ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΓΕΦΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ Ε.Ο "ΓΕΦΥΡΑΣ" - ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ Γράφει ο Ν.Αργείτης



Τα γεφυράκια αυτά, δυστυχώς αν και βρίσκονται σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους και πασίγνωστους δρόμους της Μονεμβασιάς και της περιοχής μας εν γένει, στην Εθνική Οδό, "Γέφυρας" - Κάστρου, εν τούτοις παραμένουν άγνωστα στους πολλούς, μετά πλήρους γνώσεως θα έλεγα, καθώς σχεδόν το σύνολο των Μονεμβασιωτών δεν τα γνωρίζει.
Είναι έργα κι αυτά του μεγάλου οραματιστή κι εκσυγχρονιστή Πρωθυπουργού της νεοτέρας Ελλάδας, του σπουδαίου Χαρίλαου Τρικούπη που είχε ζήσει για αρκετά χρόνια από μικράς ηλικίας, ένεκα του επαγγέλματος του σπουδαίου επίσης πατέρα του, Σπυρίδωνα Τρικούπη, σε πολλές προηγμένες χώρες της Ευρώπης, κυρίως όμως σε Γαλλία και Αγγλία.
Κατασκευάστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, όπως και τόσα άλλα παρόμοια έργα που έγιναν στη Λακωνία μας κι όχι μόνο. Σημειωτέον ότι επί των ημερών του και διακυβερνήσεών του όλη η Χώρα μας κατακλύστηκε επίσης κι από ένα πυκνό δίκτυο σιδηροδρόμων, εξαιρουμένης της Λακωνίας.
Ενδεικτικά για το Νομό μας θα μπορούσαμε ν' αναφέρουμε, εκτός από τη κατασκευή και διαμόρφωση της γέφυρας Μονεμβασιάς, σε αντικατάσταση της παλαιότερης προϋπάρχουσας εκεί γέφυρας των Ενετών: το γεφυράκι του "Μαραγκού", περιοχή Αγγελώνας, τα πολύ όμορφα πετρόχτιστα γεφυράκια της Γκαγκανιάς, ειδικά του πρώτου τρικάμαρου που συναντάμε στην Παλιά Εθνική Οδό, μετά το Σούπερ Μάρκετ Παναγιωτόπουλου, περιοχή Μολάων, του οποίου κάποιοι δυστυχώς τις πέτρες συνεχώς ξηλώνουν κι αφαιρούν, τα γεφυράκια της Μακρυνάρας καθώς και τις γέφυρες του ποταμού Ευρώτα, σε Σκάλα και Σπάρτη αντίστοιχα.
Στην εικόνα μας βλέπουμε τα δύο από τα τρία γεφυράκια της Μονεμβασιάς όπως σώζονται σήμερα, αφού το τρίτο δυστυχώς έχει μπαζωθεί.
Στην πρώτη εικόνα μας βλέπουμε το πρώτο γεφυράκι καθ' οδόν προς το Κάστρο, το οποίο συναντάμε στο κάτω μέρος του δρόμου πηγαίνοντας προς την Καστροπολιτεία, λίγο πριν φθάσουμε στο λιμανάκι "Κουρκούλα", ενώ στην επόμενη βλέπουμε το τρίτο κατά σειρά γεφυράκι που βρίσκεται στο κάτω μέρος του δρόμου, στο τέρμα του Νεκροταφείου, ενώ το μπαζωμένο βρισκόταν στο ενδιάμεσο των δύο αυτών.



Σχόλια

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ