ΒΙΝΤΕΟ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΜΙΣΤΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση των εργασιών του Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στον Μυστρά στις 9 Σεπτεμβρίου 2023 με την συμμετοχή έγκριτων Πανεπιστημιακών.

Τις εργασίες του Συμποσίου με θέμα: “Mystras forum : Γεώργιος Γεμιστός, ο διαχρονικός κι επίκαιρος ανθρωπιστής φιλόσοφος του Μυστρά απαντά στις κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις της εποχής μας” συντόνισε ο συμπατριώτης μας Δρ. Δημήτριος Βαχαβιώλος, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Τις εργασίες του Συμποσίου άνοιξε η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ Αναστασία Κανελλοπούλου, η οποία στον σύντομο χαιρετισμό της ευχαρίστησε και σύστησε τους συμμετέχοντες και παρουσίασε συνοπτικά τον σκοπό του Ινστιτούτου Σπάρτης να καθιερώσει σε ετήσια βάση στον Μυστρά την πραγματοποίηση ενός Forum με θέμα τις συζητήσεις σχετικά με την αναγκαιότητα ενός νέου ανθρωπιστικού κινήματος σε μια εποχή όπου οι παγκόσμιες κρίσεις εμφανίζονται πυκνά και συστηματικά και δημιουργούν καταστάσεις ανασφάλειας της ανθρωπότητας.

Όπως εξήγησε η κ Κανελλοπούλου διαμορφώνεται πλέον μια διεθνής συνεργασία με κέντρο αναφοράς τον Μυστρά προκειμένου η παραπάνω διοργάνωση να λάβει σταδιακά χαρακτηριστικά ενός Κέντρου ανάλυσης των κρίσεων και διερεύνησης της ανθεκτικότητας απέναντι στις κρίσεις . Τον παραπάνω σχεδιασμό ανέλυσε με σύντομη τοποθέτησή του και ο κ Γιώργος Κωστάκος, μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης και Συνιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση και την Αειφορία.

Στην συνέχεια οι ομιλητές ανέπτυξαν τις θέσεις τους με εκτενείς και τεκμηριωμένες εισηγήσεις οι οποίες εντάχθηκαν ως Εργαστηριακό μάθημα στις εργασίες του 1ου Θερινού Σχολείου του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza, που βρισκόταν σε εξέλιξη τις συγκεκριμένες ημερομηνίες στην Σπάρτη.

Οι ομιλίες του Συμποσίου ανέδειξαν τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του Γεωργίου Γεμιστού αλλά και τα χαρακτηριστικά της εποχής του που του επέτρεψαν να καταθέσει στους Παλαιολόγους συγκροτημένες θέσεις για την ανασυγκρότηση της αυτοκρατορίας και αποφυγή της κατάρρευσής της.

Ο Δρ Γεώργιος Στείρης αναφέρθηκε στην Ελληνικότητα και πολιτικότητα στο έργο του Πλήθωνα.

Ο Δρ Ιωάννης Σμαρνάκης αναφέρθηκε στην σημασία της απόλυτης μοναρχίας στην πολιτική σκέψη του Πλήθωνα.

Ο Δρ Ηλίας Γιαρένης αναφέρθηκε στην σχέση του Γεωργίου Γεμιστού με την βυζαντινή εκπαίδευση.

Η Δρ Ευστρατία Συγκέλλου παρουσίασε τις προτάσεις αμυντικής/στρατιωτικής πολιτικής από τον "Φιλόσοφο" του Μυστρά.

Και τις ομιλίες του Συμποσίου έκλεισε ο Δρ Χρήστος Μπαλόγλου με την ανάλυση της οικονομικής κρίσης στο Βυζάντιο κατά την περίοδο του Γεωργίου Γεμιστού ή Πλήθωνος.

Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κκ Ευσταθίου απηύθυνε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Παναγίας Ελεούσας Κούμπαρη, Αρχ. Ραφαήλ Τσάλτας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και σύντομο χαιρετισμό του και ο πρωτοπρεσβύτερος, Εφημέριος Μυστρά, πατήρ Λάζαρος Κ. Σκάγκος

Το video των ομιλιών μπορεί να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος στο you tube του Ινστιτούτου Σπάρτης στον παρακάτω σύνδεσμο:

Σχόλια

ΘΑΝΟΣ ΜΙΧΕΛΟΓΓΟΝΑΣ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

BANNER 1

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

SPARTALUXURY.gr

KOTRONAS FLOWER

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

AIVALI HOTEL

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ: "έδιναν εμπιστευτικές πληροφορίες σε άλλες παρατάξεις για να τις καλοπιάσουν και κοίταζαν μόνο τον εαυτούλη τους!"

ΠΡΟΣΟΧΗ! Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Ζητείται Νοσηλευτικό προσωπικό από τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεώς Μάνης

ΛΑΚΩΝΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ: έπειτα από διαπληκτισμό 45χρονος πυροβόλησε 33χρονο

"ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΗΨΗ ΜΟΥ"

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ