"...δεν λύνονται μέσα «σε κλειστές πόρτες» ,χωρίς την συμμετοχή των ενδιαφερομένων και του δημοτικού συμβουλίου."



Δελτίο Τύπου


Προχωράμε όλοι μαζί για την λύση των προβλημάτων των εσπεριδοειδών


Η χθεσινή εσπερίδα απέδειξε την θέληση και την πεποίθηση του αγροτικού κόσμου της περιοχή μας να αγωνιστεί για τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής με αιχμή τα εσπεριδοειδή που πλήττονται αυτή την περίοδο.

Τόσο η δια ζώσης συμμετοχή των πολιτών, όσο και η διαδικτυακή παρουσίαση έδωσε την δυνατότητα να περιγραφούν τα προβλήματα και να καταγραφούν λύσεις.

Η ανταπόκριση των συνδημοτών μας ,στην πρόσκληση της δημοτικής παράταξης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΤΑ» απέδειξε επιπλέον ότι «..τα δέοντα για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την εμπορία των εσπεριδοειδών..» δεν λύνονται μέσα «σε κλειστές πόρτες» ,χωρίς την συμμετοχή των ενδιαφερομένων και του δημοτικού συμβουλίου.

Έχει παρέλθει προ πολλού η εποχή του παλαιοκομματισμού και «του κατόπιν ενεργειών μου».

Στην σύγχρονη εποχή και στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε οι λύσεις στα προβλήματα απαιτούν συμμετοχή, διάλογο και ευρύτερες υπερκομματικές, παραγωγικές και κοινωνικές συναινέσεις.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς ρόλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως η εγγύτερη δομή εξουσίας προς το λαό.

Δηλαδή να αποτελεί τον καταλύτη ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων που αφορούν την ζωή και το μέλλον τους.

Έτσι η χθεσινή εσπερίδα με θέμα : «Τωρινή κατάσταση στα Εσπεριδοειδή - Βιώσιμο μέλλον» μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας αρχής, όπου όλοι οι συνδημότες μας θα αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ως καταληκτικό αποτέλεσμα προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

α. Στον Ευρώτα και στην Λακωνία συνεχίζονται οι υστερήσεις και οι καθυστερήσεις σε:

-Έργα υποδομής όπως ασφαλών οδικών αξόνων, αντιπλημμυρικής προστασίας, ευέλικτων αρδευτικών δικτύων και διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

-Ποιότητας παροχής δημόσιας υγείας Νοσοκομεία, Κ.Υ.

-Εκπαιδευτικού Κέντρου δημοσίου ΙΕΚ αγροτοπεριβαλλοντικής κατεύθυνσης στο Δήμο Ευρώτα.

-Στρατηγικό σχεδιασμό παραγωγικής ανασυγκρότησης με σύγχρονη συνεργατική οργάνωση και αιχμή τους νέους αγρότες. Το Brand Name των προϊόντων ,είτε ως Π.Ο.Π ,είτε ως Π.Γ.Ε έχει ως βάση εκκίνησης τους ίδιους τους αγρότες μέσα από συνεργατικά σχήματα και με βοήθειες από την Τ.Α και Επιστημονικούς φορείς.

-Σύγχρονα δίκτυα στα μεγάλα κέντρα διανομής και αγροτικής διπλωματίας εξαγωγών για είσοδο των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές (Super market, Delicatessen κλπ).


β. Η αγροτική παραγωγή πλήττεται από το υψηλό κόστος παραγωγής και είναι γνωστά τα μέτρα που προτείνονται αλλά τα ημίμετρα δεν επαρκούν για την επίλυση του ουσιαστικού προβλήματος. Οι ενεργειακές κοινότητες ως λύση στην μείωση κυρίως του αγροτικού ρεύματος καθυστερούν δραματικά.


γ. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα που αφορούν την σχέση άμεσων και έμμεσων ενισχύσεων. Ήδη ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Είναι ευκαιρία εν όψει των Ευρωεκλογών να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις από τις πολιτικές δυνάμεις.


δ. Για το συγκεκριμένο πρόβλημα που αφορά τα εσπεριδοειδή και την εισαγωγή από την Αίγυπτο και τρίτες χώρες θα επιδεινωθεί αν δεν ληφθούν μέτρα όπως εισαγωγές (λόγω Ευρωμεσογειακού Συμφώνου) μόνο αν ανταποκρίνονται στον ανάλογο κύκλο παραγωγής της Ελλάδας και των χωρών της Ε.Ε., αλλιώς ΕΜΠΑΡΓΚΟ.


ε. Μέτρα άμεσης στήριξης της φετινής παραγωγής με de minimis ανά ποικιλία προϊόντος και άλλα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για τους αγρότες παραγωγούς της περιοχής μας.


Στ. Επταμελής επιτροπής και με κάλεσμα στην δημοτική αρχή και τους θεσμικούς φορείς που επιθυμούν θα εξειδικεύσει τις προτάσεις και θα αποτελέσει τον φορέα διεκδίκησης προς την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα της Βουλής.


Προχωράμε με ενότητα και αποφασιστικότητα όλοι μαζί για λύσεις.


Σχόλια

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ