Ερώτηση για τη μελέτη των αντιπλημμυρικών έργων στη χαμηλή ζώνη του ΕυρώταΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΕΝΗΣ ΚΙΟΥΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Με εισήγηση της Ελένης Κιούση, η παράταξη «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής» κατέθεσε στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου τη Μ.Δευτέρα 29.04.2024 ερώτηση για τη μελέτη των αντιπλημμυρικών έργων στη χαμηλή ζώνη του Ευρώτα. Συγκεκριμένα, η ερώτηση, την οποία ανέπτυξε ο περιφερειακός σύμβουλος Αρκαδίας Γιάννης Νικολάου, είχε ως εξής:

«Σύμφωνα με το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το οικονομικό έτος 2024, πέρσι εγκρίθηκε, από τους ίδιους πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, κονδύλι ύψους €500.000 για τη «μελέτη αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων χαμηλής ζώνης Ευρώτα και παρακείμενων χειμάρρων (περιοχής οικισμών Σκάλας, Έλους, Βλαχιώτη, Λεήμονα)» [ΚΑΠ 042023005]. Το κονδύλι αυτό έχει μεταφερθεί αυτούσιο στο τρέχον έτος. Ερωτάσθε: α). σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Περιφέρεια σε σχέση με την εν λόγω μελέτη; β). εάν έχει προκηρυχθεί η ανάθεσή της και ποιος είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης της μελέτης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας;».


Ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας απάντησε ως εξής:

«Ανατέθηκε και παραδόθηκε ο φάκελος της μελέτης και τα τεύχη προκειμένου να τη δημοπρατήσουμε. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοπρατηθεί. Όπως επίσης ανατέθηκε και η δημιουργία ενός φακέλου συνολικής θεώρησης των αντιπλημμυρικών έργων της κάτω περιοχής του Ευρώτα για να έχουμε και μια συνολική εικόνα των μελετών που πρέπει να γίνουν για να λυθούν τα αντιπλημμυρικά προβλήματα».

Γίνεται αντιληπτό ότι, επί της ουσίας, έμεινε αναπάντητη η ερώτησή μας. Η αναφορά του κ. Αντιπεριφερειάρχη στην ανάθεση δεύτερου φακέλου – για ποιο διαφορετικό αντιπλημμυρικό έργο, άραγε – περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τίποτα συγκεκριμένο δεν ακούσαμε.

Δεν ενημερωθήκαμε για το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης και ολοκλήρωσης της μελέτης. Έχει, πράγματι, η Περιφέρεια σαφές σχέδιο για την ολοκλήρωση της μελέτης, την ένταξη του αντιπλημμυρικού έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και την προκήρυξή του, ή, απλώς… αναθέτει φακέλους;

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκίνησε από το 2022 διαδικασία η οποία κατέληξε στην παραπομπή της Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη μη έγκαιρη κοινοποίηση επικαιροποιημένων σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας αλλά και σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, όπως απαιτείται το σχετικό ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ελπίζουμε ότι δεν θα μετρήσουμε μία ακόμα χαμένη ευκαιρία για τη Λακωνία: η προθεσμία της πρόσκλησης για την συγχρηματοδότηση της κατασκευής νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας από το Ταμείο Συνοχής (πρόγραμμα: «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», άξονας προτεραιότητας: «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή») λήγει στις 23.10.2025.

Εμείς, ως παράταξη της αντιπολίτευσης, θα προσπαθήσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να συμβάλουμε στην υλοποίηση του έργου, παρακολουθώντας και ελέγχοντας την εξέλιξη της διαδικασίας.

Σχόλια

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ