Επιστολή ΠΕΣΠ για την Αναστολή Λειτουργίας ΕπιχειρήσεωνΑίτημα ΠΕΣΠ για τη διαβίβαση λιανικών ΦΗΜ
Επιστολή, για την Αναστολή Λειτουργίας Επιχειρήσεων από τη μη διαβίβαση λιανικών ΦΗΜ στο e-send της ΑΑΔΕ, έστειλε το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στους αρμόδιους, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη και τον Διοικητή ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή, μετά από αίτημα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.


Η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ως Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου εκφράζουμε την στήριξη μας σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης αλλά και των επιχειρήσεων.
Με την παρούσα επιστολή όμως θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τις επιχειρήσεις και έχει δημιουργηθεί με το πρακτικό σκέλος της διαβίβασης των λιανικών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) που νομικά εδράζεται στην παρ.1 του άρθρου 13Α του Ν.2523/1997, το οποίο και τροποποιήθηκε με το άρθρο 174 του Ν.4972/2022 και διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Εφόσον, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε (α) η μη έκδοση ή η κατά την έννοια του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα (10) προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ είτε (β) η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πλέον των δέκα (10) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ, αναστέλλεται άμεσα για σαράντα οκτώ (48) ώρες.
Όπως και εσείς αντιλαμβάνεστε είναι παράλογο και οξύμωρο να αναστέλλεται η λειτουργία ενός καταστήματος (λουκέτο) από τη στιγμή που για τεχνικούς λόγους τις περισσότερες φορές μια ταμειακή μηχανή ή ένας φορολογικός μηχανισμός, μπορεί να μην προωθεί τα Ζ για έναν από τους παρακάτω λόγους:Πρόβλημα με το internet τη στιγμή της αποστολής.
Αλλαγή συσκευής router όπου αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει εκ νέου να γίνει ρύθμιση της ταμειακής μηχανής για την IP που πρέπει να δηλώσει για να βγαίνει στο internet και να στέλνει τα Ζ.
Πρόβλημα με το e-send, δε δέχεται Ζ λόγω φόρτου ή κάποιου άλλου προβλήματος επικοινωνίας.
Η ταμειακή ή φορολογικός μηχανισμός, λόγω τεχνικού προβλήματος να κολλά τη διαδικασία αποστολής, και ενώ κόβει αποδείξεις νόμιμα η επιχείρηση, όταν βγει από το ρεύμα και συνδεθεί πάλι να ξεκινά εκ νέου την αποστολή.
Τα προγράμματα τιμολόγησης δουλεύουν πολλές φορές με δικό τους λογισμικό αποστολής των Ζ του φορολογικού μηχανισμού, και τεχνικοί έχουν διαπιστώσει, πως το DLL που χρησιμοποιούν πολλές φορές να κολλά και να μην ολοκληρώνει την αποστολή των Ζ και να πρέπει ο χρήστης να συνδεθεί ο ίδιος στο e-send για να δει ότι δεν έχουν ανέβει τα αποδεικτικά, για να καλέσει την τεχνική υποστήριξη του προγράμματος και να ολοκληρωθεί η διαδικασία τελικά.
Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να αρχίζει να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και στο τεχνολογικό κομμάτι, αφού τις προηγούμενες μέρες με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν, δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα στη μεταφορά των δεδομένων.
Το μέτρο είναι δρακόντειο και δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά γεγονότα, καθώς δεν υφίσταται φοροδιαφυγή από τον επαγγελματία και δεν αποτελεί ευθύνη του τις περισσότερες φορές η μεταφορά των δεδομένων στην πλατφόρμα του e-send. Για παράδειγμα θα μπορούσε να αποστέλλεται στις επιχειρήσεις ένα αυτοματοποιημένο e-mail το οποίο να τους ενημερώνει πως τα στοιχεία του Ζ δεν έχουν διαβιβασθεί, ώστε να αποφεύγεται η συγκεκριμένη «παρανομία» σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος. Το αποτέλεσμα του κλεισίματος καταστημάτων και η διαπόμπευση των επιχειρηματιών στις κατά τόπους περιοχές, με κίνδυνο το μόνιμο “λουκέτο” μετά από αυτό το στίγμα, θεωρούμε πως είναι ανεπίτρεπτο.

Κύριε Υπουργέ,
Στόχος όλων μας είναι να συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, ώστε οι επιχειρήσεις να είναι σύννομες προς την Πολιτεία, να παραμείνουν ζωντανές, διατηρώντας ταυτόχρονα και τις πολύτιμες θέσεις εργασίας.

Με την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα για την επίλυση του συγκεκριμένου τεχνικού ζητήματος, αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση.

ΓΙΑ TO ΠΕΣΠ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ

Η επιστολή κοινοποιήθηκε:
Βουλευτές Περιφέρειας Πελοποννήσου
Κ.Ε.Ε.Ε
ΜΜΕ


Σχόλια

ΘΑΝΟΣ ΜΙΧΕΛΟΓΓΟΝΑΣ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

BANNER 1

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

SPARTALUXURY.gr

KOTRONAS FLOWER

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

AIVALI HOTEL

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΠΡΟΣΟΧΗ! Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Ζητείται Νοσηλευτικό προσωπικό από τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεώς Μάνης

ΛΑΚΩΝΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ: έπειτα από διαπληκτισμό 45χρονος πυροβόλησε 33χρονο

ΒΑΛΙΩΤΗΣ: "Καλώ την ανάδοχο εταιρεία να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των έργων σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις."

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ