ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ: ΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ

Με χαρά ανακοινώνουμε τον ορισμό του Δημοτικού Συμβούλου και επιχειρηματία Ηλία Αναστασάκου ως Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης!


Ως Δημοτική Αρχή θεωρούμε ότι ο Αγροτικός Τομέας είναι βαριά βιομηχανία για τη περιοχή μας και κεντρικός πυλώνας ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.


ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΕΡΓΑ


•Για πρώτη φορά Δήμος της Ελλάδας ασχολείται τόσο ενεργά με το θέμα της αγροτικής ανάπτυξης!!!


ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


1. Δημιουργία Συνδέσμου Αγροτικών Επιχειρήσεων & Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων της περιοχής μας από την Αναπτυξιακή ΑΜΚΕ των Δήμων Σπάρτης & Ευρώτα,

2. Δημιουργία του Συνδέσμου Παραγωγών Φυτικών Προϊόντων, καθώς και Φυσικών Αρωματικών και Καλλυντικών και Σαπουνιών και Κεραλοιφών της περιοχής μας από την Αναπτυξιακή των Δήμων Σπάρτης & Ευρώτα,

3. Προωθεί σε συνεργασία με το ICC WOMEN Ελλάδας την πρωτοβουλία για την ανάδειξη της

Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στον Αγροτικό Τομέα, στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει ο Δήμος μας ήδη υπογράψει με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης!

4. Προσπαθεί να πείσει τις Αρχές να διευκολύνουν και να απλουστεύσουν ουσιαστικά τις πολυδάπανες διαδικασίες αδειοδότησης οικοτεχνικής παραγωγής: «Η Επανάσταση των Μικρών»!

Παράλληλα, διοργάνωση ΑΜΕΣΑ επιμορφωτικών σεμιναρίων και η διερεύνηση της δυνατότητας απόκτησης άδειας λειτουργίας οικοτεχνίας από επαγγελματίες αγρότες και τα μέλη των οικογενειών τους, για τη παραγωγή παραδοσιακών λουκάνικων, παστών, ζυμαρικών, τυποποίησης ελιών, γλυκών κουταλιού, μαρμελάδων, κομποστών, ζελέ φρούτων, γλυκά αλείμματα και γλυκές πάστες φρούτων και λαχανικών, αμυγδαλωτών, χαρουπόμελου, προϊόντων από σουσάμι, κτλ., με έλεγχο αν στο προτεινόμενο χώρο μπορεί να παρεμποδίζεται η επιμόλυνση του παραγόμενου τροφίμου και να βγει άδεια για οικοτεχνία τροφίμων.

Τα είδη των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής είναι:Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (πχ παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).
Προϊόντα φυτικής προέλευσης με γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμέλαδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς.
Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων.
Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.
Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.
Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα.
Γαλακτοκομικά προϊόντα εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην αριθμ.3724/162303/22.12.14 ΚΥΑ ( ΦΕΚ 3438 /Β/2014 ) .
Τα προϊόντα της παρ. 1 μπορούν να διατίθενται μόνο σε προσυσκευασμένη μορφή.

Δικαίωμα παρασκευής οικοτεχνικών προϊόντων έχει ο ή οι παραγωγοί των πρωτογενών αγροτικών προϊόντων που αποτελούν το πρωταρχικό συστατικό του τελικού προϊόντος.

Είναι δυνατή η συνεργασία δύο ή περισσότερων παραγωγών για την οικοτεχνική παραγωγή.

Με τα απαραίτητα δικαιολογητικά προχωράει και η εγγραφή τους στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)! Βλ. και

https://www.foodlaw.gr/news/117-adeia-oikotexnias.html

5. Ήδη σχεδιάζουμε με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σεμινάρια ελαιοκομίας και ελαιοκομικής καινοτομίαςγια τους αγρότες μας!6. Με τη βοήθεια της Αναπτυξιακής των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα, αναζητούμε τρόπους να αναδείξουμε την Αθηνολιά ως SPECIAL BRAND NAME!!!

*Η ποικιλία Αθηνολιά (λέγεται επίσης Ματσολιά ή Μαστοειδής, Μουρτολιά και Τσουνάτη), έχει συνδεθεί με τους υψηλότερους δείκτες σε περιεκτικότητα ολικών πολυφαινολών και δείχνει να υπερτερεί συγκριτικά όλων των ελληνικών ποικιλιών.7. Συναντηθήκαμε με τον επικεφαλής της VINETUM WINE COMMUNICATIONS κ. Στεργίδη, ώστε να διοργανωθεί στη ΣΠΑΡΤΗ, ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ATENA - ATENA INTERNATIONAL OLIVE-OIL COM
8. Σχεδιάζουμε με το ICC Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και το New York College, στα πλαίσια του Sparta Economic Forum, ένα webinar με θέματα:

➢ Regenerative organic products from Greek herbs & honey και

➢ Έξυπνη Γεωργία - και πώς αυτή θα στηρίξει πράσινες κυκλικές οικονομίες, στοχεύοντας στην καλή διατροφή, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά βιοδραστικά οργανικά υλικά και καινοτόμες πρακτικές, για τη δημιουργία αναγεννητικών βιολογικών προϊόντων από ελληνικά βότανα και μέλι με υψηλή θρεπτική αξία και εκπληκτική γεύση»!!!

9. Μέσω του Δικτύου Ανάπτυξης πληρώσαμε / επιχορηγήσαμε το 50% του κόστους μετάβασης με ειδικό πρακτορείο στη Θεσσαλονίκη, για όσους αγρότες της περιοχής μας, θέλησαν να συμμετάσχουν στην επίσκεψη στην AGROTICA 20-23 Οκτ. 2022 στη Θεσσαλονίκη!

10. Θα επιδοτήσουμε την έκδοση εντύπων για ένθετα σε ΜΜΕ και ιστοσελίδες (σάϊτ), για την προβολή των Λακωνικών και Σπαρτιατικών προϊόντων και των Τουριστικών Επιχειρήσεων, σε ΜΜΕ και στις Διεθνείς Τουριστικές και Αγροτικές Εκθέσεις.

11. Διοργανώσαμε Συμπόσια ενημέρωσης όπως για την «Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας», με εκλεκτούς επιστήμονες και ομιλητές, και στο Πάρκο Γουδέ, την «Γιορτή της Αυτάρκειας», με ομιλίες, προβολή ταινιών και πρακτικά εργαστήρια για το πως να φτιάχνεις:

-Ψωμί, τραχανά, χυλοπίτες -Σαπούνι, κηραλοιφές -Τυρί, γιαούρτι -Κεραμική για παιδιά και ενήλικες -Υφαντική -Βότανα για πρακτικό φαρμακείο στο σπίτι -Αποξήρανση φρούτων και λαχανικών -Ταρατσόκηπους -Ξυλουργική για παιδιά, κ.α. Ήταν ένα εξαιρετικά χρήσιμο διήμερο!!


12. Στο Πανηγύρι του Μυστρά 2022, ήδη διοργανώσαμε μια ομολογουμένως πετυχημένη (πιλοτική) Έκθεση Λακωνικών, προϊόντων!

13• Ήδη προχωράμε στη διοργάνωση Φεστιβάλ τοπικής γαστρονομίας, και ήδη σχεδιάζουμε Φεστιβάλ Αρχαίας Σπαρτιατικής & Ελληνικής κουζίνας!

14• Σχεδιάζουμε να προωθήσουμε τον αγρο-τουρισμό και με μαθήματα γευσιγνωσίας και παραδοσιακής τοπικής κουζίνας, με προγράμματα επισκέψεων και ‘family trips’ σε αγροτικές μονάδες, σε ελαιουργία, οινοποιεία και αρτοποιεία, σε μονάδες παραγωγής μελιού, ζυμαρικών, φυσικών καλλυντικών, σαπουνιών και κηραλοιφών, με προγράμματα συμμετοχής σε παραδοσιακές γιορτές, με οργανωμένες ξεναγήσεις στα μνημεία πολιτισμού, κλπ., και με τη διεξαγωγή τοπικών και διεθνών ημερίδων και εκδηλώσεων για την προβολή της τοπικής γαστρονομίας της περιοχής.

15. Θα συνδράμουμε τη συμμετοχή των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ανάδειξη της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας.

• Στους στόχους μας είναι και η παράδοση Webinars με σκοπό την εκπαίδευση και εξοικείωση των γυναικών με το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα social media ως μέσω προβολής της δουλειάς τους, κλπ.


16. Ήδη στις 02/07/21, υπογράψαμε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Δήμου Σπάρτης, του ICC - The International Chamber of Commerce Greece (Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας) και του ICC WOMEN HELLAS (δηλ. του Τομέα Γυναικών του ICC Ελλάδας)!


17. Θα συνδράμουμε στην ενεργοποίηση και αξιοποίηση του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ με το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και το ICC / ICC WOMEN


18. Θέλουμε να συνδράμουμε στη προώθηση των εξαγωγών με πολλούς τρόπους όπως, ενδεικτικά


1. Με τη Σύνταξη & Προώθηση Ενθέτων για


1-Παραγωγούς Κρασιού Λακωνίας


2-Παραγωγούς Ελιάς και Ελαιόλαδου


3-Παραγωγούς Μελιού


4-Παραγωγούς Καπνιστών Κρεάτων


5-Παραγωγούς Καλλυντικών


Επίσης,


2. Με την Τουριστική Ανάπτυξη που θα υποβοηθήσει την ‘γνωριμία’ των επισκεπτών με τα τοπικά προϊόντα


3. Με την Κυκλοφορία σειρών Γραμματοσήμων που θα απεικονίζουν την ιστορία της Σπάρτης και θα ενισχύσουν την ακτινοβολία του ονόματος Spartan


4. Αυτή η αξιοποίηση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την πόλη της Σπάρτης και την διεθνούς φήμης ιστορία της θα συμβάλλει και στην αύξηση της αναγνωσιμότητας των προϊόντων του Δήμου μας!


5. Στοχεύουμε δηλαδή στην ανάδειξη και βελτίωση σημάτων όπως του Made in Sparta / Real Sparta Product / «brand name» & «brand recognition», προκαλώντας την αίσθηση στο αγοραστικό κοινό πως όταν αγοράζει κάποιο από αυτά τα προϊόντα, «αγοράζει» ένα κομμάτι της μακραίωνης ιστορίας της Σπάρτης.


6. Με τη βελτίωση των συστημάτων προβολής, μάρκετινγκ, επικοινωνίας και πληροφορικής και διάθεσης των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές με τη βοήθεια των νέων ηλεκτρονικών μέσων

19. Μέσω των Συνδέσμων, θα συνδράμουμε στην επίτευξη εκπτώσεων (κατοχύρωση μειωμένων τιμών) για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων, εφοδίων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών, λιπασμάτων, κλπ.

20. Η αξιοποίηση διαπιστευμένων οργανισμών πιστοποίησης για τη δημιουργία Προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ): SPARTAN, για το ελαιόλαδο και άλλες ενδιαφερόμενες ομάδες

21. Η αξιοποίηση των διαπιστευμένων οργανισμών πιστοποίησης για το πώς οι παραγωγοί μπορούν να πιστοποιηθούν ως παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, καθώς και για τις βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να τους οδηγήσουν στο να γίνουν ‘βιοπαραγωγοί’.

22. Η συνεχής εκπαίδευση και παροχή συμβουλών για τη βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας και προς τους Νέους Παραγωγούς, από τους καλύτερους ειδικούς, και γενικότερα η βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας με εκπαίδευση και συμβουλές από τους καλύτερους ειδικούς του τομέα,

23. Προσπάθεια δημιουργίας Κέντρου Αγροτικής Καινοτομίας στη Σπάρτη

24. Στενή συνεργασία με Διεθνή Ερευνητικά Κέντρα όπως το Wageningen University, το Universitat Politecnica De Valencia, Yale, Rutgers, κ.α.

25. Ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για την αξιοποίηση Προγραμμάτων τύπου ΕΣΠΑ,

26. Ενδυνάμωση της παρουσίας μας στις Διεθνείς Εκθέσεις, με σοβαρό διαφημιστικό υλικό και δυναμική παρουσίαση, κλπ.

27. Δημιουργία Ομάδων Παραγωγών και η προώθηση των συνεργασιών που να αξιοποιούν τα σχετικά κρατικά κίνητρα

28. Παροχή συμβουλών από ειδικούς για τη δυνατότητα ανάπτυξης περισσότερων νέων αγροτικών / φυτικών προϊόντων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις.

29. Διευκόλυνση της δικτύωσης με άλλους παραγωγούς, εμπόρους, εξαγωγείς, επενδυτές, κλπ.

30. Συμβολή -όπου είναι εφικτό- στον εντοπισμό των αγροτικών προβλημάτων και την αντιμετώπισή τους

31. Συμβολή στην ενεργοποίηση της τεράστιας δύναμης των Ομογενών.

32. Αξιοποίηση του Τουριστικού Περιπτέρου στο κέντρο της Σπάρτης, για την προώθηση των αγροτικών / καλλυντικών μας προϊόντων

33. Αξιοποίηση αξιόλογων πρωτοβουλιών, όπως η lolivers.org, και άλλων που θα δημιουργηθούν σαν αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας!

34. Ανάδειξη καινοτόμων πρωτοβουλιών όπως της Southern Lights.org της Σάϊλας Ντάρμου


http://thesouthernlights.org/εισαγωγή-στα-βρώσιμα-δάση-και-στην-περ-2/?lang=el


= «Περμακουλτούρα με τη δημιουργία ‘βρώσιμου’ δάσους μαθαίνοντας τα βασικά της προετοιμασίας του εδάφους, της φύτευσης λαχανικών, της αποθήκευσης σπόρων και της διάδοσης των φυτών και όλα τα βασικά ενός βρώσιμου δάσους!»

35. Η αξιοποίηση όλων των τοπικών γιορτών στη περιοχή μας, για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών:

✓ Η Γιορτή της Ελιάς και του Λαδιού στη Σελλασία


✓ Η Γιορτή του Κάστανου στην Άρνα


✓ Η Γιορτή του Τσίπουρου στο Γεωργίτσι


✓ Η Γιορτή της Πιταρούδας στα Χρύσαφα


✓ Η Γιορτή της Μπουκουβάλας στο Καστόρι


✓ Η σχεδιαζόμενη Γιορτή του Κρασιού στους Γοράνους


✓ Το Πανηγύρι του Μυστρά


✓ Η Έκθεση Λακωνικών Προϊόντων στο Μετρό στο Σύνταγμα


✓ Η διοργάνωση της SPARTAGROTICA = Διεθνούς Έκθεσης Σπαρτιατικών Προϊόντων
Δημιουργία και λειτουργία παντοπωλείου / εκθεσιακού χώρου Σπαρτιατικών προϊόντων που θα διαθέτει όλα τα αγροτικά και βιοτεχνικά προϊόντα της περιοχής μας αλλά και τα Σπαρτιατικής παραγωγής καλλυντικά και βοτανικά προϊόντα, όλων των παραγωγών! (Το παντοπωλείο θα πρέπει να θυμίζει κάτι από τα παντοπωλεία του 1960!)36. Θα καταγράψουμε σε ένα μητρώο όλες τις επιχειρήσεις και τους απλούς αγρότες και βιοτέχνες που ασχολούνται με την αγροτική οικονομία και την παραγωγή φυτικών προϊόντων37. Θα καταγράψουμε σε ένα απλοποιημένο και περιεκτικό ενημερωτικό e-φυλλάδιο όλα τα πρωτογενή και μεταποιημένα αγροτικά και αγροτοδιατροφικά προϊόντα και καλλυντικά που παράγονται στη Λακωνία, στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα
{—Ειδικότερα, από τα βασικότερα αγροτικά προϊόντα που παράγει η Λακωνική Γη που έχουμε καταγράψει είναι: Λάδι - Ελιές - Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια και γκρέιπ φρούτ) - κηπευτικά (τομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρια, κ.α.) - Πράσινα λαχανικά (μπρόκολα, χόρτα, μαρούλια, κ.α.) - Κρεμμύδια (τα ονομαστά Βατικιώτικα κρεμμύδια) -Ροδάκινα & νεκταρίνια - Βερίκοκα - Ρόδια - Αβοκάντο - Φρέσκα σύκα και φραγκόσυκα - Χυμοί - Τραχανάς – Χυλοπίτες - Μέλι -Χοιρινά – Παστά - Κρασί - Σταφύλια - Τσίπουρο - Παξιμάδια - Τυριά - Μυζήθρα – Γαλακτοκομικά - Γλυκά κουταλιού - Κάστανα - Πέστροφες- Βαλσαμόλαδο - καθώς και Κηραλοιφές από Θυμάρι, Κρίταμο,Τσουκνίδα, Αχιλεία ή Αφροξυλιά, Γεράνια, Φασκόμηλα, Ρίγανη, Φραγκόσυκα, Βάλσαμο / Υπερικό και πολλά άλλα και μίγματα των παραπάνω.}38. Θα καταγράψουμε ξεχωριστά και αυτά τα προϊόντα που παράγονται από γυναίκες παραγωγούς,Σε αυτά θα αναφέρονται και οι διάφορες προστατευτικές για την υγεία ιδιότητες των κύριων συστατικών τους, όπως αυτές καταγράφονται στις ειδικές διεθνείς επιστημονικές μελέτες (ως ένα επιπλέον εργαλείο προώθησής τους),39. Θα συμβάλλουμε στη διεξαγωγή ημερίδων για την προβολή της «Λακωνικής Διατροφής» και της τοπικής Γαστρονομίας ανά περιοχή της Λακωνίας (Σπάρτη, Ταΰγετος, Πάρνωνας, Μάνη, Ελαφόνησος, Μονεμβασιά) για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες, με σκοπό τη προβολή των τοπικών προϊόντων.40. Θα συμβάλλουμε στη διοργάνωση επισκέψεων σε παραγωγικές μονάδες, ελαιώνες - ελαιοτριβεία, οινοποιεία και άλλες αγροτικές εγκαταστάσεις, με tour γευσιγνωσίας, μαθημάτων μαγειρικής (cooking classes), κλπ.

Οι επισκέψεις να γίνονται εφόσον οι επιχειρήσεις πληρούν κάποια κριτήρια που θα τεθούν (φερεγγυότητα, πιστοποιητικά ασφάλειας τροφίμων κ.λπ.)41. Η προβολή (και κατανάλωση) των προϊόντων της Λακωνικής γης θα βοηθηθεί και από την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στη περιοχή μας: αυτό θα το πετύχουμε με το Πρόγραμμα Τουριστικής Ανάπτυξης που ήδη έχουμε συντάξει, με διαφημιστική εκστρατεία στον κατάλληλο χρόνο, και με το πλήθος των αθλητικών, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και γεωπολιτικών εκδηλώσεων που έχουμε σχεδιάσει.42. Θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στον επανασχεδιασμό των συστημάτων άρδευσης και της τιμολογιακής πολιτικής του νερού άρδευσης43. Μετά την επιχείρηση αναβλάστησης στο ΧΑΔΑ Αφισσού Σπάρτης, προγραμματίζουμε νέες ‘αναβλαστήσεις’, με τη σύμπραξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, το ICC - Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Γενική Γραμματεία Δασών, κ.α., αξιοποιώντας και την πρωτοποριακή μέθοδο της φυσικής σποράς δεκάδων ειδών σπόρων, π.χ., οπωροφόρα, δασικά δένδρα, σιτηρά, λαχανικά, φυτά χλωρής λίπανσης, κλπ., του κ. Παναγιώτη Μανίκη.44. Φέραμε στο Ξηροκάμπι την Καθαρά Δευτέρα 27/02/23, τη ταξιδιωτική εκπομπή «Κυριακή στο χωριό ξανά» της ΕΡΤ3.

Μίλησαν κάτοικοι του χωριού που ασκούν παραδοσιακά επαγγέλματα, ντόπιοι καλλιτέχνες, παραγωγοί τοπικών προϊόντων και θα προβλήθηκε η αρχιτεκτονική, η ιστορία, διάφορα ήθη και έθιμα καθώς και τα καλλιτεχνικά και αθλητικά δρώμενα της περιοχής.
45. Μετά την επιχείρηση αναβλάστησης στο ΧΑΔΑ στο Αφισσού Σπάρτης, προγραμματίζουμε νέες ‘αναβλαστήσεις’!
46• Σχεδιάζουμε την SPARTAGROTICA — το μεγάλο Πανελλήνιο Αγροτικό Συμπόσιο για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και την ανάδειξη των προϊόντων της Λακωνικής γης —

Έκθέσεις

•Αγροτικών Προϊόντων

•Αγροτικών Μηχανημάτων και Παρελκομένων

•Αγροτικού Εξοπλισμού και Εργαλείων

•Φυτικών Φαρμάκων

•ΛιπασμάτωνΣυμπόσια

•Χρηματοδοτήσεις και Χρηματοδοτικά Προγράμματα

•Αναγεννητικές Καλλιέργειες

•Νέες Αγροτικές Αντιλήψεις

•Οικοτεχνική Παραγωγή•ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΠΑΡΤΗΣ - ΕΥΡΩΤΑ


Να γίνει παράλληλα με το Πανηγύρι του Μυστρά, τέλος Αυγούστου 2023, ώστε:
1. ΣΤΟΧΟΣ Να εξασφαλιστεί η υψηλή επισκεψιμότητα και στις δύο Διοργανώσεις!!


και
2. ΣΤΟΧΟΣ Να αξιοποιηθούν οικονομικά οι υποδομές και οι επενδύσεις στο Πανηγύρι του Μυστρά,…. με έμφαση στις εξελίξεις για τις νέες καλλιέργειες, τους σπόρους, τα εφόδια, τη βιομηχανοποίηση της αγροτικής παραγωγής, τα νέα υδροπονικά και αρδευτικά συστήματα, τα τρακτέρ και τα παρελκόμενα, τις εξελίξεις στα λιπάσματα, τις ασφαλίσεις, τις ασθένειες, αλλά και τη Γυναικεία Αγροτική Επιχειρηματικότητα!
• Φυσικά, η επιτυχία του θα εξαρτηθεί και από την κινητοποίηση και πολλών συμπολιτών μας σε εθελοντική βάση!

➢ Προσβλέπουμε σε ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με:
1➢ τη Περιφέρεια Πελοποννήσου

2➢ τη Τράπεζα Πειραιώς

3➢ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης


4➢ το Εμπορικό Επιμελητήριο Λακωνίας,

5➢ την ΚΕΕΕ - Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας

6➢ την ΚΕΔΕ - Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας


7➢ τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης,


8➢ το ICC- The International Chamber of Commerce Hellas / Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας,


9➢ το Yale University School of Public Health / Olive Initiative


10➢ τις αγροτικές σχολές των Πανεπιστημίων Wageningen University και Universitat Politecnica De Valencia,


11➢ το Πανεπιστήμιο Rutgers {The Stavros Niarchos Foundation (SNF) το οποίο «has gifted a landmark grant of $27,477,000 to support a major initiative that aims to help revitalize one of Greece’s most critical sectors – agriculture – by training and developing a new generation of farmers and inspiring agriculture and food entrepreneurs. — The three-year project is spearheaded by Rutgers University­–New Brunswick in partnership with the Agricultural University of Athens (AUA) and American Farm School (AFS). The interdisciplinary team from Rutgers, AUA, and AFS will strive to create job opportunities for youth in agriculture, which is Greece’s second-largest employer; help to prepare young workers for jobs at food-related businesses and family farms, as well as help them start their own businesses. The grant is part of SNF’s Recharging the Youth €100 million initiative.»}


12➢ το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Τμήμα Γεωπονίας Καλαμάτας


13➢ τη Γεωπονική Αθηνών,


➢ τη Γεωπονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,


14➢ το New York College και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα


14➢ τον ΕΛΓΟ - Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό

16➢ τον ΟΠΕΚΑ - Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


17➢ τον ΟΠΕΚΕΠΕ (= ο Ελληνικός Οργανισμός πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης),


18➢ τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,


19➢ τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.)


20➢ την EBRD - The European Bank for Reconstruction and Development


21➢ τις Ενώσεις αποφοίτων ξένων Πανεπιστημίων και


22➢ άλλα Κολλέγια και ΠανεπιστήμιαΣΤΟΧΟΣ να προσκαλέσουμε διακεκριμένους Ομιλητές και εξέχουσες προσωπικότητες του διεθνούς επιστημονικού χώρου, καθώς και
➢ γεωπόνους και agricultural economists από την Ολλανδία και το Ισραήλ, για να μας αναλύσουν τους τρόπους αύξησης της παραγωγής και της αξίας των προϊόντων που παράγει η Λακωνική γη (δεδομένου ότι στα κράτη αυτά, η αξία της στρεμματικής απόδοσης φαίνεται να είναι τετραπλάσια απ’ ότι στην Ελλάδα!!)


➢ τραπεζίτες και fund managers για να μας υποδείξουν τρόπους χρηματοδότησης, όπως η αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων τύπου ΕΣΠΑ.


➢ ειδικούς στα θέματα των γεωργικών ασφαλίσεων


➢ ειδικούς στα θέματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων


➢ ειδικούς στα θέματα άρδευσης και διαχείρισης αποβλήτων• Εξετάζουμε τρόπους βράβευσης και απονομής επαίνου για καινοτόμες αγροτικές πρωτοβουλίες, καθώς και για τις γυναίκες που καινοτομούν στην αγροτική οικονομία

* Εφόσον η Ολλανδία και το Ισραήλ έχουν τετραπλάσια, ή και πενταπλάσια απόδοση ανά στρέμμα, και εμείς μπορούμε να βελτιώσουμε ουσιαστικά τις επιδόσεις και αποδόσεις μας!* Το κατά πόσο θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους θα εξαρτηθεί και από τα οικονομικά μέσα που θα έχουμε στη διάθεση μας, την στήριξη από τον αγροτικό κόσμο και τις ευρύτερες κοινωνίες των δύο Δήμων μας, την στήριξη από το Δημοτικό μας Συμβούλιο, την όρεξη για περισσότερη δουλειά και το μεράκι που θα επιδείξουν οι υπηρεσίες μας, το πλήθος των εθελοντών, κ.α.

Σχόλια

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE