ΣΠΑΡΤΗ ΚΟΠΗ ΕΥΚΑΛΥΠΤΩΝ: "...η σύμβαση παραμένει σε ισχύ και ο ανάδοχος έχει δικαίωμα να εκτελεί εργασίες, όσο παράξενο και αν φαίνεται αυτό!"

Σχετικά με εύλογα ερωτήματα συμπολιτών μας για το τι γίνεται με την ανάπλαση απέναντι από το Πάρκο Γουδέ, σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:

Η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε με θάρρος, ύστερα από δεκαετίες σχετικής απραξίας, τέσσερα μεγαλεπήβολα έργα που θα ομορφύνουν τη Σπάρτη: Ανάπλαση Παλαιολόγου, Εμπορικού Κέντρου (Open Mall), Γουδέ και ακινήτου ‘Σπυροπουλείου’!

Για όλα τα έργα ακολουθήθηκαν αυστηρά όλες οι νόμιμες διαδικασίες για εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, από τη Τεχνική και την Οικονομική Υπηρεσία, το Δημοτικό Συμβούλιο, και τα διάφορα άλλα Συμβούλια και Επιτροπές!

Χωρίς να εισέλθω σε blame game, δυστυχώς η σχέση με τον Ανάδοχο που μειοδότησε και ‘κέρδισε’ τον διαγωνισμό δεν εξελίχθηκε καλά και η Τεχνική Υπηρεσία αντιμετώπισε (όπως θα ήταν αναγκασμένη να τα αντιμετωπίσει και κάθε άλλη Δημοτική Αρχή) αρκετά μεγάλα προβλήματα στη σχέση αυτή, παρά τις προσπάθειές της!ΘΕΜΑ: Κοπή ευκαλύπτων πλησίον Άλσους Γουδέ


Σχετικά με το ζήτημα της κοπής ευκαλύπτων στην Ε.Ο. Σπάρτης Μυστρά, πλησίον Άλσους Γουδέ, ενημερώνουμε ότι:

Η κοπή έγινε στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΑΛΣΟΥΣ ΓΟΥΔΕ» βάσει της 2020/085 μελέτης που συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία και Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Σπάρτης.

Η μελέτη αυτή έχει εγκριθεί με την 5/18-01-2021 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: ΩΞΙ6Ω1Ν-Τ4Ο) κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου Κοινότητας Σπαρτιατών και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Επίσης έχει γνωμοδοτήσει θετικά το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Λακωνίας και η Εφορίας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Ειδικά για την εργασία της κοπής έχει εκδοθεί η 715623/14-06-2023 Πράξη Έγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας (βάσει του άρθρου 29, παρ. 2, του Ν. 4495/2017 και της 46794/2015 (ΑΔΑ: 6ΞΨΞ4653Π8-ΓΕΝ) Εγκυκλίου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας).Η ανωτέρω μελέτη περιλαμβάνει αναλυτικό πίνακα αξιολόγησης (με επιστημονική μέθοδο) φυτο-υγείας και επικινδυνότητας των δένδρων ένα προς ένα, όπου καθορίζεται ποιά πρέπει να κοπούν, ποια να κλαδευτούν κλπ.

Εκτός όμως από τις κοπές, προβλέπεται και η φύτευση 58 μεγάλων δένδρων.

Όσον αφορά τις ιδιαίτερες περιστάσεις υπό τις οποίες έγινε η κοπή των δένδρων:

Πρόκειται για τις πρώτες εργασίες που προέβλεπε η 7130/21-04-2023 σύμβαση. Επειδή ο ανάδοχος δεν είχε ξεκινήσει εγκαίρως τις εργασίες, η Υπηρεσία εκκίνησε την εφαρμογή διαδικασίας έκπτωσης βάσει του άρθρου 160 του ν. 4412/16. Την 01-08-2023 επιδόθηκε Ειδική Πρόσκληση στον ανάδοχο να εκτελέσει συγκεκριμένες εργασίες (κυρίως τις κοπές δένδρων) εντός προθεσμίας 30 ημερών, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα επιβαλλόταν η ποινή της έκπτωσης.

Επειδή ο ανάδοχος δεν ανταποκρίθηκε, εξεδόθη η 18606/04-09-2023 Απόφαση έκπτωσης, κατά της οποίας ο ανάδοχος υπέβαλε ένσταση.

Μέχρι να αποφανθεί επί της ένστασης ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου, κατόπιν Γνωμοδότησης του Τεχνικού Συμβουλίου Περιφέρειας Πελοποννήσου, η σύμβαση παραμένει σε ισχύ και ο ανάδοχος έχει δικαίωμα να εκτελεί εργασίες, όσο παράξενο και αν φαίνεται αυτό!

Αυτά προστάζει η νομοθεσία!

Η άποψη που διατυπώθηκε -αγνοώντας τη νομοθεσία- ότι έπρεπε ο ανάδοχος να εμποδιστεί στην κοπή των δένδρων, φυσικά δεν έχει νόημα διότι η εργασία αυτή προβλέπεται στην εγκεκριμένη μελέτη και στη σύμβαση.

Τέλος, έχει ήδη δοθεί γραπτή εντολή στον ανάδοχο να απομακρύνει άμεσα τους κορμούς των δένδρων.

Σχόλια

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ