ΜΟΥΖΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΑ ΑΕΙΑποκλεισμός των δημόσιων υπαλλήλων από τη διδασκαλία στα Πανεπιστήμια ως συμβασιούχοι και δημιουργία τύπου Πανεπιστημιακών Κλινικών σε επαρχιακά νοσοκομεία όπου εδρεύει Πανεπιστημιακό Τμήμα Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας.

Παλαιότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος μπορούσαν να διδάξουν προπτυχιακά μαθήματα στα πανεπιστήμια ως συμβασιούχοι, εξυπηρετώντας βασικές ανάγκες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ιδιαίτερα στην επαρχία και τις απομονωμένες περιοχές όπου δεν υπάρχει διαθεσιμότητα διδασκόντων.

Τώρα ο αποκλεισμός των δημόσιων υπαλλήλων από τη διδασκαλία στα Πανεπιστημιακά Τμήματα, στερεί την δυνατότητα απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας για την διεκδίκηση μιας μόνιμης θέσης Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στο απώτερο μέλλον.

Με τον τρόπο αυτό δεν διασφαλίζονται ισότιμες και δίκαιες προοπτικές πρόσβασης σε θέσεις διδακτικού προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, με κριτήριο την προσωπική αξία και ικανότητα τους.

Παράλληλα υποβιβάζεται το διδακτορικό των δημόσιων υπαλλήλων αφού δεν έχει αντίκρισμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ ο νόμος επιτρέπει την άσκηση διδακτικού και συγγραφικού έργου για αυτούς.

Ταυτόχρονα η υποστελέχωση των Πανεπιστημίων έχει δυσμενείς συνέπειες, αφού οι διορισμένοι μόνιμοι καθηγητές (μέλη ΔΕΠ) αναγκάζονται να διδάξουν μαθήματα που δεν άπτονται της ειδικότητάς τους και της επαγγελματικής τους εμπειρίας, ενώ αντίθετα οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αποκτήσει πολυετή και ειδική εμπειρία μέσα από τον επαγγελματικό τους χώρο, δεν τους δίνεται η δυνατότητα να την μεταδώσουν στους φοιτητές και μελλοντικούς επαγγελματίες, όπως γινόταν στο πρόσφατο παρελθόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δυνατότητα των ιατρών ΕΣΥ που είναι δημόσιοι υπάλληλοι να μπορούν να διδάξουν προπτυχιακά μαθήματα σε Πανεπιστημιακά Τμήματα επαγγελμάτων υγείας, όταν η κλινική άσκηση των φοιτητών γίνεται στο νοσοκομείο, όπου οι ιατροί ΕΣΥ γνωρίζουν την κλινική κατάσταση των ασθενών και μπορούν να προάγουν την έρευνα.

Επιπλέον η πρόβλεψη για δημιουργία πανεπιστημιακού τύπου κλινικές σε επαρχιακά νοσοκομεία, όπου εδρεύει Πανεπιστημιακό Τμήμα Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας θα πρέπει να συζητηθεί, διότι θα αποτελέσει πόλο έλξης για διορισμό ιατρών (Κλινικοί Καθηγητές από την βαθμίδα του Επιμελητή Β΄ υπό προϋποθέσεις), νοσηλευτών ή φυσικοθεραπευτών ή άλλων επαγγελματιών υγείας και θα καλύψει τα κενά των νοσοκομείων, αλλά και της εκπαίδευσης σε διδακτικό προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρήσει αυτά τα πανεπιστημιακά τμήματα στην επαρχία. Για παράδειγμα η Νοσηλευτική από την Σπάρτη μετακόμισε στην Τρίπολη, ενώ συζητείται ότι θα πρέπει στο μέλλον να μεταφερθεί στην Πάτρα όπου υπάρχει Ιατρική Σχολή. Γιατί να μην γίνει πχ. το Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Τρίπολης ή της Σπάρτης πανεπιστημιακό, να στελεχώνεται από ιατρούς Παθολόγους ή νοσηλευτές μέλη ΔΕΠ που να διδάσκουν στο Τμήμα Νοσηλευτικής και να μην χρειάζεται να μεταφερθεί η σχολή στην Πάτρα? Αντίστοιχα θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο πανεπιστημιακής κλινικής που θα στηρίξει το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στην Σπάρτη.

Με αφορμή το προσεχές νομοσχέδιο για την παιδεία, προτείνεται να κατατεθεί τροπολογία που να δίνει ξανά το δικαίωμα στους δημόσιους υπαλλήλους κατόχους διδακτορικού διπλώματος να διδάσκουν προπτυχιακά μαθήματα στα πανεπιστήμια και παράλληλα να γίνουν πανεπιστημιακές κλινικές στα επαρχιακά νοσοκομεία όπου εδρεύει πανεπιστημιακό τμήμα Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας.

Υ.Γ. Η παρούσα επιστολή έχει αποσταλεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας και έχει κοινοποιηθεί στον Πρόεδρο και τον Υπεύθυνο του Τομέα Παιδέιας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Γεώργιος Μουζόπουλος MSc, PhD

Αναπληρωματικός Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Λακωνίας

Ορθοπαιδικός Χειρουργός ΓΝ Λακωνίας – ΝΜ Σπάρτης


Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ