ΕΡΩΤΗΣΗ Ν.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ - ΜΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ E-SEND ΤΗΣ ΑΑΔΕΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 28/08/2023

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη κατέθεσε η βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κ. Νάγια Γρηγοράκου σχετικά με την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων λόγω μη διαβίβασης δεδομένων στο σύστημα e - send της ΑΑΔΕ.

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως η εξομοίωση της μη αποστολής - διαβίβασης πληροφοριακών στοιχείων (ΑΛΠ - Ζ ΦΤΜ) στο σύστημα e-send της ΑΑΔΕ με πράξη φοροδιαφυγής είναι προβληματική, καθώς σε πολλές περιπτώσεις διαφεύγει της προσοχής των επιχειρηματιών. Για τη μη έγκαιρη αποστολή δεδομένων στο σύστημα μπορεί να ευθύνεται μια στιγμιαία διακοπή του Internet, μια μετακίνηση ή αλλαγή συσκευής router που συνεπάγεται εκ νέου ρύθμιση της ταμειακής μηχανής για την IP που πρέπει να δηλώσει για να βγαίνει στο Internet και να στέλνει τα Ζ, προβλήματα με το e - send που δε δέχεται Ζ λόγω φόρτου ή κάποιου άλλου προβλήματος επικοινωνίας και πολλά άλλα.

Η Βουλευτής Λακωνίας τονίζει στην ερώτησή της πως το να τιμωρείται, με «λουκέτο» 48 ωρών, μια επιχείρηση η όποια εξέδωσε κανονικά όλα τα στοιχεία, τα καταχώρησε εμπρόθεσμα στα βιβλία της και απέδωσε τον ΦΠΑ στο Ελληνικό Δημόσιο, λόγω μη διαβίβασης αυτών στο σύστημα e - send της ΑΑΔΕ, είναι τουλάχιστον παράδοξο, ενώ ο στιγματισμός των επιχειρηματιών στις κατά τόπους περιοχές θέτει σε κίνδυνο νόμιμες επιχειρήσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

ΘΕΜΑ: Αναστολή λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης λόγω μη διαβίβασης δεδομένων στο σύστημα e - send της ΑΑΔΕ.

Με τις διατάξεις του ν. 4972/23-9-2022 (άρθρο 173 & 174), προστέθηκε το άρθρο 54Η στον ν. 4987/2022 και τροποποιήθηκε αναλόγως το άρθρο 13Α του ν. 2523/1997 (ισχύς από 31/10/2022). Με τις συγκεκριμένες διατάξεις, ουσιαστικά εξομοιώθηκε η μη αποστολή - διαβίβαση πληροφοριακών στοιχείων (ΑΛΠ - Ζ ΦΤΜ) στο σύστημα e-send της ΑΑΔΕ με την μη έκδοση στοιχείων και άρα με πράξη φοροδιαφυγής.

Είναι σαφές πως οι παραπάνω διατάξεις είναι τουλάχιστον προβληματικές, καθώς δεν μπορεί να εξομοιώνονται πράξεις μη διαβίβασης πληροφοριακών στοιχείων με πράξεις φοροδιαφυγής.

Πρέπει να σημειωθεί πως στο αρχικό στάδιο εφαρμογής των εν λόγω ρυθμίσεων, υπήρξε ηλεκτρονική ειδοποίηση των φορολογούμενων για τυχόν παράλειψη διαβίβασης και δεν ακολούθησε καμία άλλη επίπτωση ή ενημέρωση. Παρόλα αυτά, μετά την Α.1031/7-3-2023/Απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ πραγματοποιήθηκαν επιτόπιοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις και καταλογίστηκαν παραβάσεις για μη διαβίβαση στοιχείων στο σύστημα e-send, με βάση την αναφορά που είχαν από το σύστημα τα ελεγκτικά όργανα, με αποτέλεσμα να επιβληθεί η ποινή αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων για 48 ώρες.

Το να τιμωρείται, με «λουκέτο» 48 ωρών, μια επιχείρηση η οποία εξέδωσε κανονικά όλα τα στοιχεία, τα καταχώρησε εμπρόθεσμα στα βιβλία της και απέδωσε τον ΦΠΑ στο Ελληνικό Δημόσιο, λόγω μη διαβίβασης αυτών στο σύστημα e - send της ΑΑΔΕ, είναι τουλάχιστον παράδοξο, αφού η όποια παράλειψη διαβίβασης στοιχείων πολλές φορές δεν είναι εύκολα αντιληπτή. Μια στιγμιαία διακοπή του Internet, μια μετακίνηση ή αλλαγή συσκευής router που συνεπάγεται εκ νέου ρύθμιση της ταμειακής μηχανής για την IP που πρέπει να δηλώσει για να βγαίνει στο Internet και να στέλνει τα Ζ, προβλήματα με το e - send που δε δέχεται Ζ λόγω φόρτου ή κάποιου άλλου προβλήματος επικοινωνίας και πολλά άλλα μπορούν να ευθύνονται για τη μη έγκαιρη αποστολή δεδομένων στο σύστημα. Επιπλέον, είναι πρακτικά αδύνατο οι λογιστές των επιχειρήσεων να τσεκάρουν αν τα δεδομένα έχουν ανέβει στο e – send.

Δεν είναι τυχαίο πως για το εν λόγω θέμα έχει ήδη κινητοποιηθεί το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, καθώς το κλείσιμο καταστημάτων και η διαπόμπευση των επιχειρηματιών στις κατά τόπους περιοχές, στιγματίζει επικίνδυνα νόμιμες επιχειρήσεις.

Δεδομένου ότι το μέτρο είναι δρακόντειο και δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά γεγονότα, καθώς δεν υφίσταται φοροδιαφυγή από τον επαγγελματία και δεν αποτελεί ευθύνη του τις περισσότερες φορές η μεταφορά των δεδομένων στην πλατφόρμα του e - send.

Δεδομένου ότι είναι παράλογο να τιμωρούνται επιχειρήσεις για παραλείψεις διαβίβασης πληροφοριακών στοιχείων, με τον ίδιο τρόπο που τιμωρούνται επιχειρήσεις που όντως διαπράττουν φοροδιαφυγή.

Δεδομένου ότι οι νόμιμες επιχειρήσεις θα πρέπει με κάθε τρόπο να διευκολύνονται και να ενισχύονται και όχι να επιβαρύνονται με δυσβάσταχτα πρόστιμα και στέρηση εσόδων για λόγους μηδενικής φορολογικής ουσίας.

Δεδομένου ότι ο τελικός στόχος θα πρέπει να είναι η είσπραξη των φορολογικών εσόδων και όχι η επιβολή προστίμων όταν δεν υπάρχει φοροδιαφυγή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σκοπεύετε να προχωρήσετε άμεσα στις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να διορθωθούν οι όποιες στρεβλώσεις και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που πλήττει τελικά τις νόμιμες επιχειρήσεις;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου


Σχόλια

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE