ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΠΑΡΤΗ!



ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΝΟΤΤΙΝΓΧΑΜ




ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ




Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Διεθνές Φόρουμ Σπαρτιατικών Σπουδών με τίτλο «Η Αρχαία Σπάρτη στον 21ο αιώνα: Σύγχρονες Τάσεις και Νέες Εξελίξεις», που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Σπαρτιατικών και Πελοποννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Nottingham, ο Δήμος Σπάρτης και η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην πόλη της Σπάρτης, 8-11 Ιουνίου 2023. Αυτή η διεθνής εκδήλωση ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, δικτύωσης, χάραξης πολιτικής και συμμετοχής του κοινού διοργανώθηκε στο πλαίσιο της πρωτοποριακής συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Nottingham και του Δήμου Σπάρτης που ξεκίνησε το 2006 και επικυρώθηκε με την υπογραφή στρατηγικού Μνημονίου Συνεργασίας το 2020 με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σπάρτης κ. Πέτρου Δούκα, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας τίμησε το Κέντρο και
παρατήρησε πως «για πρώτη φορά στην ιστορία της Σπάρτης και των Σπαρτιατικών μελετών, συγκεντρώθηκαν στην πόλη μας τόσοι κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και μελετητές. Ως δημοτική αρχή θέλουμε να αναδείξουμε όχι μόνο την αρχαία και βυζαντινή λάμψη της πόλης και του δήμου, αλλά να βάλουμε τη Σπάρτη στο χάρτη της Ευρώπης, όχι σαν μια μικρή επαρχιακή πόλη 17 χιλιάδων κατοίκων ή ως ένα δήμο 36-37 χιλιάδων κατοίκων, χωρίς ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον (πέρα από την ένδοξη αρχαία ιστορία της), αλλά σαν ένα δήμο που να ξεχωρίζει για την εξωστρέφειά του, ως σύγχρονο κέντρο παραγωγής ιδεών και πολιτισμού».




Στο Φόρουμ συμμετείχαν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, ειδικοί στον
τουρισμό και το marketing, και ερευνητές, από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, οι συγγραφείς Δρ. T.S. Chaudhry (Πακιστάν), Εύη Πίνη (Ελλάδα) και Δρ. Helena P. Schrader (ΗΠΑ), ο graphic novelist  Kieron Gillen (Ηνωμένο Βασίλειο), οι διάσημοι Σπαρτιατολόγοι και επίτιμοι Δημότες Σπάρτης καθηγητές κκ. Paul Cartledge (Πανεπιστήμιο τoυ Cambridge), William G. Cavanagh (Πανεπιστήμιο τoυ Nottingham) και Stephen Hodkinson (Πανεπιστήμιο τoυ Nottingham) και ο Υποδιευθυντής  της Βρετανικής Σχολής Αθηνών Δρ. Γεώργιος Μουρατίδης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και την καίρια τοποθέτησή τoυ με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης για τη Λακωνία» ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κ. Γεώργιος Διδασκάλου. Στην στρογγυλή τράπεζα για το Σπαρτιατικό Σύνταγμα συμμετείχαν με εύστοχες τοποθετήσεις ο Δήμαρχος Σπάρτης και Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ICC-Hellas) κ. Πέτρος Δούκας, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου κ. Θεόδωρος Φορτσάκης (ΕΚΠΑ) και ο πρώην υπουργός και νυν Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος. Στο πάνελ με γενικό τίτλο «Πράσινος Τουρισμός, Αγροτουρισμός και Βιώσιμη

Ανάπτυξη» συμμετείχαν με στοχευμένες τοποθετήσεις η κα. Κατερίνα Τσούρτσουλα,

συντονίστρια της Ομάδας Αγροτικής Εξέλιξης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

(ICC Women - Hellas), o πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης και ο πρώην υπουργός και νυν Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Τιμητικούς χαιρετισμούς κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ απηύθυναν ο 
εκπρόσωπος της Ι.Μ. Σπάρτης και Μονεμβασίας Αιδεσιμώτατος κ. Ραφαήλ Τσάλτας, οι
καθηγήτριες κκ. Όλγα Παλαγγιά (ΕΚΠΑ) και Νάντια Σερεμετάκη (Πανεπιστήμιο της Leuven), o πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δ. Σπάρτης κ. Γεωργία Ζαχαράκη και η Γραμματέας του Σαïνοπουλείου Ιδρύματος Δρ. Μεταξία Παπαποστόλου, ενώ ευχές για την επιτυχία του Φόρουμ απέστειλαν η τ. Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κ. Matthew Lodge. Το Φόρουμ τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός, ο υποψήφιος βουλευτής κ. Χρήστος Κοντάκος, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτος Φιλιππάκος και ο πρώην Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος. Σημειώνουμε ότι το Φόρουμ παρακολούθησαν διαδικτυακά και δια ζώσης περισσότεροι από 24000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο κατά το διάστημα 8-11 Ιουνίου και περισσότεροι από 50000 κατά το διάστημα 8-17 Ιουνίου.

Η Διευθύντρια του Κέντρου Σπαρτιατικών και Πελοποννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Nottingham καθ. Χρυσάνθη Γάλλου-Μινωπέτρου εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τον δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου και ιδιαιτέρως την κα Αγγελική Δαλαμάγκα, το Σαïνοπούλειο Ίδρυμα και την κα Μεταξία Παπαποστόλου, την τοπική κοινωνία, καθώς και την Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών για τη συμπόρευση στην προσπάθεια του Κέντρου να αναδείξει την πολυπλοκότητα του φαινομένου της αρχαίας Σπάρτης και την επίδρασή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης δυτικής πολιτικής και πνευματικής σκέψης. «Θέλουμε να διαθέσουμε την έρευνά μας στο ευρύτερο εξωακαδημαϊκό, κοινό, ενθαρρύνοντάς έτσι τη συμμετοχή του πολίτη του σύγχρονου Δήμου Σπάρτης στη μετασχηματιστική έρευνα για την αρχαία Σπάρτη», σημειώνει η κ. Γάλλου-Μινωπέτρου.

Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία τους τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Πανεπιστήμιο του Salzburg, τoν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου και το Reed College (ΗΠΑ), την κα Βασιλική Ντανταβασίλη και την εταιρεία liaison.gr για τις μεταφραστικές υπηρεσίες, τον κ. Γιώργο Κωστιάνη για την ηχητική κάλυψη, καθώς και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την παραχώρηση του αμφιθεάτρου για τις εργασίες του Φόρουμ. Είμαστε ευγνώμονες στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, στην Εταιρεία για την Προώθηση των Ελληνικών Σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο (Society for the Promotion of Hellenic Studies, London) και στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού για τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του Φόρουμ, και στους χορηγούς επικοινωνίας κ. Πέτρο Καπερναράκο και το Vachos Radio Team (Va.Ra.Te.), τον Λακωνικό Τύπο και την Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε επίσης προς την Πρόεδρο κα Ελένη Δαράκη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης για τη φιλοξενία της Διευθύντριας του Κέντρου καθ.
Χρυσάνθης Γάλλου-Μινωπέτρου στο δημοτικό συμβούλιο της 7 ης Ιουνίου.

Εκ του Κέντρου Σπαρτιατικών και Πελοποννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του

Νόττιγχαμ


Σχόλια

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ