"Κύριε Πτωχέ σας ενδιαφέρει πραγματικά η στήριξη των παραγωγών της Πελοποννήσου;"



Κύριε Πτωχέ σας ενδιαφέρει πραγματικά η στήριξη των παραγωγών της Πελοποννήσου;

Πριν δύο και πλέον μήνες, μετά από συναντήσεις που είχα με παραγωγούς εσπεριδοειδών της Λακωνίας, πήρα την πρωτοβουλία να προτείνω να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα που έχει προκύψει με την αθρόα εισαγωγή των αιγυπτιακών προϊόντων στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά και πλήττει το εισόδημα των παραγωγών μας.

Αφού δεν διαπίστωσα ιδιαίτερη προθυμία αλλά μάλλον άρνηση και αδιαφορία, προχώρησα σε συνεννόηση με την Παράταξη μου και τις άλλες παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στη συλλογή υπογραφών βάσει του κανονισμού λειτουργίας του ΠεΣυ για να συζητηθεί το θέμα εντός έξι ημερών όπως προβλέπει ο κανονισμός. Οι έξι μέρες έγιναν είκοσι έξι και έφτασε η πολυπόθητη στιγμή που το θέμα ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς συζήτηση σε τακτική συνεδρίαση.

Κατέθεσα εκπροσωπώντας την Παράταξή μου ως εισηγήτρια τις εξής προτάσεις:


-Λήψη άμεσων και ριζικών μέτρων ενίσχυσης των παραγωγών πορτοκαλιών και μανταρινιών αλλά και πατάτας και άλλων προϊόντων όπως de minimis ανά ποικιλία προϊόντος και άλλα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης.


-Εντατικοποίηση των ελέγχων κατά την εισαγωγή προϊόντων από τρίτες χώρες και παρεμπόδιση των αθρόων ελληνοποιήσεων. Τα προϊόντα των τρίτων χωρών να πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις ως προς τα ΑΟΚ που έχει θεσπίσει η ΕΕ και να εφαρμόζουν τους ίδιους φυτουγειονομικούς κανόνες αλλιώς να μην επιτρέπεται η εισαγωγή τους στην Ευρώπη.


-Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως η ριζική μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου αλλά και ελκυστικές πολιτικές για την λειτουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων για φτηνό ρεύμα παραγωγής.


- Δημιουργία Brand Name των προϊόντων ,είτε ως Π.Ο.Π, είτε ως Π.Γ.Ε με τη συμβολή της Περιφέρειας και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας παράλληλα με την εξασφάλιση δικτύων και δημιουργία αγροτικού lobbying ώστε να εισέλθουμε στα μεγάλα κέντρα διανομής και να πετύχουμε είσοδο των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές (Super market, Delicatessen κλπ).


-Άμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και διόρθωση των στρεβλώσεων που έχει προκαλέσει στους ευρωπαίους αγρότες και το εισόδημα τους.


-Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει περισσότερα ζημιογόνα αίτια και να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης.


Ενώ λοιπόν κατά τη συζήτηση του θέματος φάνηκε ότι και τα μελή της Περιφερειακής Αρχής συμφωνούσαν σε όλα τα σημεία και θα μπορούσαμε να πάρουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο μια ομόφωνη απόφαση για τη στήριξη των παραγωγών, ο ίδιος ο Περιφερειάρχης αρνήθηκε τη σύμπλευση με τις υπόλοιπες Παρατάξεις και έφερε προς ψήφιση μια πρόταση γενικόλογη που συνοψίζεται στη στήριξη εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής της απόφασης της ΕΝΠΕ στο πρόσφατο Συνέδριο της, για στήριξη του πρωτογενή τομέα, για εντατικοποίηση των ελέγχων και λήψη αποζημιώσεων.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή και καμία κουβέντα για το πάπλωμα που είναι η ουσιαστική στήριξη των πληττόμενων παραγωγών.


Δυστυχώς χρειάστηκε λίγος χρόνος ώστε τα δήθεν συναινετικά "όλοι μαζί" του Περιφερειάρχη Πτωχού να μετατραπούν σε αλαζονικά "περνώ και μόνος μου καλά".

Ως παράταξη, στη "Νέα Πελοπόννησο", στεκόμαστε απέναντι και καταγγέλλουμε την άσκηση μικροπολιτικής, τον πολιτικαντισμό και την αυταρχική νοοτροπία που διέπει συνολικά την Περιφερειακή Αρχή, την ώρα που το πραγματικό διακύβευμα δεν είναι η πολιτική επικράτηση του ενός ή του άλλου αλλά η επιβίωση των πολιτών σε συνθήκες μεγάλης ανέχειας που έχουν οδηγηθεί αφού το εισόδημα τους εξανεμίζεται από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια.


Μαργαρίτα Σπυριδάκου

Περιφερειακή Σύμβουλος Λακωνίας

Σχόλια

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE