ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ: "Η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις της στους Νέους Αγρότες"ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις της στους Νέους Αγρότες».

Το θέμα των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στους Νέους Αγρότες έφεραν στη Βουλή με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη Ελευθέριο, η βουλευτής Λακωνίας κα Ν. Γρηγοράκου και 27 βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Στην ερώτηση αναφέρεται πως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις αυξημένες διακυμάνσεις της εποχικότητας που διαταράσσουν τους κύκλους της παραγωγής, τόσο με μεταβολές στα πρότυπα βροχόπτωσης, όσο και με ακραία καιρικά φαινόμενα. Κύματα καύσωνα, παρατεταμένα διαστήματα ανομβρίας, εκτός εποχής παρατεταμένες βροχοπτώσεις, παγετοί, αυξημένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δημιουργούν πλέον σοβαρά προβλήματα, στην εύρυθμη λειτουργία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επισημαίνουν πως τα καινούργια κλιματικά δεδομένα λειτουργούν ως αποτρεπτικοί παράγοντες ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα, καθώς αυξάνουν την επισφάλεια του κλάδου, ενώ για όσους είναι ήδη παραγωγοί αμφίβολα και αίολα παραμένουν τα έσοδα και οι εισροές από την ενασχόληση τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Νέων Αγροτών του 2021 σε όλη την Επικράτεια, αφού οι απαιτήσεις του προγράμματος ένταξης είναι δεσμευτικές, έχοντας ως βασική και θεμελιώδη υποχρέωση να πραγματοποιήσουν κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει του Ε3), που να προέρχονται από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσο με το 50% της Τυπικής Απόδοσης του προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο οι βουλευτές θέτουν στον αρμόδιο Υπουργό το ερώτημα:

Με ποιον τρόπο προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να επιλύσει το θέμα που προκύπτει με τους Νέους Αγρότες, οι οποίοι επλήγησαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια και δεν έχουν την δυνατότητα να τιμολογήσουν προϊόντα της παραγωγής τους, ώστε να μην απενταχθούν από το εν λόγω Πρόγραμμα;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς : Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη Ελευθέριο

«Θέμα: Η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις της στους Νέους Αγρότες».

Η γεωργία και η κτηνοτροφία, τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι αυξημένες διακυμάνσεις της εποχικότητας διαταράσσουν τους κύκλους γεωργικής παραγωγής, ενώ οι μεταβολές στα πρότυπα βροχόπτωσης και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα, τα παρατεταμένα διαστήματα ανομβρίας , οι εκτός εποχής παρατεταμένες βροχοπτώσεις, οι παγετοί , οι αυξημένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, στην εύρυθμη λειτουργία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Οι αστάθμητοι παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν πλέον όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, είναι προφανώς αποτρεπτικοί παράγοντες ενασχόλησης , αφού οι επισφάλειες του κλάδου αυξάνονται διαρκώς. Τα μόνα σίγουρα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι παράγωγοι, είναι τα καλλιεργητικά έξοδα που θα καταβληθούν για την ολοκλήρωση των απαιτήσεων της παραγωγής τους, ενώ αμφίβολα και αίολα παραμένουν τα έσοδα και οι εισροές τους από την ενασχόληση τους.

Ένα τέτοιο πρόβλημα διαφαίνεται πως καλούνται να αντιμετωπίσουν και οι Νέοι Αγρότες του 2021 σε όλη την Επικράτεια , αφού οι απαιτήσεις του προγράμματος ένταξης είναι δεσμευτικές , έχοντας ως βασική και θεμελιώδη υποχρέωση να πραγματοποιήσουν κύκλο εργασιών ( πωλήσεις βάσει του Ε3), που να προέρχονται από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσο με το 50% της Τυπικής Απόδοσης του προγράμματος.

Δεδομένου ότι ένας νέος αγρότης, του οποίου οι παραγωγές καταστράφηκαν ή είναι μηδαμινές εξαιτίας διάφορων ζημιογόνων αιτιών, μη ασφαλιστικά καλυπτόμενων, χωρίς δική του υπαιτιότητα, δεν είναι σε θέση να εμφανίσει πωλήσεις από αγροτική δραστηριότητα.

Ερωτάται ο κ. κ. Υπουργός:

Με ποιον τρόπο προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να επιλύσει το θέμα που προκύπτει με τους Νέους Αγρότες, οι οποίοι επλήγησαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια και δεν έχουν την δυνατότητα να τιμολογήσουν προϊόντα της παραγωγής τους, ώστε να μην απενταχθούν από το εν λόγω Πρόγραμμα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πάνας Απόστολος

Χνάρης Εμμανουήλ

Σταρακά Χριστίνα

Λιακούλη Ευαγγελία

Αχμέτ Ιλχάν

Βατσινά Ελένη

Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα

Γρηγοράκου Παναγιώτα

Καζάνη Αικατερίνη

Κατρίνης Μιχάλης

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

Μάντζος Δημήτριος

Μιχαηλίδης Σταύρος

Μουλκιώτης Γεώργιος

Μπαράν Μπουρχάν

Μπιάγκης Δημήτριος

Νικητιάδης Γεώργιος

Νικολαΐδης Αναστάσιος

Παπανδρέου Γεώργιος

Παρασκευαΐδης Παναγιώτης

Παραστατίδης Στέφανος

Παρασύρης Φραγκίσκος

Πουλάς Ανδρέας

Σπυριδάκη Αικατερίνη

Τσίμαρης Ιωάννης

Χρηστίδης Παύλος

Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ

Σχόλια

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ