Σας παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο πληθυσμός του Δήμου Ευρώτα ανέρχεται στις 17755 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Το 67,5 % αυτών ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, κυρίως τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Τα γόνιμα εδάφη, η ύπαρξη υδάτινων πόρων και το ήπιο μεσογειακό κλίμα συνετέλεσαν στη σημαντική ανάπτυξη της γεωργίας στο Δήμο Ευρώτα. Η κτηνοτροφία αποτελεί την δεύτερη σημαντικότερη δραστηριότητα πρωτογενούς τομέα, καθώς τα δημόσια και ιδιωτικά βοσκοτόπια καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό της έκτασης του Δήμου Ευρώτα. Αποδεδειγμένα λοιπόν, ο Δήμος μας είναι κατεξοχήν αγροτικός και κτηνοτροφικός.
Επομένως, προτεραιότητά της ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΩΤΑ αποτελούν τα έργα στήριξης και ενίσχυσης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, της προώθησης των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων καθώς και τα αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.
Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες. Καθιστούν όμως αναγκαία την συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, τοπικούς φορείς και ενώσεις παραγωγών.
Στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους και η σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση. Παράλληλα, στόχος μας είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης της οικονομίας. Θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων του Δήμου Ευρώτα και να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη της περιοχής και την ποιοτική αναβάθμιση των πολιτών.
Επιδίωξη της παράταξης μας είναι η αποτελεσματική και ουσιαστική σύνδεση του Δήμου Ευρώτα με τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χωρικής αρμοδιότητας μας.Μια πρωτοφανής οικονομική κρίση πλήττει τον γεωργικό και τον κτηνοτροφικό τομέα και κατ´ επέκταση τις τοπικές επιχειρήσεις του Δήμου μας . Οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο που προξενήθηκαν από ακραία φυσικά φαινόμενα, κυρίως τα τελευταία τρία χρόνια, οι χαμηλές τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και τα υπέρογκα καλλιεργητικά έξοδα έχουν ως αποτέλεσμα να περιέλθουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι σε απόγνωση.
Δεσμευόμαστε, να εργαστούμε συστηματικά και παράλληλα, να ασκήσουμε πίεση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να υλοποιηθούν προγράμματα και έργα ενίσχυσης του Γεωργικού τομέα.
Συγκεκριμένα , προτείνουμε :
Γεωργία-Υδατικοί Πόροι-Κτηνοτροφία
Τοποθέτηση αγρομετεωρολογικών σταθμών σταδιακά στις καλλιεργούμενες περιοχές του Δήμου.
Μέσω αυτής της πρότασης θα είναι δυνατό να:
Λαμβάνουν οι αγρότες συμβουλές για την άρδευση των αγροτεμαχίων. Ο αγρότης σε συνεργασία με το γεωπόνο σύμβουλό του θα πληροφορείται από συγκεκριμένη ιστοσελίδα εάν πρέπει να ποτίσει ή όχι. Με τον τρόπο αυτό δεν θα γίνεται σπατάλη αρδευτικού νερού αλλά και συγχρόνως θα μειώνεται η αμοιβή ρεύματος και νερού . Άρα , θα μειώνεται το κόστος παραγωγής.
Υφίστανται διαθέσιμα στοιχεία σε περίπτωση ζημιογόνων καιρικών συνθηκών πχ παγετός, υψηλή θερμοκρασία κλπ, τα οποία θα χρησιμοποιούνται ως τεκμήριο στον ΕΛΓΑ και θα αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία τόσο για την ένταση του φαινομένου αλλά και για τη διάρκειά του.( π.χ. θα ξέρουμε εάν είχαμε παγετό, σε τι θερμοκρασίες κινήθηκε αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα διήρκησε) .
Δίνονται έγκαιρες προειδοποιήσεις για μηκυτολογικές και εντομολογικές προσβολές στην συγκεκριμένη περιοχή και για τις υπάρχουσες καλλιέργειες. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τη γνώση που έχουν οι τοπικοί Γεωπόνοι , ελεύθεροι επαγγελματίες, θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των παρμβάσεων (ψεκασμών) στα χωράφια αλλά και θα μειώσουν το κόστος καλλιέργειας.
Μέσω των οργάνων αυτών θα είναι εφικτό να γίνεται αποτελεσματικότερη εφαρμογή της βασικής λίπανσης, αφού είναι γνωστό ότι αυτή είναι αποτελεσματική, όταν έχει ξεκινήσει η απορρόφηση από τη ρίζα των θρεπτικών στοιχείων που σημαίνει συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες αλλά και θερμοκρασίες εδάφους. Με τον τρόπο αυτό θα διαφυλάσσονται τα υπόγεια νερά, ο Ευρώτας και εν γένει το περιβάλλον, αφού θα αποφεύγονται εκπλύσεις λόγω άστοχων εφαρμογών.
Εδαφολογικός χάρτης
Θα συνταχθεί προοδευτικά εδαφολογικός χάρτης για όλη την κτηματική περιφέρεια του Δήμου. Είναι γνωστό ότι ο εδαφολογικός χάρτης είναι σημαντικό εργαλείο για τους Γεωπόνους που συμβουλεύουν τους παραγωγούς. Τα υφιστάμενα εδαφολογικά δεδομένα είναι ελλιπή ή ανεπαρκή αφού είτε είναι ημιλεπτομερείς χάρτες που αποτελούν εργαλείο πολιτικής και όχι εργαλείο παροχής συμβουλών στον αγρότη είτε είναι παλιά και απαιτούν επικαιροποίηση. Μέσω λοιπόν λεπτομερών εδαφολογικών χαρτών θα αναγνωρίζονται προβληματικά εδάφη (π.χ. αλατούχα, με αδιαπέρατο ορίζοντα, με υψηλό υδροφόρο που απαιτεί υποδστράγγιση κλπ) και θα προτείνονται λύσεις. Επίσης, θα παραχθούν χάρτες καταλληλότητας όπου θα εξετασθεί η καταλληλότητα ή μη επιλεγμένων καλλιεργειών σε κάθε εδαφική μονάδα. Θα αναγνωρίζεται ποιο είναι σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα και έτσι θα υπάρχει πληροφόρηση στον αγρότη πριν κάνει μία επένδυση εγκατάστασης κάποιας καλλιέργειας.
Τοποθέτηση στα ποτάμια και ρέματα εντός της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου σταθμούς παρακολούθησης ποσότητας και ποιότητας νερού.
Με το μέτρο αυτό επιδιώκεται :
να καταγραφεί η ποσότητα του νερού που ρέει στους ποταμούς που διαρρέουν το Δήμο και
να διαπιστωθεί η ρύπανση που καταγράφεται ότι εισέρχεται στο Δήμο μας από δραστηριότητες στους ανάντη Δήμους αλλά και από δραστηριότητες εντός της επικράτειας του Δήμου.
Τοποθέτηση σε επιλεγμένες γεωτρήσεις οργάνων ελέγχου της στάθμης και της ποιότητας των υπόγειων υδάτων της περιοχής μας και ειδικότερα σε περιοχές που στοιχεία δείχνουν είσοδο της θάλασσας στον υπόγειο υδροφόρο. Σε όποιες περιοχές δεν υπάρχουν κατάλληλες για αυτό γεωτρήσεις θα γίνονται δειγματοληψίες νερού και ακολούθως ανάλυση αυτού. Στόχος είναι αφ’ ενός η παρακολούθηση των υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων της περιοχής μας, αλλά και η παρακολούθηση της μεταβολής της ποιότητας ώστε να απευθυνθούμε σε εκείνους τους φορείς που από το νόμο πρέπει να λάβουν μέτρα.
Δειγματοληψίες νερού από επιλεγμένες γεωτρήσεις και έλεγχος των τιμών με τις προβλεπόμενες για το πρόγραμμα της νιτρορρύπανσης τιμές κατωφλίου, ώστε σε περίπτωση που τεκμηριωθεί υπέρβαση των τιμών να συνταχθεί φάκελος αρμοδίως για να ενταχθεί και η δική μας περιοχή στους δικαιούχους του προγράμματος.
Υλοποίηση εκπαιδευτικών ημερίδων που έχουν να κάνουν με την ορθολογική άρδευση, με τα σύγχρονα συστήματα άρδευσης, με τον έλεγχο της λειτουργίας των δικτύων, με τους αύγχρονους αυτοματισμούς των αρδευτικών δικτύων και των αντλιοστασίων, με τις μεθόδους μείωσης κατανάλωσης ρεύματος κλπ
Συνδρομή στους αγρότες της περιοχής με την εγκατάσταση πειραματικών αγρών ή αλλιώς αγρών επίδειξης νέων ποικιλιών καλλιεργειών που είναι κατάλληλες για την περιοχή μας.
Με τον τρόπο αυτό, οι επιστήμονες του Δήμου σε συνεργασία με φυτωριούχους της περιοχής αλλά και Γεωπόνους ιδιώτες θα προκρίνουν και θα εγκαθιστούν νέες ποικιλίες ή και καλλιέργειες με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αγροτών της περιοχής για καλλιεργητικές φροντίδες, παραγωγές κλπ πριν κάνουν την όποια επένδυση και εγκαταστήσουν καλλιέργεια στο χωράφι τους.
Επαναλειτουργία του φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου στο Αστέρι.
Στόχος μας είναι το Ινστιτούτο να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του σχεδίου του Δήμου για τη γεωργία και τα προϊόντα.
Θα στελεχωθεί και θα καταστεί πιστοποιημένο για ανάλυση νερών, εδαφών και τροφίμων.
Το προσωπικό θα εκπαιδευτεί μέσω των προγραμμάτων που θα υλοποιήσει ο Δήμος σε αναλύσεις και διαδικασίες που αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να κάνει σε συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια ή και Εργαστήρια.
Θα εξοπλιστεί με εκείνα τα όργανα που θα το καθιστούν ικανό για πιστοποίηση αλλά και για τη διενέργεια αναλύσεων νερών εδαφών και τροφίμων (πχ, γάλακτος ) που παράγονται στην περιοχή.
Κτηνοτροφία
Άσκηση πίεσης για απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των στάβλων. Υπενθυμίζεται ότι η άδεια της σταβλικής εγκατάστασης είναι προαπαιτούμενο πλέον για τη συμμετοχή του κτηνοτρόφου σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Υλοποίηση ημερίδων σχετικά με την κτηνοτροφία, τις διαδικασίες παραγωγής, τη διατροφή των ζώων, τις σταβλικές εγκαταστάσεις το σχεδιασμό και την υγιεινή τους κλπ
Υλοποίηση εκθέσεων εξοπλισμού των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με στόχο την βελτίωση της υγιεινής, την καλύτερη υγεία των ζώων την καλύτερη ποιότητα του γάλακτος αλλά και την καλύτερη ποιότητα του κρέατος.
Άσκηση πίεσης αρμοδίως, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα κτηνοτρόφοι του Δήμου Ευρώτα να έχουν βοσκοτόπια εκτός της περιφέρειας του Δήμου.
Άσκηση πίεσης για την ταχύτερη υλοποίηση των μελετών και έργων βελτίωσης βοσκοτόπων προς όφελος των κτηνοτρόφων.
Προώθηση τοπικών προϊόντων
Καταγραφή όλων των τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων που παράγονται εντός του Δήμου μας και παρουσίαση όσων το επιθυμούν σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα του Δήμου. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα παραγωγικό προφίλ του Δήμου και μέσα από αυτό θα αναδειχθούν και θα προωθηθούν παραγωγοί ή συνεταιρισμοί που τυποποιούν και συσκευάζουν τα προϊόντα τους αποσκοπώντας στην αύξηση της αξίας τους.
Σε εκθέσεις του εσωτερικού αλλά και σε επιλεγμένες του εξωτερικού σε συνέχεια προσκλήσεως ο Δήμος θα καλύπτει μέρος των εξόδων της εκθέσεως σε παραγωγούς τυποποιημένων επώνυμων προϊόντων του Δήμου.
Δημιουργία ομάδας εργασίας με στόχο την εξέταση της δυνατότητας σύνταξης φακέλου για ΠΟΠ επιλεγμένων προϊόντων που καλλιεργούνται στο Δήμο.
Διοργάνωση ημερίδων σε συνεργασία με επιστημονικούς και άλλους φορείς που θα πραγματεύονται κάθε σημαντικό θέμα της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικότερα της εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων.
Έργα στον ΤΟΕΒ ΤΡΙΝΑΣΟΥ
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο ένταξης χρηματοδότησης της μελέτης δημιουργίας κλειστού κυκλώματος του ΤΟΕΒ Σκάλας.
Πίεση στην περιφέρεια για υπογραφή Προγραμματικής σύμβασης για εκπόνηση τεχνικών μελετών που αφορούν στην αναβάθμιση των αντλιοστασίων, τον καθαρισμό των στραγγιστικών τάφρων αλλά και την αγροτική οδοποιία.
Αντιπλημμυρικά έργα :
Διευκρινίζουμε ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των ρεμάτων έχει περιέλθει στην Περιφέρεια . Παρόλα αυτά και επειδή τα ρέματα έχουν άμεση επίδραση στη ζωή μέρους πολιτών του Δήμου, ο Δήμος θα είναι εκεί σε κάθε θέμα που τον αφορά. Συγκεκριμένα:
Θα ασκηθεί πίεση στην Περιφέρεια για κατασκευή περατών φραγμάτων ανασχέσεως του νερού στα ρέματα του Ευρώτα και του Βορβά. Τα φράγματα αυτά που είναι περατά θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνουν την ενέργεια του νερού θα κρατούν τα φερτά υλικά (κορμοί λάστιχα σκουπίδια κλαριά υλικά κλπ) τα οποία σε μεταγενέστερα σημεία κλείνουν τη ροή και δημιουργούν πλημμύρες. Με αυτή την καθυστέρηση , να φτάσει δηλαδή το νερό από την αρχή των ρεμάτων στο δέλτα, θα επιτυγχάνεται σταδιακή αποφόρτιση του ποταμού προς τη θάλασσα και θα αποφεύγονται φαινόμενα πλημμυρών στις περιοχές του Δήμου μας.
Επίσης , θα ασκηθεί πίεση-έλεγχος προς την περιφέρεια για κάθε παρέμβαση που γίνεται στα ρέματα αυτά πριν εισέλθουν στο Δήμο μας και που στόχο έχουν να αυξήσουν την ταχύτητα ροής του νερού δηλαδή να φέρουν γρηγορότερα το νερό στον Δήμο μας και συνεπώς στο Δέλτα με αποτέλεσμα να απαιτείται να φουσκώσει όπως λέμε το ποτάμι για να εισέλθει στη θάλασσα. Δηλαδή θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε παρέμβαση χωρίς μελέτη στον Ευρώτα ή στους παραποτάμους του που ως αποτέλεσμα θα έχει να μεταφερθεί γρήγορα το νερό στο Δέλτα και άρα το πρόβλημα στην πόρτα μας.
Θα ασκηθεί πίεση προς την Περιφέρεια για να εγκαταστήσει σε συνεργασία με τους Δήμους που τους αφορά και κατ’ επιταγή των Σχεδίων αντιμετώπισης πλημμυρών, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης ώστε να έχει εκείνα τα δεδομένα ο Δήμος σε πραγματικό χρόνο που θα τον οδηγήσει στο να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις έγκαιρα.
Κατασκευή εξωποτάμιων δεξαμενών πολλαπλού σκοπού. Οι εξωποτάμιες δεξαμενές εγκαθίστανται εκτός κοίτης ποταμών και με αντλητικό συγκρότημα οδηγείται νερό σε αυτές ώστε να είναι διαθέσιμο σε περιόδους που δεν έχει νερό ή όποια περιοχή. (άρα δεν μιλάμε για την περιοχή της Σκάλας) Επίσης η τροφοδοσία νερού σε εξωποτάμιες δεξαμενές μπορεί να γίνει και από δημόσια, ή και από βιολογικό καθαρισμό.
Οι εξωποτάμιες δεξαμενές θα χρησιμεύουν σαν πηγή άρδευσης για τις περιοχές όπου θα εγκατασταθούν αφού από εκεί θα μπορεί να γίνεται τροφοδοσία τοπικών κοινόχρηστων αρδευτικών δικτύων σε όφελος των αγροτών αφού θα υπάρχει πολύ μικρότερη κατανάλωση ρεύματος για άρδευση έναντι των βαθιών γεωτρήσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε πολλές περιοχές του Δήμου.
Θα χρησιμεύσουν σαν δεξαμενές πυρόσβεσης αφού θα κατασκευαστούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές και από αυτές θα μπορεί να γίνει τροφοδοσία τόσο των πυροσβεστικών οχημάτων όσο και ελικοπτέρων σε περίπτωση γεγονότων πυρκαγιάς.
ΕΛΓΑ :
Προτείνουμε να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, για να καλύπτει πλήρως και έγκαιρα τις ζημιές και τις καταστροφές στην παραγωγή και στο πάγιο κεφάλαιο. Η αποζημίωση των αγροτών να γίνεται ανά στρεμματική απόδοση και να δίδεται προκαταβολή στους αγρότες έναντι του τελικού ποσού αποζημίωσης.
Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ευρώτα
Βέρδος Δήμος


























.jpg)




Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου