"Η Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης αφαιμάσσει ανθρώπινο δυναμικό από τη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων, αλλά και από τα Κέντρα Υγείας"

Η υποστελέχωση όλων των δομών υγείας στη Λακωνία και οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούν αναδείχθηκαν από τους λειτουργούς της κατά το ολοήμερο «Οδοιπορικό για την Υγεία στη Λακωνία» που οργάνωσε με επιτυχία η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Λακωνίας, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023.

Η Ελένη Κιούση συμμετείχε ως εκπρόσωπος στην ΠΕ Λακωνίας του περιφερειακού συνδυασμού «Πελοπόννησος - Αφετηρία Ζωής» (Δημήτρης Κουτσούλης).

Το κλιμάκιο, με επικεφαλής τον υπεύθυνο Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Υγείας, βουλευτή Ιωαννίνων Γιάννη Τσίμαρη και τον γραμματέα του Τομέα Υγείας πνευμονολόγο Γιώργο Μπουλμπασάκο, και με τη συμμετοχή της βουλευτού Λακωνίας Νάγιας Γρηγοράκου και του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας Γιώργου Χριστάκη, επισκέφθηκε τα Κέντρα Υγείας Γυθείου και Βλαχιώτη, την 1η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Σπάρτης, καθώς και τις δύο νοσηλευτικές μονάδες του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας – στους Μολάους και στη Σπάρτη – όπου και συνομίλησαν με τις διοικήσεις και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας κυρία Εύη Παπαγεωργίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ελένης Κιούση, ενημέρωσε ότι λειτουργεί – παρά τις παροδικές τεχνικές δυσκολίες – η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η Ελένη Κιούση ζήτησε και αναμένει τα στατιστικά στοιχεία της Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης σχετικά με:

α) τον αριθμό των νοσηλευόμενων και των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που είχαν ανάγκη ΜΕΘ ή διακομίσθηκαν σε ΜΕΘ, μέσω ή εκτός της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στο χρονικό διάστημα των τελευταίων δώδεκα μηνών, β) την κατανομή των περιστατικών ανάμεσα σε ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων και σε ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων/κλινικών και

γ) τα δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικά θεραπευτήρια/κλινικές με το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου των διακομισθέντων σε ΜΕΘ από τη Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης.

Διαπιστώσαμε ότι:

Η Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης αφαιμάσσει ανθρώπινο δυναμικό από τη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων, αλλά και από τα Κέντρα Υγείας του νομού.

Η Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων καλύπτει πληθυσμό 40.000, δηλαδή σχεδόν τον πληθυσμό του νομού Πρεβέζης.

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στη Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης (περί το 45%) και ένας στους τρεις στη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων είναι συμβασιούχοι σε ομηρία και αβεβαιότητα.

Το Κέντρο Υγείας Γυθείου εμφανίζει σημάδια εγκατάλειψης. Δεν διαθέτει ούτε μικροβιολογικό εργαστήριο, ενώ οι υποδομές του είναι υποβαθμισμένες.

Το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη, υποστελεχωμένο, υπολειτουργεί.

Το Κέντρο Υγείας Καστορείου λειτουργεί μόνο καθημερινές έως το μεσημέρι.

Χρέη οδηγών ασθενοφόρων εκτελούν στρατιωτικοί, χωρίς επαρκή εκπαίδευση για το χειρισμό και τη μετακίνηση ασθενών (π.χ. Κέντρο Υγείας Νεάπολης).

Ακούσαμε προσεκτικά, ενημερώσαμε και συζητήσαμε με τους λειτουργούς της Υγείας το σχέδιο των οκτώ μεγάλων αλλαγών του ΠΑΣΟΚ για την αναγέννηση του ΕΣΥ:

την περιφερειακή ανάπτυξη της δημόσιας υγείας, το ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία, την ενίσχυση της δημόσιας υγείας στα νησιά, τα σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία, την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας.

Δεσμευτήκαμε να προσπαθήσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, ώστε το ΕΣΥ στη Λακωνία να λάβει επειγόντως την αναγκαία μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς.

Σχόλια

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ