Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες I.C.G. Μια ευκαιρία εξωστρέφειας για την πόλη - Άρθρο Νεοκλή Δ. ΚρητικούΔιεθνείς Παιδικοί Αγώνες I.C.G. Μια ευκαιρία εξωστρέφειας για την πόλη
Άρθρο Νεοκλή Δ. Κρητικού


Όταν ο Metod Klemenc οραματιζόταν τη δημιουργία ενός αθλητικού θεσμού που θα ενώσει τα παιδιά όλου του κόσμου και θα τα βοηθήσει να αφήσουν πίσω τους τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και να δουν το μέλλον μέσα από τη φιλία και την κατανόηση της διαφορετικότητας, ίσως και εκείνος να μην πίστευε το μέγεθος που θα έπαιρνε το φιλόδοξο εγχείρημά του.

Κάτι που φαίνεται να αντιλήφθηκε το 1994 ο τότε δήμαρχος της Σπάρτης Δημοσθένης Ματάλας και όχι μόνο συμμετείχε αλλά το 1997 η Σπάρτη πρόλαβε και διοργάνωσε τους αγώνες πριν αυτοί «ξεφύγουν» σε μέγεθος. Η Σπάρτη εξαιτίας αυτής της πρωτοβουλίας, έχει το προνόμιο να βρίσκεται ανάμεσα στις 40 πόλεις από όλο τον κόσμο που θεωρούνται «ιδρυτικά» μέλη και ο Δήμαρχός της συμμετέχοντας στη Γενική Συνέλευση μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη για την πόλη.

Στην πορεία όλοι οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια έως σήμερα συνέβαλαν, ώστε η Σπάρτη να έχει συνεχή συμμετοχή τα τελευταία 29 χρόνια και 600 περίπου «σημερινοί πολίτες» να έχουν συμμετάσχει στους αγώνες ταξιδεύοντας σε 24 διαφορετικές χώρες.

Σήμερα οι Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες είναι ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός με συμμετοχή χιλιάδων παιδιών από πόλεις και των πέντε ηπείρων του πλανήτη μας. Πού το οφείλει αυτό; Θα τολμούσα να πω σε δυο παράγοντες: Ο πρώτος είναι το μήνυμα που εκπέμπει και που παραμένει διαχρονικό μέχρι σήμερα, «ο αθλητισμός μπορεί να γίνει γέφυρα φιλίας και κατανόησης μεταξύ των παιδιών όλου του κόσμου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας κόσμος καλύτερος από αυτόν που βίωσαν οι γενιές των πολέμων». Ο δεύτερος είναι η ίδια η οργανωτική δομή των αγώνων που δεν ταυτίζεται αποκλειστικά με το αγωνιστικό μέρος, αλλά χρησιμοποιεί τους αγώνες ως εργαλείο για την προώθηση και επιτυχία του βασικού μηνύματος-στόχου όπως αναφέρω παραπάνω.

Τη Σπάρτη ακολούθησαν και άλλοι δήμοι της χώρας μας, -σύνολο 26- ενώ σήμερα συμμετέχουν και οι δήμοι Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης από το νομό μας. Ένα ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να τεθεί είναι αν αξιοποιήσαμε σαν πόλη, τις ευκαιρίες που μας προσφέρει ο θεσμός. Η πόλη μας έχει ανάγκη από δράσεις εξωστρέφειας, η πόλη μας έχει ανάγκη από ανταλλαγή καλών πρακτικών ανάμεσα στους νέους μας και τους νέους όλου του κόσμου, η πόλη μας δεν πρέπει να αρκείται στο ένδοξο παρελθόν της, αλλά να προβάλλει το παρόν της και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ακόμα καλύτερο μέλλον.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να οργανώσουμε και να διαχειριστούμε καλύτερα το θεσμό και τη συμμετοχή μας σε αυτό ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για την πόλη μας και την αθλούμενη νεολαία μας. Είμαι σίγουρος ότι η αθλητική εμπειρία, την οποία κατέχει η πόλη, θα αποτελέσει την εγγύηση για τη μέγιστη αξιοποίηση του θεσμού και ότι η συμμετοχή της Σπάρτης στους αγώνες στην πόλη Leon του Μεξικού θα αποτελέσει αφετηρία ακόμα πιο επιτυχημένων συμμετοχών στο θεσμό.

Σχόλια

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ