"Με βαθύτατη λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Μανιάτη ποιητή, Πέτρου Κασιδόκωστα"ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : «Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Μανιάτη ποιητή Πέτρου Κασιδόκωστα ή Ασπαλαθρού»


Με βαθύτατη λύπη πληροφορηθήκαμε αυτές τις ημέρες τον θάνατο του Μανιάτη ποιητή, Πέτρου Κασιδόκωστα ή Ασπαλαθρού, που ήταν και Μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος.

Ο Πέτρος Κασιδόκωστας, είχε γεννηθεί στο χωριό Πάλυρος της Ανατολικής Μάνης το 1936 και ήταν απόφοιτος νυχτερινού Λυκείου. Ταξίδεψε σχεδόν σε όλο τον κόσμο ως ναυτικός και από το έτος 1961 εγκαταστάθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου παντρεύτηκε την Ασπασία Παπανικολάου από τη Μοσιά Κορινθίας, με την οποία απέκτησαν τρεις θυγατέρες. Παρακολούθησε ηλεκτρισμό και ηλεκτρονικά από τη Σχολή του BELL and HOWELL SCHOOLS of Chicago Illinois για να ιδρύσει στη συνέχεια την Εταιρεία ART OF ATHENS PAINTING AND DECORATING CO, στο Μόντρεαλ, όπου και εργάστηκε αρκετά χρόνια. Επίσης, εργάστηκε και για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στο Μόντρεαλ, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Ασπαλαθρός - όπως γράφει ο ίδιος – «είναι το λογοτεχνικό μου ψευδώνυμο γιατί με τα αγκάθια μου τα σκληρά μπορώ να τρυπήσω κάθε ψεύτη που θα βρεθεί στο δρόμο μου».

Ύστερα από τη συνταξιοδότησή του, ασχολήθηκε με το γράψιμο ποιημάτων στα οποία κυριαρχεί το Μανιάτικο γλωσσικό ιδίωμα. Το 2013, παρουσίασε στο Φλομοχώρι της Ανατολικής Μάνης, την πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο: «Για σένα Μάνη», αποτελούμενη από 530 σελίδες. Το 2015, παρουσίασε στην Αγία Τριάδα του Πειραιά, τη δεύτερη ποιητική συλλογή του με τίτλο: «Μάνη Κόρη του Ήλιου και της Πέτρας», αποτελούμενη από 460 σελίδες, ενώ στις 21 Αυγούστου 2016 και πάλι στο Φλομοχώρι, παρουσίασε το ποιητικό του έργο: «Παναγία Σπηλαιώτισσα Προστάτιδα της Μάνης». Ακολούθησαν και άλλες ποιητικές συλλογές από τον πνευματικό δημιουργό Πέτρο Κασιδόκωστα, καθώς και ένα Μανιάτικο Λεξικό, 140 σελίδων. Το 2021, ο ακούραστος Μανιάτης λογοτέχνης, Ασπαλαθρός, εξέδωσε το βιβλίο του με τίτλο: «Πώς ζούσαν οι πρόγονοί μας στη Μάνη», με κείμενα που είναι γραμμένα σε στίχους και πάντα στο Μανιάτικο γλωσσικό ιδίωμα. Στο βιβλίο αυτό, που παρατίθενται και σχετικές φωτογραφίες, βλέπει κανείς μια ζωή που δεν υπάρχει πια· ήθη και έθιμα της Μάνης παράδοξα και αυστηρά και όλα φτιαγμένα για να υπηρετούν τις πανάρχαιες και πατροπαράδοτες αξίες· την πίστη στον Θεό, την αγάπη για την πατρίδα και τον αγώνα για την Ελευθερία του ανθρώπου, πάνω στην πέτρα, κάτω από τον ήλιο, πλάι στη θάλασσα.

Ο Πέτρος, έμπειρος της ζωής και άριστος γνώστης της παραδοσιακής Μανιάτικης ζωής και κουλτούρας, ένας ακραιφνής Μανιάτης θα λέγαμε, έβγαινε στον εξώστη του σπιτιού του στο Πέραμα Αττικής, αγνάντευε τη θάλασσα και τα βαπόρια, χάιδευε με τα ακροδάχτυλά του τον ασπαλαθρό του, που τον είχε φέρει από το χωριό του και τον διατηρούσε ακμαίο σε μια μεγάλη γλάστρα, φίλευε με Μανιάτικα καλούδια τον επισκέπτη του, στοχαζόταν τη Μάνα Μάνη και την περασμένη ζωή και ό,τι ξεκαθάριζε στον νου του σαν το πιο σημαντικό, έμπαινε στο διαμέρισμά του και το κατέγραφε με υπομονή και ποιητική μορφή, στη γλώσσα τη Μανιάτικη τη μητρική.

Το πνευματικό του έργο, είναι μια ιδιαίτερη συμβολή στη διάσωση του γλωσσικού και λαογραφικού θησαυρού της αγέρωχης Μάνης, ο οποίος «πέτρωσε» με τα χρόνια και την αλλαγή του τρόπου ζωής των ανθρώπων και φαίνεται πια στους μελετητές του, ότι είναι κι αυτός, ένας από τους αμέτρητους σιωπηλούς και άπαρτους πύργους της.

Τέλος, εκφράζουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους του.Ο ΠρόεδροςΝικόλαος Ι. Κουφός
ΕΝΩΣΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

ΛΑΚΩΝΙΑΣ

“ Χείλων ο Λακεδαιμόνιος ”

Σχόλια

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ