ΝΕΟΙ ΑΙΟΛΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: "η βιώσιμη ανάπτυξη να μη γίνει αβίωτη για τους πολίτες της"ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΕΝΗΣ ΚΙΟΥΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


Τρίπολη, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024


Στη 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Πελοποννήσου (25.4.2024), η παράταξη «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής» απέρριψε την περιβαλλοντική μελέτη για τους δύο (2) αιολικούς σταθμούς της «Τέρνα Ενεργειακής» στο Δήμο Μονεμβασίας – ένας (1) στη θέση «Ράχη Μπέτση», κοντά στο χωριό Συκιά, και ένας (1) στη θέση «Χαβαλάς», κοντά στο χωριό Παπαδιάνικα. Ο λόγος είναι ότι δεν δόθηκαν τα συμπληρωματικά στοιχεία που έχει ζητήσει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), λόγω «διαπιστωμένων ελλείψεων της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης». Συνεπώς, ο ΟΦΥΠΕΚΑ δεν γνωμοδοτεί θετικά για τη μελέτη και, κατ΄ επέκταση, ούτε η αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας.

Σεβόμαστε την θετική εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου Μονεμβασίας για τον αιολικό σταθμό στη Συκιά. Σεβόμαστε, όμως, και τις επί της ουσίας ενστάσεις του αρμόδιου Οργανισμού για την χωροθέτηση του έργου σε σχέση με την προστασία του οικοσυστήματος, όπως και την τυπική νομιμότητα της όλης διαδικασίας. Προς τι οι γνωμοδοτήσεις και οι προειδοποιήσεις των αρμόδιων Οργανισμών για τις μόνιμες αρνητικές επιπτώσεις των χωροθετήσεων, όταν αδιαφορούμε γι’ αυτές;

Η κατά πλειοψηφία έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον αιολικό σταθμό στη Συκιά δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο. Η Περιφέρεια οφείλει να λειτουργεί ως εγγυητής της θεσμικής τάξης και των ασφαλιστικών δικλίδων για την προστασία του περιβάλλοντος – και όχι ως δούρειος ίππος.

Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής, ομόφωνα απορρίφθηκε η εγκατάσταση αιολικού σταθμού στη θέση «Καλόγηρος» του Δήμου Ευρώτα. Επίσης, ενόψει της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Μονεμβασίας, την Παρασκευή 26 Απριλίου, για το θέμα, αναβλήθηκε η συζήτηση για τους δύο (2) φωτοβολταϊκούς σταθμούς στο Δήμο Μονεμβασίας – ένας (1) στη Δημοτική Ενότητα Ζάρακα και ένας (1) στη Δημοτική Ενότητα Μολάων.

Υπενθυμίζουμε ότι το έργο της εγκατάστασης των επτά (7) αιολικών σταθμών της «Τέρνα Ενεργειακής» στο Δήμο Μονεμβασίας είναι υποκατηγορίας Α1. Και αυτό διότι έχει «πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον». Η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι, για αυτά τα έργα, αρμόδια αρχή για περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος (άρθρο 3, παρ. 1, ν. 4014/2011).

Επιπλέον, εάν δεν έχουν αποσταλεί ουσιώδεις γνωμοδοτήσεις για το έργο, όπως, για παράδειγμα, η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, τότε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μπορεί να ζητήσει τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης [ΚΕΣΠΑ, άρθρο 3, παρ. 2β, εδάφιο ββ), ν.4014/2011]. Δηλαδή, ανεξάρτητα από τα ενδιάμεσα στάδια, όπως η Περιφέρεια, ο τελικός λόγος ανήκει στο Υπουργείο.

Δικό μας χρέος είναι να μην συνεργήσουμε ώστε, στην Πελοπόννησο, η βιώσιμη ανάπτυξη να γίνει αβίωτη για τους πολίτες της.


Σχόλια

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ