Εξουδετέρωση Ανευρεθέντων Πυρομαχικών (πάνω από 500 βλήματα) στην ΜονεμβασίαΟλοκληρώθηκε η τέταρτη φάση εξουδετέρωσης των πυρομαχικών στην θαλάσσια περιοχή της Μονεμβασίας.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μονεμβασίας μίσθωσε εξειδικευμένο εξοπλισμό, προκειμένου τα στελέχη της Δ.Υ.Κ. (Ομάδα εξουδετέρωσης ναρκών) να μπορούν να αποκαλύψουν από το βυθό πάνω από 500 βλήματα, να τα απομακρύνουν από την περιοχή και να τα εξουδετερώσουν.

Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών του Π.Ν., για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν υλοποιηθεί στον Ελλαδικό χώρο όσο αφορά τον αριθμό των ανευρεθέντων πυρομαχικών, όσο και από το μεγάλο βάθος που βρίσκονται (23-25 μέτρα).

Η επιχείρηση εκτελείται στον λιμένα Μονεμβασίας σε απόσταση 40 περίπου μέτρων από τον βόρειο προβλήτα, σε βάθος 25 περίπου μέτρων.

Τα πυρομαχικά είναι αγγλικής προέλευσης και σχημάτιζαν στον βυθό λόφο με ακτίνα περίπου 7 μέτρα και ύψος άνω των 10 μέτρων. Τα πυρομαχικά είχαν φορτωθεί σε πλοίο, το οποίο στη συνέχεια τορπιλίστηκε από υποβρύχιο και βυθίστηκε στο σημείο αυτό. Το συμβάν χρονολογείται τον Απρίλιο του 1942 κατά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα.

Από το έτος 2020 το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου, ξεκίνησε την κινητοποίηση για τη διαδικασία εκκαθάρισης του βυθού από τα πυρομαχικά, όπου σε περίπτωση ανάφλεξης οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για το Κάστρο της Μονεμβασίας και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Δήμος Μονεμβασίας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ζήτησαν την εκτέλεση της επιχείρησης από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, εξασφάλισαν τις αδειοδοτήσεις από το φορέα διαχείρισης της ζώνης NATURA κάλυψαν τα έξοδα για τη σίτιση και τη διαμονή των στελεχών του Π.Ν., ζήτησαν την παρουσία του ΕΚΑΒ σε όλα τα στάδια της επιχείρησης και κάλυψαν το κόστος για τη φωτοσήμανση της ευρύτερης περιοχής των επιχειρήσεων.

Τα στελέχη της Δ.Υ.Κ. κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια με κίνδυνο της ζωής τους, σε όλες τις φάσεις για να αρθεί η επικινδυνότητα από τα ανευρεθέντα πυρομαχικά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι λόγω του κινδύνου που υπήρχε για την ασφάλειά τους, υπήρχε παρουσία ασθενοφόρου με Νοσηλευτικό και Ιατρικό προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων, όπως επίσης και ετοιμότητα ενός ελικοπτέρου της Π.Α. για μεταφορά δυτών στο θάλαμο αποσυμπίεσης του Ναυστάθμου Σαλαμίνας.

Μεγάλη είναι και η συνδρομή του προσωπικού και της Διοικητού Λιμενικού ‘Α Λ/Τ Π. Μονεμβασίας όπου όλο αυτό το διάστημα έχει επιφορτιστεί με τη φύλαξη και τη διευθέτηση της ναυσιπλοΐας του Λιμένα της Μονεμβασίας.

Απομένει σύμφωνα με πληροφορίες των στελεχών του Π.Ν., τουλάχιστον άλλη μία επιχείρηση προκειμένου να γίνει και η οριστική εκκαθάριση της περιοχής και σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2023.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ

Σχόλια

ΘΑΝΟΣ ΜΙΧΕΛΟΓΓΟΝΑΣ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

BANNER 1

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

SPARTALUXURY.gr

KOTRONAS FLOWER

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

AIVALI HOTEL

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ: "έδιναν εμπιστευτικές πληροφορίες σε άλλες παρατάξεις για να τις καλοπιάσουν και κοίταζαν μόνο τον εαυτούλη τους!"

Ζητείται Νοσηλευτικό προσωπικό από τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεώς Μάνης

"ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΗΨΗ ΜΟΥ"

"διέρρεαν "επικυρωμένες" φημολογίες, στις οποίες το όνομά μου ταυτιζόταν με την υποστήριξη συγκεκριμένου συνδυασμού"

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ