαίσια της πρωτοφανούς πανδημίας της μεταδοτικής νόσου του κορωνοϊού Covid-19 που εξαπλώνεται συνεχώς, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ευρώτα, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές, και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και τη Δημόσια Υγεία, στοχεύοντας στην αποτροπή μετάδοσης του ιού εφαρμόζει ένα μεθοδικό και συντονισμένο σχέδιο για την προστασία των πολιτών. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προληπτικά και ακολουθούν πάντα τις οδηγίες των αρμόδιων Υπουργείων και της επιστημονικής κοινότητας.

Η δημοτική αρχή του Δήμου Ευρώτα, από την πρώτη στιγμή προχώρησε σε σειρά ενεργειών για να προφυλάξει δημότες, υπαλλήλους κι επισκέπτες.
Με την με α/α. 18/2020 και αρ. πρωτ. 2997/14-03-2020 απόφαση Δημάρχου:

1. Ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία όλων των παιδικών χαρών, των αθλητικών εγκαταστάσεων και των επισκέψιμων χώρων του Δήμου μας.
2. Ανεστάλη η εξυπηρέτηση του κοινού με αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Ευρώτα συμπεριλαμβανομένων και των ΚΕΠ.
3. Ορίσθηκε αρμόδιος υπάλληλος νε εξυπηρετεί δημότες που αδυνατούν να κάνουν χρήση ηλεκτρονικών μέσων και να παραλαμβάνει το οποιοδήποτε αίτημα προς διεκπεραίωση κατόπιν συνεννόησης από τον τόπο κατοικίας τους .
4. Συστάθηκε σε όλους τους πολίτες η χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών, για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας.
5. Απομακρύνθηκαν όλοι οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, από τους χώρους συναλλαγής κοινού .
6. Ενισχύθηκε το πρόγραμμα καθαρισμού των δημοτικών κτιρίων
Επιπλέον με μέριμνα της δημοτικής αρχής έλαβε χώρα:
• πραγματοποίηση απολυμάνσεων και ψεκασμών σε όλα τα δημοτικά κτίρια, τα σχολεία, τα ΚΕΠ και τους κοινόχρηστους χώρους, οι οποίες θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, διαρκούσης της έξαρσης της μεταδοτικότητας της νόσου του κορωνοϊού,
• διανομή ενημερωτικού υλικού σε κάθε κτίριο, σχετικά με τα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης της νόσου του Covid-19,
• προμήθεια και διανομή ειδών καθαριότητας υλοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου,
• κατακύρωση της προμήθειας ειδών τροφίμων, με την 47/25-02-2020 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και έχει σταλεί προς υπογραφή η σύμβαση ώστε άμεσα να ξεκινήσει η διανομή των τροφίμων στους δικαιούχους μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου,
• στη μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και για όσους στερούνται προστατευτικού περιβάλλοντος έχει προχωρήσει ο Δήμος Ευρώτα μέσω του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου με την αγαστή σύμπραξη των υπαλλήλων του προγράμματος ''Βοήθεια στο Σπίτι'' καθώς και του προσωπικού των παιδικών σταθμών των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί. Σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει ενεργά όλους εκείνους, που λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού και των περιοριστικών για τις μετακινήσεις τους μέτρων, δεν μπορούν μόνοι τους να έχουν πρόσβαση στα αναγκαία τρόφιμα και φάρμακα, λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης (2735360030).
Τα αιτήματα που θα υποβάλλονται, θα αξιολογούνται, θα ιεραρχούνται και αναλόγως θα εξυπηρετούνται με τη συνεργασία των σούπερ μάρκετ, παντοπωλείων, φαρμακείων και άλλων καταστημάτων του δήμου. Ειδικότερα, η έκτακτη συνδρομή αφορά ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, ΑμεΑ, καθώς και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, οι οποίοι διαβιούν χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον,
• διασφάλιση της λειτουργίας των θεσμικών συλλογικών οργάνων, ήτοι του δημοτικού συμβουλίου, των επιτροπών του Δήμου όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα θα λειτουργήσουν με βάση τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει η νομοθεσία και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου,
• στο πλαίσιο των ''Κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού Covid-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του '' που εξήγγειλε η Κυβέρνηση με την υπ΄ αρ. 10 εγκύκλιο προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας καταβολής δόσεων ρύθμισης ή τμηματικής καταβολής οφειλών, καθώς και η αναστολή καταβολής χρεών προς τη Φορολογική Διοίκηση (ΔΟΥ) για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού Covid-19. Για τις εν λόγω επιχειρήσεις, το χρονικό διάστημα παράτασης των προθεσμιών θα καθοριστεί το προσεχές διάστημα με απόφαση Υπουργού Οικονομικών.
Δεδομένου ότι κατά την παρ. 4 του άρθρου 167 του ν.3463/2006 (Κ.Δ.Κ.) «ειδικότερες διατάξεις νόμου και οι κατ` εξουσιοδότηση αυτών εκδοθείσες αποφάσεις περί παράτασης της προθεσμίας ή αναστολής της καταβολής χρεών προς το Δημόσιο λόγω εξαιρετικών περιστάσεων εφαρμόζονται αναλογικά και για τις οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών», είναι αυτονόητο ότι το περιεχόμενο της ανωτέρω Απόφασης, όταν αυτή εκδοθεί, θα χωρεί αναλογικής εφαρμογής και για τις οφειλές των πληγεισών επιχειρήσεων, όπως αυτές θα προσδιοριστούν σε αυτήν, προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού καθώς και τα νομικά πρόσωπα αυτών.
Αναμένουμε λοιπόν τις αποφάσεις των αρμοδίων Υπουργείων ώστε να προβούμε και εμείς με την σειρά μας στην λήψη των ανάλογων μέτρων ανακούφισης των Δημοτών μας.
Άρα τα οικονομικά μέτρα ανακούφισης των συνδημοτών μας, που ζητάτε να λάβουμε ως δημοτική αρχή θα τα λάβουμε όταν και εφόσον δοθούν οι κατευθύνσεις από την κεντρική εξουσία, με τα ανάλογα νομοθετήματα.

Τη στιγμή αυτή, δε χωρούν μικροπολιτικές και λαϊκισμοί. Ας αναλογιστεί καθείς τα πεπραγμένα του. Ειδικότερα, όταν εσείς, στις καταστάσεις εκτάκτων αναγκών των προηγούμενων ετών και ενώ εκπροσωπούσατε τον Δήμο μας σε θεσμικούς φορείς, «λάμψατε» δια της απουσίας σας.
Με το αίσθημα ευθύνης του Δημάρχου του Δήμου Ευρώτα, σας διαβεβαιώνω ότι σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη κανένας συνδημότης μας δε θα νιώσει ανασφαλής και απροστάτευτος.
Ο Δήμος Ευρώτα ενημερώνει τους δημότες του και προασπίζεται την υγεία όλων των δημοτών του.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΔΟΣ



Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ