"Αβέβαιο μέλλον για 71 έργα του ΥΠΠΟ που έχουν ενταχθεί στο ΤΑΑ"

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Αβέβαιο μέλλον για 71 έργα του ΥΠΠΟ που έχουν ενταχθεί στο ΤΑΑ»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και την Υπουργό Πολιτισμού, κα Στυλιανή Μενδώνη, κατέθεσε η Βουλευτής Λακωνίας και Κοινοβουλευτική Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου, σχετικά με 71 έργα του ΥΠΠΟ που έχουν ενταχθεί στο ΤΑΑ και μέχρι τις 31/3/2024 φαίνεται πως δεν είχαν απορροφήσει ούτε ένα ευρώ.

Η Βουλευτής επισημαίνει ότι η σχετική έρευνα, που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο στην Εφημερίδα των Συντακτών, επιβεβαιώνει - όπως άλλωστε είχε αναδείξει εγκαίρως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής - αφενός την αδιαφάνεια γύρω από τα έργα του ΤΑΑ, καθώς δεν υπάρχει στην πλατφόρμα «Ελλάδα 2.0» κανένας δημόσιος δείκτης παρακολούθησης των έργων, αφετέρου την προχειρότητα της Κυβέρνησης στον σχεδιασμό του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Νάγια Γρηγοράκου τονίζει πως σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟ, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι απολύτως αποκαρδιωτική, καθώς δημοσιεύεται μία λίστα 71 ενταγμένων έργων στο ΤΑΑ από το ΥΠΠΟ και τους εποπτευόμενους φορείς του, που μέχρι και τις 31/3/2024 δεν είχαν απορροφήσει ούτε ένα ευρώ. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι εντάξεις στο ΤΑΑ των συγκεκριμένων έργων έγιναν το 2022 και 2023, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025 και ως εκ τούτου είναι εμφανές είναι εμφανές ότι είτε δεν θα ολοκληρωθούν στο πλαίσιο του ΤΑΑ, είτε ότι θα απενταχθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:

Ποια είναι σήμερα η εικόνα που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα 71 έργα σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των πόρων; Πόσο έχει προχωρήσει το καθένα από αυτά στους τρεις μήνες που έχουν μεσολαβήσει; Υπάρχουν καθυστερήσεις, και αν ναι, ποιες είναι αυτές και πού οφείλονται αναλυτικά για το κάθε έργο;


Δεσμεύεστε πως τα εν λόγω 71 έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025;


Στην περίπτωση που κάποια από τα έργα δεν ολοκληρωθούν ή τελικά απενταχθούν από το ΤΑΑ, με ποιους πόρους θα εξασφαλιστεί η συνέχειά τους;


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:


Προς:

Τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη

Την Υπουργό Πολιτισμού, κα Στυλιανή Μενδώνη


Θέμα: Αβέβαιο μέλλον για 71 έργα του ΥΠΠΟ που έχουν ενταχθεί στο ΤΑΑ.

Το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών το Σάββατο 22/6/2024 προκαλεί πληθώρα ερωτημάτων σχετικά με έργα του Υπουργείου Πολιτισμού που έχουν ενταχτεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς από τα στοιχεία που δίνονται προκύπτει ότι πολλά από τα εν λόγω έργα βρίσκονται στην κυριολεξία στον «αέρα».

Στην πραγματικότητα το δημοσίευμα επιβεβαιώνει - όπως είχε αναδείξει εγκαίρως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής - αφενός την αδιαφάνεια γύρω από τα έργα του ΤΑΑ, καθώς δεν υπάρχει στην πλατφόρμα «Ελλάδα 2.0» κανένας δημόσιος δείκτης παρακολούθησης των έργων, αφετέρου την προχειρότητα της Κυβέρνησης στον σχεδιασμό του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι: “ «από την αρχή του έτους μέχρι και τις 12 Ιουνίου στη σχετική λίστα του ιστότοπου «Ελλάδα 2.0» έχουν αναρτηθεί 220 «αποφάσεις ένταξης έργων». Οι 185 από αυτές αφορούν «τροποποιήσεις αποφάσεων ένταξης». Από αυτές μάλιστα 40 είναι «δεύτερες τροποποιήσεις» και 19 «τρίτες τροποποιήσεις», ενώ υπάρχουν και 11 «ανακλήσεις αποφάσεων ένταξης»”. Είναι σαφές, ότι τα παραπάνω αποδεικνύουν όχι μόνο σοβαρές αρρυθμίες σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των ενταγμένων έργων, αλλά και τον κίνδυνο ματαίωσης τους που ισοδυναμεί με την απώλεια των σχετικών πόρων.

Σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟ, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι απολύτως αποκαρδιωτική, καθώς δημοσιεύεται μία λίστα 71 ενταγμένων έργων στο ΤΑΑ από το ΥΠΠΟ και τους εποπτευόμενους φορείς του, που μέχρι και τις 31/3/2024 δεν είχαν απορροφήσει ούτε ένα ευρώ. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι εντάξεις στο ΤΑΑ των συγκεκριμένων έργων έγιναν το 2022 και 2023, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025 και ως εκ τούτου είναι εμφανές ότι είτε δεν θα ολοκληρωθούν στο πλαίσιο του ΤΑΑ, είτε ότι θα απενταχθούν.


Δεδομένου ότι η λίστα των 71 έργων που δημοσιεύεται στο σχετικό άρθρο – όπως ορθά επισημαίνει η Υπουργός Πολιτισμού στη σχετική απάντηση της προς την εφημερίδα - αφορά την περίοδο από τον Ιανουάριο 2024 μέχρι τον Μάρτιο 2024 που σημαίνει πως έχουν ήδη περάσει τρεις μήνες.

Δεδομένου ότι κάποια από τα έργα της εν λόγω λίστας φαίνεται πως είναι ήδη δύσκολο να ολοκληρωθούν μέχρι το 2025.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Ποια είναι σήμερα η εικόνα που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα 71 έργα σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των πόρων; Πόσο έχει προχωρήσει το καθένα από αυτά στους τρεις μήνες που έχουν μεσολαβήσει; Υπάρχουν καθυστερήσεις, και αν ναι, ποιες είναι αυτές και πού οφείλονται αναλυτικά για το κάθε έργο;


Δεσμεύεστε πως τα εν λόγω 71 έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025;


Στην περίπτωση που κάποια από τα έργα δεν ολοκληρωθούν ή τελικά απενταχθούν από το ΤΑΑ, με ποιους πόρους θα εξασφαλιστεί η συνέχειά τους;
Η ερωτώσα Βουλευτής

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου
Σχόλια

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE