Η Ν.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ ΖΗΤΑ: "Τη διατήρηση του Πρωτοδικείου Γυθείου καθώς και των Ειρηνοδικείων Νεάπολης και Μολάων"




«Τη διατήρηση του Πρωτοδικείου Γυθείου καθώς και των Ειρηνοδικείων Νεάπολης και Μολάων»


Με αναφορά στην πρόσφατη απώλεια του πατέρα της Λεωνίδα Γρηγοράκου ξεκίνησε την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου λέγοντας «Σήμερα είναι η πρώτη μου ομιλία μετά την μεγάλη απώλεια του πατέρα μου. Μία απώλεια τεράστια για την οικογένειά μας, για τη Λακωνία και για πολύ κόσμο. Πριν ξεκινήσω, λοιπόν, τη σημερινή μου τοποθέτηση θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους μου βουλευτές για τη συμπαράστασή τους. Και φυσικά σε όλους τους Λάκωνες συμπολίτες μου, των οποίων η αγάπη είναι συγκινητική. Προσωπική μου δέσμευση η συνέχιση του έργου του για τη Λακωνία και τους Λάκωνες».

Η Βουλευτής Λακωνίας απευθυνόμενη στον Υπουργό Δικαιοσύνης ζήτησε από το βήμα της Βουλής τη διατήρηση του Πρωτοδικείου Γυθείου καθώς και των Ειρηνοδικείων Νεάπολης και Μολάων. «Με την κατάργηση του πλήρους στελεχωμένου Πρωτοδικείου Γυθείου θα δυσκολέψει η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των κατοίκων που εξυπηρετούνται από αυτό δηλαδή κατοίκων των Δήμων Μονεμβασίας, Ανατολικής Μάνης και Ελαφονήσου, αφού θα αυξηθεί ο όγκος υποθέσεων στο Πρωτοδικείο Σπάρτης μετά την συγχώνευση, με συνέπεια να μην επιτυγχάνεται ο σκοπός της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης απονομής της Δικαιοσύνης», σημείωσε.

Επιπλέον πρόσθεσε πως η μη διατήρηση των Ειρηνοδικείων Νεαπόλεως και Μολάων, θα δημιουργήσει προβλήματα λόγω της μεγάλης απόστασης από την έδρα του Νομού, αλλά και λόγω του μεγάλου πληθυσμού που εξυπηρετούν.

«Είναι γνωστό πως το Ειρηνοδικείο Νεάπολης εξυπηρετεί και το Δήμο Ελαφονήσου, με τα γνωστά θέματα της θαλάσσιας συγκοινωνίας ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Σκεφτείτε τι θα συμβεί στους κατοίκους Ελαφονήσου οι οποίοι για την έγκαιρη προσέλευσή τους στο αρμόδιο Δικαστήριο, θα πρέπει να διανυκτερεύουν στη Σπάρτη με συνέπεια και την υπέρμετρη οικονομική τους επιβάρυνση», τόνισε.

Τοποθετούμενη στο συζητούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επεσήμανε πως η στενή τιμωρητική λογική που διατρέχει όλο το νομοσχέδιο αποδεικνύει πως στόχος της Κυβέρνησης είναι η «εργαλειοποίηση» του Ποινικού Δικαίου για την εξυπηρέτηση μιας στείρας επικοινωνιακής πολιτικής, που παραβλέπει τόσο τις βασικές αρχές της σύγχρονης ποινικής επιστήμης, όσο και την θλιβερή πραγματικότητα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας.

Η Νάγια Γρηγοράκου ασκώντας κριτική προς την Κυβέρνηση προειδοποίησε πως με τα όσα προβλέπει το συζητούμενο νομοσχέδιο θα έχουμε πολίτες να οδηγούνται στη φυλακή ακόμη και για πλημμελήματα. «Διαβεβαιώνετε σε όλους τους τόνους ότι όποιος καταδικασθεί σε ποινή στερητική της ελευθερίας άνω των δυο ετών θα μπαίνει οπωσδήποτε στη φυλακή! Σε ποια φυλακή θα πάνε όλοι αυτοί; Δεν γνωρίζετε τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές; Δεν γνωρίζετε πως δεν επαρκούν για μία τέτοια ρύθμιση;», είπε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα είναι η πρώτη μου ομιλία μετά την μεγάλη απώλεια του πατέρα μου, του Λεωνίδα Γρηγοράκου.

Μία απώλεια τεράστια για την οικογένειά μας, για τη Λακωνία και για πολύ κόσμο.

Πριν ξεκινήσω, λοιπόν, τη σημερινή μου τοποθέτηση θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους μου βουλευτές για τη συμπαράστασή τους.

Και φυσικά σε όλους τους Λάκωνες συμπολίτες μου, των οποίων η αγάπη είναι συγκινητική.

Προσωπική μου δέσμευση η συνέχιση του έργου του για τη Λακωνία και τους Λάκωνες.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα συζητάμε ένα νομοσχέδιο με το οποίο η Κυβέρνηση για έβδομη (!) φορά, μέσα σε 4 χρόνια φέρνει στη Βουλή μία σημαντική τροποποίηση του ΠΚ και του ΚΠΔ.

Πραγματικά, ένας μελλοντικός μελετητής των πρακτικών της Βουλής θ’ απορούσε από το πόσο συχνά η αντιπολίτευση επικέντρωνε την κριτική της προς την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταπάτηση των κανόνων καλής νομοθέτησης.

Και σίγουρα θα εντυπωσιαζόταν από τις συχνές αναφορές στην ελλιπή διαβούλευση, στα άρθρα «φαντάσματα» που εμφανίζονται μετά την κατάθεση των νομοσχεδίων στη Βουλή και στις ανερμάτιστες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Όμως, είναι βέβαιο πως αυτός ο μελλοντικός μελετητής θα δικαίωνε τελικά την αντιπολίτευση, όταν θα έφτανε στις τροποποιήσεις των δύο βασικών νομοθετημάτων που ρυθμίζουν την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.

Για πρώτη φορά έχουμε αλλαγές των Κωδίκων «αγνώστου πατρός».

Αλλαγές, που δεν τις επεξεργάστηκε μια συγκεκριμένη νομοπαρασκευαστική επιτροπή όπως είθισται, αλλά τρεις αποσπασμένοι δικαστές στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αλλαγές, που δεν αποτελούν προϊόν επιστημονικής, αλλά πολιτικής εργασίας.

Αλλαγές, για τις οποίες δεν ζητήθηκε ποτέ η γνώμη όσων θα τις εφαρμόσουν, δηλαδή των δικαστών και των δικηγόρων.

Και κάτι ακόμα.

Σήμερα μιλάμε και για έναν επικίνδυνο ποινικό λαϊκισμό.

Η Κυβέρνηση υιοθετεί μια απλουστευτική λογική για να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα.

Για να απαντήσει επικοινωνιακά στην επικαιρότητα που καθημερινά επιβεβαιώνει τη δραματική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας.

Ο φόβος και η ανασφάλεια των πολιτών εργαλειοποιούνται από την Κυβέρνηση.

Και πάμε τώρα στο επίμαχο ζήτημα της αυστηροποίησης των ποινών.

Είναι η αυστηροποίηση των ποινών η λύση στην εγκληματικότητα;;;

Την κάθε έκνομη ενέργεια, ακολουθεί (φυσιολογικά) η σύλληψη.

Και μετά η απονομή της δικαιοσύνης, η οποία είναι μια πολύ χρονοβόρος διαδικασία στα ελληνικά δικαστήρια.

Και την εκδίκαση της υπόθεσης συνοδεύει η έκτιση της ποινής.

Με το συζητούμενο νομοσχέδιο ισχυρίζεστε πως θα επιτευχθεί η επιτάχυνση, αλλά και η ποιοτική βελτίωση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.

Πώς υποστηρίζεται η ποιότητα όταν επιδιώκεται μία fast track διεκπεραιωτική ποινική δίκη;

Ας είμαστε ειλικρινείς κ. Υπουργέ.

Η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης εξασφαλίζεται με προσλήψεις εισαγγελέων και δικαστικών υπαλλήλων, καθώς και με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων στα Δικαστήρια.

Με τα όσα προβλέπει το συζητούμενο νομοσχέδιο θα έχουμε πολίτες να οδηγούνται στη φυλακή ακόμη και για πλημμελήματα.

Διαβεβαιώνετε σε όλους τους τόνους ότι όποιος καταδικασθεί σε ποινή στερητική της ελευθερίας άνω των δυο ετών θα μπαίνει οπωσδήποτε στη φυλακή!

Σε ποια φυλακή θα πάνε όλοι αυτοί;

Δεν γνωρίζετε τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές;

Δεν γνωρίζετε πως δεν επαρκούν για μία τέτοια ρύθμιση;

Κλείνοντας κ. Υπουργέ

θα ήθελα ν’ αναφερθώ σε ένα θέμα που απασχολεί και προβληματίζει βαθιά τους πολίτες της Λακωνίας και βέβαια δεν είναι άλλο από το νέο δικαστικό χάρτη.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης προτείνεται η κατάργηση του Πρωτοδικείου Γυθείου καθώς και των Ειρηνοδικείων Νεάπολης και Μολάων.

Οι έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου και Σπάρτης, του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου του Ανατολικής Μάνης, του Δήμου Μονεμβασίας και Ελαφονήσου, της Επαγγελματικής Ένωσης Βατίκων και τόσων άλλων αναδεικνύουν τα προβλήματα που θα δημιουργήσει μια τέτοια εξέλιξη.

Με την κατάργηση του πλήρους στελεχωμένου Πρωτοδικείου Γυθείου θα δυσκολέψει η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των κατοίκων που εξυπηρετούνται από αυτό δηλαδή κατοίκων των Δήμων Μονεμβασίας, Ανατολικής Μάνης και Ελαφονήσου, αφού θα αυξηθεί ο όγκος υποθέσεων στο Πρωτοδικείο Σπάρτης μετά την συγχώνευση, με συνέπεια να μην επιτυγχάνεται ο σκοπός της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης απονομής της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, η μη διατήρηση των Ειρηνοδικείων Νεαπόλεως και Μολάων, δημιουργεί προβλήματα λόγω της μεγάλης απόστασης από την έδρα του Νομού, αλλά και λόγω του μεγάλου πληθυσμού που εξυπηρετούν.

Είναι γνωστό πως το Ειρηνοδικείο Νεάπολης εξυπηρετεί και το Δήμο Ελαφονήσου, με τα γνωστά θέματα της θαλάσσιας συγκοινωνίας ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σκεφτείτε τι θα συμβεί στους κατοίκους Ελαφονήσου οι οποίοι για την έγκαιρη προσέλευσή τους στο αρμόδιο Δικαστήριο, θα πρέπει να διανυκτερεύουν στη Σπάρτη με συνέπεια και την υπέρμετρη οικονομική τους επιβάρυνση.

Κύριε Υπουργέ,

Σας παρακαλώ να ξανά δείτε το θέμα στο παραπάνω πλαίσιο.

Σας ευχαριστώ.




Σχόλια

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ