Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς o Σεβ. Μητροπολίτης Ευστάθιος









Το απόγευμα της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2019, στην αίθουσα ‘’Φάρος’’ του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος ‘’Σταύρος Νιάρχος’’, έλαβε χώρα η Τελετή Αναγόρευσης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο επιχώριος Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ και αρκετοί ακόμα Αρχιερείς, δεκάδες κληρικοί, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, κ. Γεώργιος Καλαντζής, εκπρόσωποι των Κομμάτων, Βουλευτές, πρώην Υπουργοί, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαστικοί λειτουργοί, στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι φορέων, φοιτητές και πλήθος κόσμου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα ποιοτικό μουσικό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή χορωδία και το κιθαριστικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης.

Ακολούθησε προσφώνηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Άγγελου Κότιου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έκανε ειδική αναφορά στην ιστορία της αναγόρευσης των επιτίμων διδακτόρων παρουσιάζοντας, μάλιστα, διεθνείς προσωπικότητες που φέρουν τον συγκεκριμένο τίτλο. Αναφέρθηκε, ακόμη, στους λόγους, για τους οποίους επέλεξαν να αναγορεύσουν τον Σεβ. Μητροπολίτη μας Επίτιμο Διδάκτορα υπογραμμίζοντας την σημαντική συμβολή του στον πολιτισμό και τα γράμματα, αλλά και το πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής καθηγητής κ. Γεώργιος Τσιχριντζής, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του τμήματος, στα προγράμματα και τις διεθνείς διακρίσεις του. Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την τιμητική αποδοχή της πρότασης του τμήματος, ενώ του ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο αγάπης που επιτελεί με ζήλο και συνέπεια.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με αναλυτική παρουσίαση του πολυποίκιλου έργου του Σεβασμιωτάτου από τον συμπατριώτη μας κ. Δημήτριο Βέργαδο, αναπληρωτή Πρόεδρο του τμήματος Πληροφορικής, αναπληρωτή καθηγητή και Διευθυντή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: ‘’Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και προηγμένες ψηφιακές Τεχνολογίες’’.

Ακολούθησαν η Αναγόρευση με ανάγνωση των κειμένων του ψηφίσματος της Σχολής και η επίδοση του διπλώματος, των κειμένων του ψηφίσματος και της αναγόρευσης.

Παίρνοντας τον λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Πρύτανη, τη σύγκλητο και τα μέλη του Πανεπιστημίου Πειραιώς για την εξαιρετική τιμή. «Οι έπαινοι σας κ. Πρύτανη θα προσδιορίζουν την ευθύνη μου» τόνισε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, ενώ πρόσθεσε ότι η τιμητική διάκριση ανήκει στην Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, αλλά «απλώνεται» και στην Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά το Ίδρυμα ‘’Σταύρος Νιάρχος’’ για την προσφορά του χώρου, αλλά και της δεξίωσης, καθώς και όλους τους επίσημους προσκεκλημένους για την τιμητική παρουσία τους. Ακολούθως ανάγνωσε την εμπεριστατωμένη εισήγησή του, με θέμα: «Σκιαγράφηση της θέσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας απέναντι στη σύγχρονη υπολογιστική και διαδικτυακή τεχνολογία». Ο Σεβασμιώτατος, αφού τεκμηριωμένα απέρριψε τη ρομαντική απαισιοδοξία και την τεχνοκρατική υπεραισιοδοξία ως στάσεις απέναντι στη αλματώδη σύγχρονη τεχνολογική πρόοδο της Πληροφορικής, ανέπτυξε την πρόταση της ρεαλιστικής αισιοδοξίας που καταθέτει η Εκκλησία μας. Ολοκληρώνοντας υπογράμμισε ότι η σωστή διαχείριση του δαιδαλώδους ψηφιακού κόσμου και η επακόλουθη αποφυγή των επιζήμιων εκφάνσεών του είναι κατά βάση συνάρτηση της αναγνώρισης και της συνειδητοποίησης της αξίας του μέτρου και των κανόνων, της εγκράτειας και της αυτοπειθαρχίας, της κριτικής και διακριτικής στάσης στο πολυκύμαντο πλαίσιο της καθημερινής μας συμπεριφοράς. Στη διαμόρφωση τέτοιων, ανθεκτικών και ισορροπημένων προσωπικοτήτων, που φέρουν βαθύ το αίσθημα της ευθύνης, επιβάλλεται να αποβλέπουν κατά προτεραιότητα οι θεμελιώδεις φορείς της διαπαιδαγώγησης (οικογένεια, Εκκλησία, Σχολείο, Μ.Μ.Ε.), αν, βέβαια, επιθυμούμε μία βιώσιμη και θαλερή ανθρώπινη κοινωνία.

Με την ολοκλήρωση τελετής, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, χαρακτήρισε όμορφη και ενδιαφέρουσα την εκδήλωση τονίζοντας πως η τιμητική αυτή διάκριση δεν αφορά μόνο στον Σεβ. Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, αλλά και στην Εκκλησία, τον τόπο, την Πατρίδα και την ίδια την επιστήμη, ενώ συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Πειραιώς για την εν λόγω πρωτοβουλία.

Ακολούθησε δεξίωση, η οποία ήταν μία ακόμα ευγενική προσφορά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ