"Η κυβέρνηση ωθεί σε κλείσιμο τα παραδοσιακά καφενεία"Μάκαρης, Σιάτος, Μερμίγκης: Η κυβέρνηση ωθεί σε κλείσιμο τα παραδοσιακά καφενεία

Την ώρα που τα ταμεία του κράτους γεμίζουν ασταμάτητα αφού το ελληνικό δημόσιο είχε το α' 5μηνο του 2024 εισπράξεις 25 δις ευρώ από φόρους (!) πάνω από κάθε πρόβλεψη του ίδιου του προϋπολογισμού η κυβέρνηση αποφασίζει να «κεράσει πικρό καφέ» τους Έλληνες πολίτες.
Φορολογεί από την 1η Ιουλίου την αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων με ΦΠΑ 24% από 13% που ήταν πριν. Και μάλιστα αυτό το κάνει στο σερβιριζόμενο καφέ, με τις μεγάλες αλυσίδες των take away καφέ να τρίβουν τα χέρια τους με αυτή την εξέλιξη.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών οδηγεί πολλά παραδοσιακά καφενεία στο κλείσιμο. Η κυβέρνηση εξαίρεσε από αυτό τον πρωτοφανή κεφαλικό φόρο τα καφενεία με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων.
Όμως, υπάρχουν πολλά χωριά που στους επίσημους πίνακες έχουν πάνω από 500 κατοίκους αλλά στην πράξη έχουν πολύ λιγότερους αφού πολλοί απογράφονται στον τόπο καταγωγής τους και όχι στον τόπο διαμονής τους. Παράλληλα ακόμα και τα χωριά πάνω από 500 κατοίκους είναι σε φθίνουσα κατάσταση λόγω του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος.
Αυτό σημαίνει ότι πολλά καφενεία όπως και οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν οριστικά. Και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει όταν κλείνει ένα καφενείο ή μια μικρή επιχείρηση (πχ παντοπωλείο) σε ένα χωριό. Το επόμενο βήμα είναι η πλήρης ερημοποίηση και εγκατάλειψη του. Υπάρχουν δεκάδες τέτοια χωριά σε κάθε νομό της Περιφέρειας Πελοποννήσου που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να βάζει συνεχώς έμμεσους φόρους στους πολίτες της χώρας. Θα πρέπει να εστιάσει στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων και στην καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής.
Καλούμε την κυβέρνηση να απαλλάξει από την τεκμαρτή φορολόγηση τα καφενεία και τις μικρές επιχειρήσεις στις δημογραφικά φθίνουσες περιοχές και να πάρει πίσω την αύξηση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ.
Τα καφενεία, έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, είναι χώρος συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών και απόψεων και δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε φοροεισπράκτορα του ελληνικού δημοσίου.


Μανώλης Μάκαρης (επικεφαλής) Π.Σ. Μεσσηνίας

Γιάννης Σιάτος Π.Σ. Κορινθίας

Παναγιώτης Μερμίγκης Π.Σ. Αργολίδας

Σχόλια

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE