ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει την οπαδική βία συνολικά»
«Ο ηρωισμός του Παναγιώτη Βλαχάκου παραμένει χαραγμένος στη μνήμη μας και θα αποτελεί πάντα παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές», είπε ξεκινώντας την ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου, τιμώντας τη μνήμη του Λάκωνα αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος έπεσε κατά την ώρα του καθήκοντος στα Ίμια.
Τοποθετούμενη στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την οπαδική βία, η βουλευτής άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση, τονίζοντας πως με αφορμή τις άδικες δολοφονίες τριών νέων συνανθρώπων μας, του Άλκη Καμπανού, του Μιχάλη Κατσουρή και του Γιώργου Λυγγερίδη, το αρμόδιο Υπουργείο κινητοποιήθηκε, φέρνοντας προς συζήτηση μέτρα που είναι ήδη θεσμοθετημένα με μια σειρά παλαιότερων νομοθετημάτων αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν στην πράξη.
Η βουλευτής επεσήμανε πως δεν μπορεί η Κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την οπαδική βία χωρίς να αναγνωρίζει πως το φαινόμενο αποτελεί σοβαρή παθογένεια της κοινωνικής πραγματικότητας, καθώς συνδέεται ευθέως με την νεανική παραβατικότητα και επομένως με την οικογένεια, το σχολείο και βέβαια με τα αδιέξοδα και κυρίως με τις προκλήσεις που διαμορφώνονται για τους νέους σε κάθε εποχή.
Η κα Νάγια Γρηγοράκου σημείωσε πως το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αθλητικής βίας συνολικά, κατηγορώντας την Κυβέρνηση πως συνεχίζει να κινείται μέσα στις απλουστευτικές και σχηματικές λογικές της «μηδενικής ανοχής» και «των σκληρών μέτρων», εξαγγέλλοντας μέτρα για τρίτη φορά μέσα σε ένα έτος, χωρίς όμως να φέρνει τίποτα καινούργιο.
Επιπλέον κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως συνεχίζει να τοποθετεί και να περιορίζει την οπαδική βία μέσα στους αθλητικούς χώρους, παρότι η πραγματικότητα διαψεύδει με εκκωφαντικό τρόπο αυτή την προσέγγιση.
«Αποφεύγετε και πάλι να μιλήσετε για την οργανωμένη οπαδική βία, η οποία εμφανίζεται ως εγκληματική οργάνωση εκτός των γηπέδων με παράλληλες εγκληματικές δραστηριότητες», σημείωσε.
Αναφερόμενη στην ΠΝΠ με την οποία τιμωρήθηκαν οριζόντια όλοι οι φίλαθλοι τόνισε πως ενώ η Κυβέρνηση έκλεισε τα γήπεδα για να ετοιμαστούν για το συζητούμενο νομοθετικό πλαίσιο, τώρα θα τα ανοίξει χωρίς να είναι έτοιμα, αποκαλύπτοντας πως αυτή η κίνηση δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία επικοινωνιακή φιέστα.
Κλείνοντας, η κα Νάγια Γρηγοράκου υπενθύμισε πως το πολυεπίπεδο πρόβλημα της οπαδικής βίας ούτε αρχίζει, ούτε τελειώνει μέσα στα γήπεδα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με μέτρα κατασταλτικού χαρακτήρα.
«Απαιτούνται μέτρα πρόληψης τα οποία θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Απαιτείται επένδυση στην παιδεία και στην εκπαίδευση για την απόκτηση μιας υγιούς στάσης απέναντι στον αθλητισμό. Γι’ αυτό και μιλήσαμε για την ανάγκη παρεμβάσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με προβολή θετικών προτύπων, αλλά και την ενεργοποίηση αναγνωρισμένων αθλητών. Μόνο με ουσιαστικές και συνεχείς παρεμβάσεις στην κρίσιμη και ευαίσθητη ηλικία θα διαμορφωθούν, δια βίου, στάσεις και συμπεριφορές, υψηλής κοινωνικής, παιδαγωγικής και αθλητικής ευθύνης. Όλοι συμφωνούμε πως η βία στον αθλητισμό είναι πάνω και πέρα από τα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για μία ουσιαστική διαβούλευση για την αθλητική βία και αναμένουμε μία τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά της Κυβέρνησης», επεσήμανε.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σήμερα στη Λάγια του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Λάκωνα αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκου, ο οποίος έπεσε κατά την ώρα του καθήκοντος στα Ίμια.
Ο ηρωισμός του παραμένει χαραγμένος στη μνήμη μας και θα αποτελεί πάντα παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές.
Δυστυχώς σήμερα δεν μπορούσα να είμαι στη Μάνη καθώς εδώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συζητάμε για ένα μείζον ζήτημα.
Ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την ελληνική κοινωνία και που αφορά την οπαδική βία.
Όταν θέλουμε να πούμε σε κάποιον ή κάποια πως έχει ξεπεράσει τα όρια, πως συμπεριφέρεται με τρόπο ανάρμοστο, προσβλητικό ή επικίνδυνο, λέμε:
«Εδώ δεν είναι γήπεδο»!
Αυτή η φράση συμπυκνώνει το φορτίο των εμπειριών μας, καταγράφει και σηματοδοτεί τα βιώματα της κοινωνίας μας.
Αυτή η φράση μιλά για το φαινόμενο της βίας και της παραβατικότητας στα γήπεδα, μαρτυρώντας πως ούτε κάτι καινούργιο είναι ούτε κάτι άγνωστο.
Κάθε άλλο.
Ήταν, όμως, οι άδικες δολοφονίες τριών νέων συνανθρώπων μας, του Άλκη Καμπανού, του Μιχάλη Κατσουρή και του Γιώργου Λυγγερίδη, που φαίνεται να κινητοποίησαν την Κυβέρνηση.
Και βέβαια είναι σαφές, πως αυτή η αφετηρία της κινητοποίησης είναι λάθος.
Και είναι νομίζω ακριβώς αυτό που μας φέρνει σήμερα εδώ να ξανασυζητούμε για μέτρα που είναι ήδη θεσμοθετημένα με μια σειρά παλαιότερων νομοθετημάτων αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν στην πράξη.
Ο Υπουργός μιλώντας στις Επιτροπές υποστήριξε πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έρχεται ως επείγον για «να καλύψει τις ρωγμές», «τις παραλείψεις», να «κλείσει τις χαραμάδες» και να άρει ουσιαστικά τα εμπόδια εφαρμογής των όσων έχουν κατά καιρούς θεσμοθετηθεί.
Καμία αντίρρηση.
Αυτό σημαίνει όμως πως δεν μιλάμε για κάποια καινοτομία ούτε για κάποια μεταρρύθμιση.
Η κριτική μας στο νομοσχέδιο αυτό ξεκινάει από το «επείγον» και την απουσία διαβούλευσης πάνω σε ένα θέμα που όλοι συμφωνούμε πως χρήζει διακομματικής συνεννόησης και συναίνεσης.
Γιατί για να αντιμετωπιστεί η οπαδική βία αφετηρία και βάση της όποιας νομοθετικής προσπάθειας αποτελεί η πολιτική βούληση καθώς και η αναγνώριση και ανάλυση του φαινομένου σε βάθος.
Ενός φαινομένου που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη και αποτελεί σοβαρή παθογένεια της κοινωνικής πραγματικότητας, καθώς συνδέεται ευθέως με την νεανική παραβατικότητα και επομένως με την οικογένεια, το σχολείο και βέβαια με τα αδιέξοδα και κυρίως με τις προκλήσεις που διαμορφώνονται για τους νέους σε κάθε εποχή.
Η κουλτούρα της βίας στην εποχή μας έχει άλλα χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για μία κουλτούρα, η οποία καθημερινά διαμορφώνεται και ενισχύεται άλλοτε μέσα από στίχους τραγουδιών που συγκινούν τους νέους, άλλοτε με βίαια βίντεο στα social media που «εξυμνούν» τη δράση εφηβικών συμμοριών και άλλοτε με τη σιωπηλή αποδοχή της κακοποίησης και του bullying των πιο αδύναμων ή των λιγότερο ικανών στο σχολείο.
Οι ψυχολόγοι παρατηρούν πως στο δίπολο απογοήτευση – επιθετικότητα, η επιθετικότητα έρχεται ως άμεσο αποτέλεσμα της απογοήτευσης του ατόμου, από την αποτυχία των προσπαθειών του ή την παρεμπόδιση των στόχων του.
Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης,
Το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πως δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αθλητικής βίας συνολικά.
Παρατηρούμε ότι συνεχίζετε να κινείστε μέσα στις απλουστευτικές και σχηματικές λογικές της «μηδενικής ανοχής» και «των σκληρών μέτρων».
Για τρίτη φορά μέσα σε ένα έτος, εξαγγέλλετε μέτρα κατά της οπαδικής βίας, χωρίς επί της ουσίας να φέρνετε τίποτα καινούργιο.
Περιορίζεστε και εδώ στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που πολύ φοβάμαι πως δεν θα αποτρέψουν το επόμενο χτύπημα κάποιων χούλιγκανς που θα ξεφύγουν και πάλι από το «βλέμμα» των καμερών.
Γιατί όπως εξελίσσεται η τεχνολογία ή τα συστήματα ασφαλείας έτσι εξελίσσονται και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι χούλιγκανς.
Αποφεύγετε μία σε βάθος συζήτηση για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης της οπαδικής βίας.
Τα αποτελέσματα αυτής της λογικής είναι παραπάνω από εμφανή.
Με την ΠΝΠ του άρθρου 1 του νομοσχεδίου αφενός τιμωρήθηκαν οριζόντια όλοι οι φίλαθλοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εκείνους που έχουν συνδέσει την ύπαρξή τους με το αθλητισμό ή την ομάδα, αφετέρου μετατρέψατε τελείως αδόκιμα μια ποινή που αφορούσε τις ομάδες, σε μέτρο αντιμετώπισης της βίας.
Κλείσατε τα γήπεδα για να ετοιμαστούν για το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο.
Είναι έτοιμα τα γήπεδα;
Η απάντηση είναι όχι.
Κι’ όμως θ’ ανοίξουν.
Τί ήταν λοιπόν όλο αυτό; Μήπως μία επικοινωνιακή φιέστα;
Στο συζητούμενο νομοσχέδιο για άλλη μία φορά τοποθετείτε και περιορίζετε την οπαδική βία μέσα στους αθλητικούς χώρους, παρότι η πραγματικότητα διαψεύδει με εκκωφαντικό τρόπο αυτή την προσέγγιση.
Αποφεύγετε και πάλι να μιλήσετε για την οργανωμένη οπαδική βία η οποία εμφανίζεται ως εγκληματική οργάνωση εκτός των γηπέδων με παράλληλες εγκληματικές δραστηριότητες.
Καμία διάταξη του νομοσχεδίου δεν «βλέπει» αυτή την παράμετρο.
Προτεραιότητα λέτε πως είναι τώρα τα ασφαλή γήπεδα για τον φίλαθλο ή τον οικογενειάρχη.
Όμως, ξέρετε ο αγώνας μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει μέσα στο γήπεδο, αλλά για τον πολίτη που περιγράφετε αρχίζει και τελειώνει με την ασφαλή άφιξη και αποχώρηση του.
Ο πολίτης θέλει να επιστρέψει ασφαλής στο σπίτι του και εδώ αυτό δεν εξασφαλίζεται.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με το συζητούμενο δημιουργείται ένα πλαίσιο δρακόντιων μέτρων που εδώ θα είμαστε να δούμε την εφαρμογή του.
Παρ’ όλα αυτά όλοι γνωρίζουμε και συμφωνούμε πως δυστυχώς το πρόβλημα της αθλητικής βίας θα παραμείνει.
Θα παραμείνει, γιατί πρόκειται για ένα πρόβλημα πολυεπίπεδο που ούτε αρχίζει, ούτε τελειώνει μέσα στα γήπεδα.
Ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με μέτρα κατασταλτικού χαρακτήρα.
Απαιτούνται μέτρα πρόληψης τα οποία θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Απαιτείται επένδυση στην παιδεία και στην εκπαίδευση για την απόκτηση μιας υγιούς στάσης απέναντι στον αθλητισμό.
Γι’ αυτό και μιλήσαμε για την ανάγκη παρεμβάσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με προβολή θετικών προτύπων, αλλά και την ενεργοποίηση αναγνωρισμένων αθλητών.
Μόνο με ουσιαστικές και συνεχείς παρεμβάσεις στην κρίσιμη και ευαίσθητη ηλικία θα διαμορφωθούν, δια βίου, στάσεις και συμπεριφορές, υψηλής κοινωνικής, παιδαγωγικής και αθλητικής ευθύνης.
Όλοι συμφωνούμε πως η βία στον αθλητισμό είναι πάνω και πέρα από τα κόμματα.
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για μία ουσιαστική διαβούλευση για την αθλητική βία και αναμένουμε μία τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Σας ευχαριστώ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου