ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ: «Χωρίς Πυροσβεστική Υπηρεσία ο Δήμος Ευρώτα»
«Χωρίς Πυροσβεστική Υπηρεσία ο Δήμος Ευρώτα»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειο Κικίλια κατέθεσε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου η βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου, σχετικά με τη μη λειτουργία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Δήμο Ευρώτα.


Στην ερώτηση η βουλευτής επισημαίνει πως παρά την κλιματική τρωτότητα της περιοχής, που συχνά απειλείται τόσο από καταστροφικές πυρκαγιές, όσο και πλημμύρες, ο Δήμος Ευρώτα είναι ο μοναδικός Δήμος της Λακωνίας χωρίς Πυροσβεστική Υπηρεσία, αφού μέχρι σήμερα εκκρεμεί η λειτουργία Π.Υ. με έδρα τη Σκάλα, που ιδρύθηκε με το ΠΔ104/93ΦΕΚ47τΑ.


Η Νάγια Γρηγοράκου τονίζει πως η κλιματική κρίση και οι νέες προκλήσεις επιβάλλουν άμεσα την καλύτερη δυνατή θωράκιση της εν λόγω περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σαφές πως οι ανεκτίμητες υπηρεσίες και οι άοκνες προσπάθειες τόσο του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κροκεών,, όσο και του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Ευρώτα με έδρα τη Μυρτιά Λακωνίας, δεν αρκούν και δεν μπορεί να υποκαθιστούν σήμερα την απουσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε έναν τόσο εκτεταμένο και πολύπαθο Δήμο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: Χωρίς Πυροσβεστική Υπηρεσία ο Δήμος Ευρώτα από το 1993.

Οι προκλήσεις που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον υπαγορεύουν τη θωράκιση και την προετοιμασία των Δήμων της χώρας, προκειμένου τα ακραία καιρικά φαινόμενα να αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικό και επαρκή τρόπο.

Ο εκτεταμένος Δήμος Ευρώτα του Νομού Λακωνίας είναι ένας αγροτικός και κτηνοτροφικός Δήμος, με σημαντικές παραγωγές λαδιού, πορτοκαλιού και κρασιού, ο οποίος δυστυχώς βρίσκεται συχνά απειλούμενος τόσο από καταστροφικές πυρκαγιές, όσο και πλημμύρες. Η κλιματική τρωτότητα της περιοχής επιβεβαιώνεται από τη μορφολογία του εδάφους και του γεωφυσικού περιβάλλοντος καθώς οι ορεινοί όγκοι του Πάρνωνα και του Ταΰγετου έχουν πλούσιο αιολικό δυναμικό, ενώ όλα τα νερά του Νομού Λακωνίας από βορρά και ανατολή καταλήγουν στον κάμπο του Δήμου Ευρώτα και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Στεφανιά - Σκάλα - Έλος – Βλαχιώτη.

Παρά τις ιδιαιτερότητες και την ευαλωτότητα της περιοχής εκκρεμεί μέχρι σήμερα η λειτουργία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έδρα τη Σκάλα που ιδρύθηκε με το ΠΔ104/93ΦΕΚ47τΑ, γεγονός που καθιστά τον Δήμο Ευρώτα τον μοναδικό Δήμο της Λακωνίας χωρίς Πυροσβεστική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο κομμάτι του Δήμου - κεντρικό και δυτικό - πυροσβεστικά ανήκει στην Π.Υ. Γυθείου, και πιο συγκεκριμένα οι Δημοτικές Ενότητες Σκάλας και Κροκεών και από την Δημοτική Ενότητα Έλους οι Τ.Κ. Έλος, Βλαχιώτη, Αστέρι, και Μυρτιά, ενώ οι Δημοτικές Ενότητες Γερονθρών, Νιάτων και μέρος της Δημοτικής Ενότητας Έλους - Τ.Κ. Γλυκόβρυσης. Γούβες και Αγίου Ιωάννη - ανήκουν διοικητικά στην Π.Υ. Μολάων.

Είναι χαρακτηριστικό, πως την απουσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην περιοχή υποκαθιστά το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών που υπάγεται στην Π.Υ. Γυθείου και εγκαινιάσθηκε την 04/12/2021. Το εν λόγω Πυροσβεστικό Κλιμάκιο διαθέτει ένα όχημα του Δήμου Ευρώτα ως παραχώρηση καθώς και ένα όχημα της Π.Υ. Γυθείου και αποτελείται κατά κύρια βάση από εθελοντές και έναν μόνιμο πυροσβεστικό υπάλληλο, ως προϊστάμενο, ενώ από Μάιο έως Οκτώβριο υπάρχει και Εποχικό Κλιμάκιο Κροκεών, το οποίο συστεγάζεται με το εθελοντικό κλιμάκιο και επανδρώνεται με εποχικούς πυροσβέστες.

Παράλληλα, λειτουργεί από το 2013 ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός Ευρώτα με έδρα τη Μυρτιά Λακωνίας, που υπάγεται στην Π.Υ. Γυθείου και διαθέτει ένα όχημα του Δήμου Ευρώτα ως παραχώρηση, δύο οχήματα της Π.Υ. Γυθείου εκ των οποίων ένα διασωστικό και ένα πυροσβεστικό, ενώ αποτελείται κατά κύρια βάση από εθελοντές και 4 - το τρέχον διάστημα - μόνιμους πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

Δεδομένου ότι από το 1994 έχουν περάσει δεκαετίες και το αίτημα λειτουργίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Σκάλα παραμένει ανεκπλήρωτο.

Δεδομένου ότι εξαιτίας του γεωφυσικού περιβάλλοντος του Δήμου Ευρώτα η περιοχή είναι εξαιρετικά ευάλωτη τόσο σε πυρκαγιές, όσο και σε πλημμύρες.

Δεδομένου ότι ο Εθελοντικός Σταθμός και το Κλιμάκιο πάρα τις μεγάλες και ανεκτίμητες υπηρεσίες που προσφέρουν οι Εθελοντές Πυροσβέστες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μια μόνιμη υπηρεσία που δικαιούται ο κεντρικός και πολύπαθος Δήμος Ευρώτα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Για ποιους λόγους δεν λειτουργεί μέχρι σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία με έδρα τη Σκάλα του Δήμου Ευρώτα;

Σκοπεύετε να προχωρήσετε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να λειτουργήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Δήμο Ευρώτα όπως ορίζεται με το ΠΔ104/93ΦΕΚ47τΑ ;

Θεωρείτε πως οι αξιέπαινοι Εθελοντές Πυροσβέστες και ο εξοπλισμός που διαθέτουν σήμερα, παρά την σημαντική και ουσιαστική βοήθεια που προσφέρουν, αρκούν για να ανταπεξέλθουν σε δύσκολα περιστατικά και στις προκλήσεις που επιβάλλει η νέα εποχή;

Η ερωτώσα βουλευτής

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου

Σχόλια

ΘΑΝΟΣ ΜΙΧΕΛΟΓΓΟΝΑΣ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

BANNER 1

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

SPARTALUXURY.gr

KOTRONAS FLOWER

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

AIVALI HOTEL

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ: "έδιναν εμπιστευτικές πληροφορίες σε άλλες παρατάξεις για να τις καλοπιάσουν και κοίταζαν μόνο τον εαυτούλη τους!"

Ζητείται Νοσηλευτικό προσωπικό από τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεώς Μάνης

"ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΗΨΗ ΜΟΥ"

"διέρρεαν "επικυρωμένες" φημολογίες, στις οποίες το όνομά μου ταυτιζόταν με την υποστήριξη συγκεκριμένου συνδυασμού"

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ