ΝΑΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ: "Στην “εντατική” η δημόσια υγεία στη Λακωνία"Στην “εντατική” η δημόσια υγεία στη Λακωνία


Με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Χρυσοχοΐδη που θα συζητηθεί στη Βουλή αύριο Πέμπτη 05/10/2023, επαναφέρει το φλέγον θέμα της Δημόσιας Υγείας στο Νομό Λακωνίας η Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δημόσιες δομές υγείας στο Νομό Λακωνίας βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση λειτουργικής κατάρρευσης, καθώς η επίλυση των εντεινόμενων προβλημάτων συστηματικά αναβάλλεται ή αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση με πρόχειρες και εμβαλωματικές λύσεις.

Η Νάγια Γρηγοράκου τονίζει πως η τραγική υποστελέχωση του Γ.Ν. Σπάρτης, η υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας του Νομού και οι ανεπίτρεπτες συνθήκες εργασίας για το υπάρχον ιατρικό προσωπικό που πλέον βρίσκεται σταθερά σε κατάσταση υπερκόπωσης εξαιτίας των εξαντλητικών ωραρίων και της εφημεριακής υπερεξόντωσης επιβεβαιώνεται με τον εύγλωττο τρόπο από τις συνεχιζόμενες παραιτήσεις γιατρών. Είναι σαφές πως η παρούσα κατάσταση οδηγεί μαθηματικά στην πλήρη διάλυση του υγειονομικού χάρτη του νομού και τη μη πρόσβαση χιλιάδων πολιτών στο αγαθό της δημόσιας υγείας.

Η Βουλευτής Λακωνίας σημειώνει πως από τις 16/8/2023 η ερώτηση που κατέθεσε, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τον Υπουργό Υγείας με τίτλο: «Τραγικές συνθήκες των Δημοσίων Δομών Υγείας στο Νομό Λακωνίας» και αρ. πρ. 401/16.08.2023, παραμένει αναπάντητη! Η εκκωφαντική σιωπή του αρμόδιου Υπουργού στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για τα εντεινόμενα προβλήματα των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δομών υγείας στη Λακωνία υπογραμμίζει την αδιαφορία της παρούσας Κυβέρνησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αποδεικνύει πως η απαξίωση του αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική επιλογή παρά τις επικοινωνιακές διακηρύξεις για το αντίθετο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 29/09/2023

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

ΘΕΜΑ: Στην “εντατική” η δημόσια υγεία στη Λακωνία

Οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δημόσιες δομές υγείας στο Νομό Λακωνίας βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση λειτουργικής κατάρρευσης, καθώς η επίλυση των εντεινόμενων προβλημάτων συστηματικά αναβάλλεται ή αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση με πρόχειρες λύσεις που σηματοδοτούν στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορία και στη χειρότερη μια πολιτική επιλογή απαξίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η τραγική υποστελέχωση του Γ.Ν. Σπάρτης, επιβάλλει ανεπίτρεπτες συνθήκες εργασίας με εξαντλητικά ωράρια και ατελείωτες εφημερίες για το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, που πλέον βρίσκεται σταθερά σε κατάσταση υπερκόπωσης με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των ασθενών. Οι συνεχιζόμενες παραιτήσεις γιατρών που βλέπουν σταθερά το επιστημονικό έργο να απαξιώνεται επιβεβαιώνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στο Γ.Ν. Σπάρτης.

Παράλληλα, η υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας του Ν. Λακωνίας μέσω εντολών για αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στο Γ.Ν. Σπάρτης συνεπάγεται την πλήρη διάλυση του υγειονομικού χάρτη του νομού και τη μη πρόσβαση χιλιάδων πολιτών στο αγαθό της δημόσιας υγείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σκοπεύετε να προχωρήσετε άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών που θα καλύψουν τα κενά τόσο στο Γ.Ν. Σπάρτης, όσο και στα Κέντρα Υγείας του νομού;

2) Σε ποιες ενέργειες δεσμεύεστε να προχωρήσετε, προκειμένου να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την κόπωση του ιατρικού προσωπικού του νομού προκειμένου να ανακοπεί το κύμα παραιτήσεων των γιατρών από το Ε.Σ.Υ.

Η ερωτώσα βουλευτής

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου

Σχόλια

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ