Δηλητηριασμένα ζώα και δηλητηριασμένα δολώματα εντόπισε η ΕΜΑΔΔ Νότιας ΠελοποννήσουΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΛΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΟΦΥΠΕΚΑ


Εντοπισμός δηλητηριασμένων δολωμάτων και νεκρών ζώων από τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλος Brendy της Ειδικής Μονάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ)

Aθήνα, Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 – Στην Ελλάδα η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (ή φόλες όπως είναι ευρέως γνωστά) είναι παράνομη από το 1993. Πολλά είδη, όπως οι γύπες, που τρέφονται με νεκρά ζώα, έχουν οδηγηθεί στο χείλος της εξαφάνισης, εξαιτίας αυτού του περιβαλλοντικού εγκλήματος. Ταυτόχρονα, πολλοί σκύλοι εργασίας της υπαίθρου, όπως τα ποιμενικά και κυνηγετικά σκυλιά, πέφτουν θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του φαινομένου και την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισής του, δημιούργησε επτά Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ), οι οποίες απαρτίζονται από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους στην ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων και τους χειριστές τους. Μία εξ’ αυτών δρα στην περιοχή ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια του 2023, δηλαδή του πρώτου έτους λειτουργίας της, η εν λόγω ΕΜΑΔΔ εντόπισε τα πρώτα της ευρήματα, τα οποία τεκμηριώνουν το έγκλημα της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Νότια Πελοπόννησο. Σε κάποιες περιπτώσεις η ΕΜΑΔΔ, πέραν από νεκρά δηλητηριασμένα ζώα, εντόπισε ύποπτα τεμάχια παραφίνης, τοποθετημένα «στρατηγικά» στην ύπαιθρο. Η τεχνοτροπία κατασκευής των τεμαχίων παραφίνης παρέπεμπε σε δηλητηριασμένα δολώματα κυανιούχου άλατος. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα από τις τοξικολογικές εξετάσεις των εν λόγω ευρημάτων.

Όσον αφορά στα κυανιούχα άλατα, αυτά ανήκουν σε μια ευρύτερη κατηγορία χημικών ουσιών, που είναι γνωστά ως κυανίδια. Ορισμένα από αυτά-όπως το κυανιούχο νάτριο (NaCN)- είναι, εξαιρετικά, τοξικά και επικίνδυνα. Τα κυανούχα άλατα μπλοκάρουν τις βιοχημικές διεργασίες τροφοδοσίας των κυττάρων, με αποτέλεσμα να επέρχεται κυτταρικός θάνατος. Η οξεία δηλητηρίαση οφείλεται, ουσιαστικά, στην ιστική υποξία, γιατί τα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το οξυγόνο που μεταφέρεται με το αίμα. Η κλινική εικόνα εξαρτάται από τη δόση και μπορεί να εκδηλωθεί με σπασμούς, άπνοια και καρδιακή ανακοπή σε λίγα δευτερόλεπτα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει επαρκής χρόνος αντιμετώπισης και χορήγησης κατάλληλου αντίδοτου.

Η χρήση δολωμάτων κυανιούχων αλάτων φαίνεται να είναι αρκετά διαδεδομένη στη χώρα μας, παρόλο που δεν χρησιμοποιούνται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Παρασκευάζονται μέσα σε παραφίνη και μοιάζουν με μικρά κομματάκια από κερί.

Εφιστούμε την προσοχή των πολιτών, να είναι προσεκτικοί, για την ασφάλειά τους, κατά τις εξορμήσεις τους στην ύπαιθρο. Ιδιαίτερη έμφαση οφείλεται να δοθεί στην προστασία των μικρών παιδιών κατά την επαφή τους με ύποπτα παρασκευάσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις ΕΜΑΔΔ και τις υπόλοιπες δράσεις που υλοποιεί ο ΟΦΥΠΕΚΑ για την καταπολέμηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://antipoison.necca.gov.gr/
ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ:

Εντοπισμός νεκρής δηλητηριασμένης αλεπούς από τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο Brendy της ΕΜΑΔΔ της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου ©ΜΔΠΠ Νότιας Πελοποννήσου/ΟΦΥΠΕΚΑ

Δύο δηλητηριασμένα δολώματα κυανιούχου άλατος που εντοπίστηκαν από την ΕΜΑΔΔ της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου ©ΜΔΠΠ Νότιας Πελοποννήσου/ΟΦΥΠΕΚΑΣχόλια

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ