ΜΑΚΑΡΗΣ: Φυσικές καταστροφές και ο ρόλος της Περιφέρειας ΠελοποννήσουΦυσικές καταστροφές και ο ρόλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου

(Ομιλία Μανώλη Μάκαρη στην Τρίπολη)Φίλες και φίλοι, προέρχομαι από τη Μεσσηνία, που έχει δοκιμαστεί πάρα πολύ σκληρά από τις φυσικές καταστροφές. Αμέσως όμως έρχεται στο μυαλό μου ότι ανάλογες τραγικές καταστροφές έχουν υποστεί όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου.

Παρόλα αυτά θα σας μιλήσω λίγο για τη Μεσσηνία και θα ξεκινήσω από τους φονικούς σεισμούς του 1986. Την προηγούμενη εβδομάδα, στις 13 Σεπτεμβρίου, είχαμε και την επέτειο των 37 χρόνων. Πολλοί λένε -και έχουν σε ένα βαθμό δίκιο- ότι οι σεισμοί του ‘86 άλλαξαν το μέλλον της Καλαμάτας, η οποία ανασυγκροτήθηκε και μπήκε με δυναμική σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Είναι επίσης γεγονός ότι μετά το σεισμό η πολιτεία έλαβε μέτρα ώστε οι κατασκευές να γίνουν πιο ανθεκτικές απέναντι σε σεισμικά φυσικά φαινόμενα. Όμως, το πάθημα δεν έχει γίνει μάθημα. Στην Καλαμάτα και απ όσο γνωρίζω σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε όλη τη χώρα, δεν έχει ολοκληρωθεί ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων αλλά και των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων. Επιτρέπεται σε μια σεισμογενή χώρα και σε σεισμογενείς περιοχές όπως η Καλαμάτα, να μην γίνονται αυτές οι διαδικασίες με ταχύτητα και να νιώθουν οι γονείς όταν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο ασφάλεια;

Πέρα απ’ αυτά, υπάρχουν ακόμη στην Καλαμάτα πολλά διατηρητέα κτίρια ετοιμόρροπα από την εποχή των σεισμών και μάλλον θα συνεχίσουν να βρίσκoνται σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση για τους περαστικούς για χρόνια ακόμα.

Η Μεσσηνία είναι επίσης μια περιοχή που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές. Το 2007 κατακάηκε ο Ταϋγετος.

Η Καλαμάτα “πνίγηκε” το 2016 από την πλημμύρα, η οποία προκάλεσε τρεις θανάτους και θα είχε προκαλέσει πολλούς περισσότερους εάν η πόλη πλημμύριζε μέρα αντί για αργά τη νύχτα.

Περιοχές στον Μεσσηνιακό Κόλπο, όπως στον Άγιο Ανδρέα, στη Μεθώνη, στη δυτική παραλία Καλαμάτας, στη Μικρή Μαντίνεια και τη Βέργα αντιμετωπίζουν προβλήματα διάβρωσης από τη θάλασσα.

Γνωρίζω ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές στην Περιφέρειά μας. Πρέπει λοιπόν να ασχοληθούμε πιο εντατικά, με μεγαλύτερη προσοχή με τα θέματα της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας απέναντι στα φυσικά φαινόμενα και την κλιματική κρίση.
Μια βασική πρόταση του συνδυασμού τους, “Πρώτα η Πελοπόννησος”, είναι η δημιουργία Ειδικού Ταμείου Πρόληψης και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών. Το Ταμείο αυτό θα συγκεντρώνει πόρους από χρηματοδοτικά προγράμματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου με σκοπό να υλοποιεί έργα άμεσης ανάγκης για την πρόληψη ή αποκατάσταση φυσικών καταστροφών.

Σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών της Πελοποννήσου, θα προχωρήσουμε σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό της στρατηγικής για την αντιπλημμυρική προστασία και θα διεκδικήσουμε την άμεση επικαιροποίηση των σχεδίων αντιπλημμυρικού και αντιπυρικού κινδύνου. Τα ήδη υπάρχοντα σχέδια περιγράφουν με μεγάλη ακρίβεια ποιες περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες. Θα πάρουμε πρωτοβουλία για να δημιουργήσουμε, σε συνεργασία με τους Δήμους, έναν μηχανισμό που θα ενημερώνει όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, όσους κατοικούν και δραστηριοποιούνται σε αυτές τις επικίνδυνες περιοχές, ότι έρχονται έντονα φαινόμενα που πιθανόν θα δημιουργούν προβλήματα, ώστε να ασφαλίζουν κάθε φορά την περιουσία τους.

Δεν θα αφήσουμε να χάνεται άλλο χρόνος και να συνεχίζεται το φαινόμενο της διάβρωσης ακτών της Πελοποννήσου. Θα πάρουμε άμεσα μέτρα, χωρίς φαραωνικές και πανάκριβες κατασκευές αλλά όσο το δυνατόν με φυσικούς τρόπους τους οποίους θα μας υποδείξουν οι επιστήμονες και όχι οι κατασκευαστικές εταιρίες.

Θα πιέσουμε ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τον καθορισμό χρήσεων γης προκειμένου να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Δεν μπορεί να επιτρέπεται οποιαδήποτε δραστηριότητα σε οποιοδήποτε σημείο.

Θα λειτουργήσουμε ανεξάρτητη και μόνιμη αρχή πρόληψης και προστασίας από φυσικές καταστροφές, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων αρχών και θεσμών.

Τέλος, θα πιέσουμε το κεντρικό κράτος ώστε να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του κάθε φορέα στην αντιμετώπιση κρίσεων.

Σχόλια

ΘΑΝΟΣ ΜΙΧΕΛΟΓΓΟΝΑΣ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

BANNER 1

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

SPARTALUXURY.gr

KOTRONAS FLOWER

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

AIVALI HOTEL

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΠΡΟΣΟΧΗ! Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

ΛΑΚΩΝΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ: έπειτα από διαπληκτισμό 45χρονος πυροβόλησε 33χρονο

ΤΟ ΚΕΕΜ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: "Με καλή συμπεριφορά , με ευγένεια, σεβασμό, και καλές τιμές, κερδίζοντας αυτά τα παιδιά τους κάνουμε πρεσβευτές μιας θετικής εικόνας για την πόλη μας."

ΒΑΛΙΩΤΗΣ: "Καλώ την ανάδοχο εταιρεία να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των έργων σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις."

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ