ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Θ.ΒΕΡΟΥΤΗ ΣΤΟ 3ΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ LIFE-IP Adaptin GR ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΕΡΟΥΤΗ ΣΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ LIFE-IP AdaptInGR ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ


«Σας καλωσορίζω στην ΠΕ Λακωνίας και στο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα την προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP Adaptin GR.

Την προηγούμενη Πέμπτη, στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε η 8η Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΕΝΠΕ, η ΚΕΔΕ και η ΕΛΛΕΤ με θέμα την «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλλαγή» κατά την οποία ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος. Δημήτρης Πτωχός παρουσίασε αναλυτικά το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στην οποία παρακολουθήσαμε επίσης πολλές και κατατοπιστικές εισηγήσεις από τους συμμετέχοντες σχετικά με τους ευάλωτους τομείς τρωτότητας και τις δράσεις που ήδη κάνει αλλά και προγραμματίζει να κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σε συνέχεια της παραπάνω Ημερίδας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο πραγματοποιεί αυτό το 3ήμερο περιφερειακό επιμορφωτικό σεμινάριο εδώ στο Διοικητήριο Λακωνίας, το οποίο απευθύνεται στους Υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, σε τοπικούς φορείς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Είναι γεγονός, ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Οι επιπτώσεις της είναι πλέον εμφανείς σε παγκόσμιο επίπεδο, με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Η ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική δράση είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές, γίνονται ολοένα και συχνότερα και εντονότερα, επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή των πολιτών, τις καλλιέργειες και τα φυσικά οικοσυστήματα.

Το πρόγραμμα LIFE-IP Adaptin GR έχει ως στόχο να στηρίξει την Ελλάδα στην προσαρμογή της στις νέες κλιματικές συνθήκες, μέσα από μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη στρατηγικών, τη βελτίωση των υποδομών και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προσαρμογής την οποία είχαμε την ευκαιρία να αναλύσει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, η οποία βασίζεται σε 4 πολύ σημαντικούς και κρίσιμους άξονες:

Την Ανάλυση των κλιματικών κινδύνων: την αξιολόγηση των συγκεκριμένων κινδύνων δηλαδή που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, και την ανάπτυξη μοντέλων πρόβλεψης για την καλύτερη κατανόηση των μελλοντικών επιπτώσεων,


Την Βελτίωση των υποδομών: την αναβάθμιση των υπαρχόντων υποδομών και την κατασκευή νέων που θα αντέχουν στις αυξημένες πιέσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα,


Την Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: την ενημέρωση και την εκπαίδευση δηλαδή των πολιτών, των επαγγελματιών και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις πρακτικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και τέλος


Την Προώθηση της αειφορίας: Την ενίσχυση των βιώσιμων πρακτικών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από τη γεωργία μέχρι τον τουρισμό, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της περιοχής.

Η σημερινή μας συνάντηση έχει ως στόχο να ενημερώσει και να επιμορφώσει τους υπηρεσιακούς αλλά και όλους του εμπλεκόμενους για τις δράσεις και τις προοπτικές του προγράμματος LIFE-IP Adaptin GR, καθώς και να συζητήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές και τις εμπειρίες από άλλες περιοχές που έχουν ήδη υιοθετήσει μέτρα προσαρμογής.

Η συμβολή όλων μας είναι απαραίτητη για την επιτυχή προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις νέες κλιματικές συνθήκες. Μέσα από τη συνεργασία, την καινοτομία και τη δέσμευση για μια βιώσιμη ανάπτυξη, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση σας στο κάλεσμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και εύχομαι μια εποικοδομητική και δημιουργική συμμετοχή στο σημερινό σεμινάριο.»

Εκ του γραφείου Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας

Θεόδωρου Ν. Βερούτη

Σχόλια

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE