ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ: Προβλήματα λειτουργίας στον Αρχαιολογικό Χώρο ΓερακίουΤην Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, καλεί στην Βουλή η Βουλευτής Λακωνίας και Υπεύθυνη ΚΤΕ Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου, με Επίκαιρη Ερώτηση προκειμένου να απαντήσει για τα προβλήματα λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου Γερακίου, καθώς ο χώρος παρέμεινε κλειστός «για λόγους ανωτέρας βίας τη Δευτέρα (1/7) και την Τρίτη (2/7)», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Η Βουλευτής Λακωνίας αναφέρει στην ερώτησή της ότι ο Αρχαιολογικός Χώρος Γερακίου συνιστά έναν από τους τρεις σημαντικότερους και μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους του Νομού Λακωνίας, καθώς περιλαμβάνει τόσο το κάστρο Γερακίου, τους ναούς και τον μεσαιωνικό οικισμό που βρίσκονται σε άμεση συνάφεια με αυτό, όσο και τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία που βρίσκονται εντός και στην άμεση περιφέρεια του σύγχρονου οικισμού του Γερακίου.

Η Νάγια Γρηγοράκου επισημαίνει πως, παρότι το Υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει πως την τελευταία πενταετία ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί αδιάλειπτα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στην πραγματικότητα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας της έλλειψης αρχαιοφυλάκων, αλλά και προσωπικού καθαριότητας. Συγκεκριμένα, η Βουλευτής Λακωνίας τονίζει πως ο χώρος διαθέτει μόνο έναν μόνιμο νυχτοφύλακα, και μία ημερήσια φύλακα με 7μηνη σύμβαση ορισμένου χρόνου, όταν για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου απαιτούνται τρεις (3) φύλακες ανά βάρδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις θέσεις των ημερήσιων φυλάκων ΙΔΟΧ που κατανεμήθηκαν φέτος στην Εφορεία Λακωνίας κανένας φύλακας δεν πήγε τελικά στον αρχαιολογικό χώρο Γερακίου.


Είναι σαφές πως η έλλειψη επαρκούς προσωπικού δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας στον αρχαιολογικό χώρο Γερακίου που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την έλλειψη συνεκτικής πολιτιστικής πολιτικής από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου για την ευρύτερη περιοχή του νομού Λακωνίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:


ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λ. Μενδώνη

Θέμα: Προβλήματα λειτουργίας στον Αρχαιολογικό Χώρο Γερακίου.


Είναι γνωστό ότι ο Αρχαιολογικός Χώρος Γερακίου συνιστά έναν από τους τρεις σημαντικότερους και μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους του Νομού Λακωνίας. Ο χώρος περιλαμβάνει τόσο το κάστρο Γερακίου, τους ναούς και τον μεσαιωνικό οικισμό που βρίσκονται σε άμεση συνάφεια με αυτό, όσο και τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία που βρίσκονται εντός και στην άμεση περιφέρεια του σύγχρονου οικισμού του Γερακίου.


Δυστυχώς, η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων του Γερακίου παραμένει εδώ και αρκετά χρόνια προβληματική, παρότι την τελευταία πενταετία υποστηρίζεται σταθερά από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου ότι ο χώρος λειτουργεί αδιάλειπτα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συγκεκριμένα, ο χώρος διαθέτει μόνο έναν μόνιμο νυχτοφύλακα και μία ημερήσια φύλακα με 7μηνη σύμβαση ορισμένου χρόνου, όταν για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου απαιτούνται τρεις (3) φύλακες ανά βάρδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις θέσεις των ημερήσιων φυλάκων ΙΔΟΧ που κατανεμήθηκαν φέτος στην Εφορεία Λακωνίας κανένας φύλακας δεν πήγε τελικά στον αρχαιολογικό χώρο Γερακίου.

Είναι ενδεικτικό για την κατάσταση που επικρατεί και φέτος στον αρχαιολογικό χώρο ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση για τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου Κάστρου Γερακίου, ανακοινώνοντας ότι ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει κλειστός για λόγους ανωτέρας βίας τη Δευτέρα (1/7) και την Τρίτη (2/7).

Παράλληλα, οι εκκλησίες του κάστρου και οι βυζαντινές εκκλησίες του 12ου, 13ου και 14ου αιώνα που βρίσκονται μέσα στον οικισμό συνεχίζουν να παραμένουν ερμητικά κλειστές και μη επισκέψιμες, καθώς για την επίσκεψη απαιτείται πάντα η συνοδεία φύλακα που όμως δεν είναι διαθέσιμος.

Επιπλέον, για τον χώρο υποδοχής επισκεπτών και τις τουαλέτες που κατασκευάστηκαν μέσω του ΕΣΠΑ δεν υπάρχει προσωπικό καθαρισμού με αποτέλεσμα η μόνη φύλακας που υπάρχει στο χώρο να επιβαρύνεται και με την καθαριότητα του εν λόγω χώρου.


Ερωτάται η κα Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε προκειμένου να λυθούν άμεσα τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού φύλαξης και καθαριότητας, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τόσο του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου Γερακίου, όσο και των εκκλησιών που βρίσκονται εντός του οικισμού;


Με ποιες δράσεις σκοπεύετε να ενισχύσετε και να αναβαθμίσετε τον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα, η οποία κινείται δυστυχώς μέχρι σήμερα σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της μη εύρυθμης λειτουργίας του χώρου;


Η ερωτώσα βουλευτής

Παναγιώτα (Νάγια) ΓρηγοράκουΣχόλια

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE