Γαϊδουροβούνι : Οι ανεμογεννήτριες στη θέση της χλωρίδας και πανίδας



Ανάρτηση ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΙΦΤΑΚΗ

 ΓΑΙΔΟΥΡΟΒΟΥΝΙ: 

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΒΟΥΝΟ " ΚΛΑΙΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝ ΤΟΥ " ΑΠΟ ΕΡΠΗΤΑ ΖΩΣΤΗΡΑ! 

        Στο κέντρο σχεδόν του Ζάρακα, και δυτικά του Χιονοβουνιού, μετά την παρεμβολή του οροπεδίου Λαμποκάμπι, δεσπόζει με το εν πολλοίς γκρίζο χρώμα του το Γαιδουροβούνι. 

         Βουνό πατητό, ιδιαίτερα στη δυτική του πλευρά, αφού η βλάστηση αποτελείται από θάμνους με πουρνάρια, γλαντινιές και κουμαριές ( θαμνώδεις και ημιδενδρώδεις) σε μέρος της δυτικής του πλευράς.Δύο μόνο πουρνάρια κατάφεραν να ψηλώσουν χαρίζοντας το όνομά τους ως τοπόσημο για τους γύρο κτηνοτρόφους. Και μόλις 3_4 έλατα διακρίνονται στη βορειοανατολική πλευρά του, σε αντίθεση με το απέναντί του Χιονοβούνι   που φιλοξενεί επίζηλα το σπάνιο είδος της ερυθράς ελάτης. 

           Επομένως σήμερα δεν αποτελεί πυκνό δάσος. Και πώς να αποτελεί, αφού διαχρονικά έθρεψε χιλιάδες επί χιλιάδων γιδιών , αλλά και βάρδιες αλόγων , που απολάμβαναν την ποώδη βλάστηση από αγριάδες και βαμβακούλια.

          Στο διάβα επίσης των αιώνων αμέτρητα ζευγάρια από πέρδικες έφτιαξαν τις φωλιές τους κι αμέτρητοι λαγοί φώλιασαν στα χαμόκλαδά του.

           Φυσικά δεν έλειψαν και οι λύκοι με τα τσακάλια που φώλιαζαν στις πυκνότερες συστάδες ή έρχονταν και από μακριά προς αναζήτηση τροφής.

            Και δίπλα στα μεγάλα και μικρά είδη της Πανίδας θα πρέπει να επισημανθεί η εμφάνιση του μεγαλόσωμου αετού που έκανε την εμφάνισή του στα ψηλότερα σημεία και ύστερα από ένα ζύγισμα ακριβείας εφορμούσε κάθετα και αστραπιαία για να αρπάξει με τα φοβερά του νύχια κάποιο λαγό ή ακόμη και κάποιο οψιμοκάτσικο. 

             Το όμορφο αυτό φυσικό περιβάλλον ( χλωρίδας και πανίδας ) με τον μεγάλο και μικρό κόσμο του ,  που επισφράγιζε η αρμονική παρουσία του αγροτοκτηνοτρόφου, ήρθε να ταράξει τελευταία η αλαζονία και απληστία του HOMO ECONOMICUS, ο οποίος με τους εντολοδόχους πολιτικούς του , οι οποίοι νομοθετούν προς ΕΥΗΜΕΡΙΑΝ ΚΑΙ ΔΟΞΑΝ ΤΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ  της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων.

      Αυτή όμως η κακοποίηση της ΜΗΤΕΡΑΣ ΦΥΣΗΣ  θα επιφέρει την δικαία " τίσιν " της " ύβρεως ".

       Οι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ προειδοποιούν. Οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ μας τί λένε;

( Στη σημερινή φωτογραφία τρία από τα οκτώ αδέρφια , που ανεβοκατέβαιναν  τις δυτικές πλευρές του βουνού στα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια φροντίζοντας τα κοπάδια της οικογένειας ).




Σχόλια

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

e-info.gr

LAKONES.gr

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Κ. ΒΟΥΝΑΣΗ

NOIRE CAFE ΣΠΑΡΤΗ

ΠΕΖΟΓΥΡΟΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

Diafimistes.gr

RETV.gr ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

BEST RADIO

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ