Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας: Δράσεις από 15 έως 24 Μαΐου 2024 - Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής



Δελτίο Τύπου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που λαμβάνει χώρα το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 με θέμα «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα» σχεδιάζοντας θεματικές επισκέψεις για το ευρύ κοινό και εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολικές ομάδες, τόσο στην περιοδική έκθεση «Λεωνίδας ο Λακεδαιμόνιος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης όσο και στην «Οικία των Ψηφιδωτών» στη Σπάρτη. Οι δράσεις θα λάβουν χώρα κατά το διάστημα από 15 έως 24 Μαΐου 2024.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων για το έτος 2024 με τίτλο «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα», έχει στόχο να αναδείξει το ρόλο των μουσείων ως ζωτικών χώρων σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, όπου οι νέες τεχνολογίες και η παράδοση συμβαδίζουν καλλιεργώντας τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη και παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας.

Η περιοδική έκθεση «Λεωνίδας ο Λακεδαιμόνιος» οργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών. Στόχος της είναι να παρουσιάσει μέσα από περιορισμένο αριθμό επιλεγμένων εκθεμάτων (αλλά και αντικειμένων από τις αποθήκες της Εφορείας που για πρώτη φορά εκτίθενται στο κοινό) το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο της περιόδου. Η χρήση οπτικοακουστικού υλικού (εισαγωγικό βίντεο και βιντεοπροβολή στην αίθουσα του «Λεωνίδα») ενδυναμώνει την εμπειρία του επισκέπτη. Για τη βιωματική προσέγγιση του μαθητικού κοινού, έχουν εκπονηθεί δύο εκπαιδευτικά φυλλάδια. Μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι μαθητές αντλούν πληροφορίες για την εκπαίδευση των νεαρών Σπαρτιατών καθώς και για όλες τις εκφάνσεις της ζωής των «Ομοίων» στη Σπάρτη, η αποκρυστάλλωση των ιδεωδών των οποίων εκφράστηκε με την αυτοθυσία τους στη μάχη των Θερμοπυλών. Η συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εκπόνηση των δικών τους έργων, τα οποία αποστέλλονται στην Υπηρεσία και εκτίθενται διαδικτυακά (σύνδεσμος).

Στην Οικία των Ψηφιδωτών στη Σπάρτη, στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Κων/νου Παλαιολόγου, έχουν προσφάτως αναδειχθεί και αποδοθεί στο κοινό δύο θαυμάσια κατά χώραν διατηρούμενα ψηφιδωτά δάπεδα, που κοσμούσαν τους χώρους δύο γειτονικών πολυτελών επαύλεων της ρωμαϊκής περιόδου. Οι εργασίες συντήρησης, ανακαίνισης και ανάδειξής τους διενεργήθηκαν στο πλαίσιο σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στο χώρο έχουν τοποθετηθεί ειδικές εκθεσιακές κατασκευές, διαδραστικός πίνακας με πληροφορίες για όλα τα ψηφιδωτά που έχουν έρθει στο φως στην πόλη της Σπάρτης, καθώς και απτικές κατασκευές για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλους.


Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, στο τηλ. 27310 28503 (κ.κ. Μ. Τσούλη, Ε. Μπισμπή)


Σχόλια

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE