"Η αναβολή αφορά περιβαλλοντικές μελέτες για 9 αιολικούς σταθμούς και 2 φωτοβολταϊκούς σταθμούς στο νομό Λακωνίας."ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΕΝΗΣ ΚΙΟΥΣΗ

Εκπροσώπου στην ΠΕ Λακωνίας του περιφερειακού συνδυασμού «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής»


Σπάρτη, Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024


Κατά την πρώτη τακτική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, την περασμένη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024, έγινε σαφές ότι η νέα περιφερειακή διοίκηση έχει κληρονομήσει ακανθώδεις εκκρεμότητες από το παρελθόν. Έφερε προς έγκριση πλειάδα περιβαλλοντικών μελετών (ΜΠΕ) για νέους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στη Νότια Πελοπόννησο.


Η «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής», μαζί με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ζητήσαμε αναβολή της συζήτησης για τις μελέτες αυτές και την πετύχαμε. Αλλά αναβολή δεν σημαίνει ακύρωση.


Η αναβολή αφορά περιβαλλοντικές μελέτες για εννιά (9) αιολικούς σταθμούς και δύο (2) φωτοβολταϊκούς σταθμούς στο νομό Λακωνίας. Οι οκτώ (8) αιολικοί σταθμοί προορίζονται για το Δήμο Μονεμβασίας, όπως και οι δύο (2) φωτοβολταϊκοί σταθμοί.


Πέντε (5) αιολικοί σταθμοί της «Τέρνα Ενεργειακής» σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στα Βάτικα και δύο (2) στις δημοτικές ενότητες Ασωπού και Μολάων. Γι’ αυτούς τους σταθμούς έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στην ευρύτερη περιοχή του Καβομαλιά έχουν πάρει άδεια παραγωγής δεκατρείς (13) αιολικοί σταθμοί. Αυτό σημαίνει, περίπου, εκατόν εβδομήντα πέντε (175) ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα καταλάβουν μια στενή λωρίδα γης πλάτους 2,5χλμ. έως 5 χλμ.


Εάν αυτό συμβεί θα πρόκειται για οργανωμένη και μη αντιστρέψιμη αλλοίωση στο φυσικό περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Οφείλουμε, συνεπώς, να αποτρέψουμε το να μετατραπεί η ευρύτερη περιοχή του Μαλέα σε βιομηχανικό σιλό παραγωγής ενέργειας.


Γι’ αυτό, η αναβολή πρέπει να γίνει ακύρωση. Και χρόνος για αδράνεια δεν υπάρχει. Πρέπει να κινηθούμε παράλληλα σε δύο κατευθύνσεις: πρώτον, να καταγραφεί η χερσόνησος του Μαλέα στο Περιφερειακό Πλαίσιο Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Πελοποννήσου ως «ζώνη τοπίου εθνικής αξίας». Και, δεύτερον, να αποχαρακτηριστεί η ευρύτερη περιοχή του Καβομαλιά από «ζώνη αιολικής προτεραιότητας» στο νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, που είναι στα σκαριά για διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Παράλληλα, ο επικεφαλής του συνδυασμού μας Δημήτρης Κουτσούλης ζήτησε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με θέμα το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας και τις επιπτώσεις του στην Πελοπόννησο, διότι, ό,τι επιβαρύνει τον πολίτη αφορά πρώτα την αυτοδιοίκηση.


Ορθώς διαμαρτύρονται ο Δήμος Μονεμβασίας και ο Δήμος Ελαφονήσου για τη διαφαινόμενη κατάργηση των Ειρηνοδικείων Νεαπόλεως και Μολάων, καθώς και του Πρωτοδικείου Γυθείου. Ορθώς ο Δήμος Ανατολικής Μάνης ζητά την εξαίρεση του Πρωτοδικείου Γυθείου από τον σχεδιασμό.


Το κράτος απαιτεί από τους κατοίκους της Ελαφονήσου να συνδυάζουν τα – αραιά τον χειμώνα – δρομολόγια του φέρυ-μπωτ με του ΚΤΕΛ. Στη συνέχεια μαζί με τους κατοίκους της Νεάπολης, των Βελανιδίων, του Αγίου Νικολάου και όλων των Βοιών και τους δικηγόρους της περιοχής, να διανύουν απόσταση δύο (2) ωρών για να φτάσουν στη Σπάρτη και, μετά, να επιστρέφουν.


Αυτό απαιτεί το κράτος που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να συνδέσει το βορρά με τον νότο της Λακωνίας, κατασκευάζοντας ένα ασφαλές και σύγχρονο οδικό δίκτυο. Ένα κράτος που, πριν από τα δικαστικά καταστήματα, έκλεισε, με το ίδιο σκεπτικό, αστυνομικούς σταθμούς και τμήματα, δημιουργώντας ανασφάλεια στους πολίτες και, τελικά, περισσότερα προβλήματα απ’ όσα νομίζει ότι έλυσε. Η συγχώνευση και η κατάργηση δικαστικών καταστημάτων στη Λακωνία δείχνει ασύγγνωστη άγνοια των ιδιαίτερων συνθηκών του νομού μας και πρέπει να διορθωθεί.Σχόλια

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ