Άρθρο του ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΚΑΡΗ για την υγεία στην Περιφέρεια ΠελοποννήσουΥγειονομικά αδικημένη η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σοβαρή ανεπάρκεια του συστήματος υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου απέδειξε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat) «Βασικά δεδομένα για τις συνθήκες διαβίωσης το 2023»( Key figures on European living conditions 2023, https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-key-figures/w/ks-hc-23-001). Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απεδείχθη ότι η συγκεκριμένη Περιφέρεια συγκαταλέγεται στις 5 περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών.

Ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των ιατρών έχω αναδείξει δημοσίως και κατ΄ επανάληψη το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των προεκλογικών μου περιοδειών στις περιφερειακές εκλογές επισκέφτηκα σχεδόν όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και πολλά από τα κέντρα Υγείας . Το μόνιμο πρόβλημα που διαπίστωσα ήταν η μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού που είχε ως συνέπεια να υπολειτουργούν νευραλγικά τμήματα των υγειονομικών μονάδων. Σαφώς και δεν μπορούν να λειτουργούν κλινικές ή τμήματα με 50% λιγότερους γιατρούς από τους προβλεπόμενους. Το συγκεκριμένο θέμα παρ’ όλο που είναι «γνωστόν τοις πάσι» στην Πελοπόννησο όμως φαίνεται ότι δεν αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας της Πολιτείας.

Τι πρέπει να γίνει;

1.Μαζικές προσλήψεις ιατρών με σκοπό την κάλυψη όλων των κενών θέσεων ιατρών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Πελοποννήσου με ειδικό καθεστώς επιδότησης και κινήτρων λόγω της δυσμενούς υγειονομικής θέσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως αποδεικνύεται από την μελέτη της Eurostat.

2. Μονιμοποίηση όλου του επικουρικού ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.

2.Δημιουργία τριτοβάθμιου Νοσοκομείου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για να μην χρειάζεται να μεταφέρονται ασθενείς εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου.

3.Αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ έτσι ώστε να σταματήσει η συνεχιζόμενη μετανάστευση των νέων γιατρών στο εξωτερικό.

5. Νέος υγειονομικός χάρτης έτσι ώστε να καλύπτονται με ΕΚΑΒ και Κέντρο Υγείας όλες οι περιοχές της Πελοποννήσου και να μην υπάρχουν υγειονομικά κενά που μπορεί να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές.

Στο μείζον ζήτημα της υγειονομικής υστέρησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές των πέντε περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Μανώλης Μάκαρης

Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Καλαμάτας

Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος»

Σχόλια

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE