ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜΥΣΤΡΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Σπάρτης (Τμήμα Τουρισμού), το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦ.Α.ΛΑΚ.) συνδιοργανώνουν Εσπερίδα Γευσιγνωσίας «Αλχημείες στις Γεύσεις των Βυζαντινών» την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 ώρα 18:00 στον υπαίθριο χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. στον νέο Μυστρά.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας και ο Διευθυντής του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. Καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάς υποδέχονται εκπροσώπους των Αρχών, συμμετέχοντες στην Εσπερίδα και πολίτες, σε μια ξεχωριστή συνάντηση και απευθύνουν επίκαιρο χαιρετισμό.

Στην Εσπερίδα θα μιλήσει ο Δρ. Γεράσιμος Μέριανος (Κύριος Ερευνητής, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) με θέμα «Αλχημεία και είδη διατροφής στο Βυζάντιο. Μεταξύ συμβολισμού και πρακτικής χρήσης».

Παρουσίαση θα κάνει ο καθ. ζαχαροπλαστικής (pastry chef) κ. Χρήστος Βέργαδος με επίκαιρη δημιουργία, έκπληξη.

Η αρχαιολόγος κ. Ιωάννα Κατσουγκράκη και ο παραγωγός - τυποποιητής κ. Ιωάννης Γεροντίδης θα παρουσιάσουν, από κοινού το θέμα: « …ἐκεῑνοι νά χορταίνουσι τά πρῶτα των ἰχθύων…».Βυζαντινές μαγειρείες με ψάρια. Θα γίνει παρουσίαση «Ο οίνος στο Βυζάντιο» από τον επιχειρηματία - οινοπαραγωγό κ. Νικόλαο Θεοδωρακάκο. «Ο άρτος των Βυζαντινών» είναι το θέμα που θα παρουσιάσει ο αρτοποιός κ. Νικόλαος Μάζης. Ο παραγωγός - τυποποιητής ελιάς και ελαιόλαδου κ. Γεώργιος Σακελλαρόπουλος θα αναφερθεί στα διεθνώς αναγνωρισμένα «ευεργετήματα και τη διατροφική αξία της ελιάς» από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας. Ο μελισσοκόμος – τυποποιητής κ. Βασίλειος Λιναρδάκης θα αναφερθεί στη διαχρονική «παρουσία του μελιού Β. Ταϋγέτου».

Στη συνέχεια το κοινό θα έχει την ευκαιρία, στον υπαίθριο χώρο, όπου θα λειτουργεί Έκθεση Τοπικών Τυποποιημένων Προϊόντων Λακώνων, να γνωρίσει από κοντά τους παραγωγούς - τυποποιητές αλλά και εξαγωγείς του τόπου μας σε μια ενδεικτική παρουσίαση των εκλεκτών προϊόντων τους.

Παράλληλα στον στεγασμένο χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. (όροφος) θα λειτουργεί Έκθεση Βυζαντινής Ενδυμασίας από τη συλλογή της Ι.Μ. Παντανάσσης Μυστρά και Έκθεση έργων της Σχολής Αγιογραφίας της Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Η συμμετοχή του κοινού στην Εσπερίδα θα προσδώσει στην εκδήλωση τη βασική και αναγκαία συνθήκη της εξωστρέφειας ενώ η «ζωντανή» μετάδοση της Εσπερίδας στο διαδίκτυο θα αποφέρει την εξακτίνωσή της.

Η είσοδος στην Εσπερίδα είναι ελεύθερη.


Απαγορεύεται η φωτογράφιση - βιντεοσκόπηση των εκθεμάτων βυζαντινής ενδυμασίας.


Στον χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. λειτουργούν, πρόσβαση για ΑμΕΑ, WC AμΕΑ, Ανελκυστήρας.

ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.: Στον νέο Μυστρά, αμέσως μετά το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στο αναπαλαιωμένο Δημοτικό Σχολείο Μυστρά. Ιδιαίτερη προσοχή στις θέσεις στάθμευσης προκειμένου να γίνεται απρόσκοπτα η κυκλοφορία των οχημάτων, από και προς τον Βυζαντινό Μυστρά.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι:

Mystras Grand Palace Resort & Spa


Notosforum


Χυμοί Λακωνία


Βest Packaging Π. Παυλούνης


Πληροφορίες:

Τηλέφωνο: 27310-28833


Site: inevyp.uop.gr


Email: inevyp@go.uop.gr


Κωδικός σύνδεσης live: https://www.youtube.com/live/wQYm1rN2H1s?feature=share

Σχόλια

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

BANNER 1

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

SPARTALUXURY.gr

KOTRONAS FLOWER

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

AIVALI HOTEL

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟ ΚΕΕΜ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: "Με καλή συμπεριφορά , με ευγένεια, σεβασμό, και καλές τιμές, κερδίζοντας αυτά τα παιδιά τους κάνουμε πρεσβευτές μιας θετικής εικόνας για την πόλη μας."

ΒΑΛΙΩΤΗΣ: "Καλώ την ανάδοχο εταιρεία να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των έργων σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις."

"Από την πρώτη μέρα ήμουν εκεί. Σήμερα ήρθα."

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΠΑΡΤΗ: ΡΕΚΟΡ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ