ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σχετικά με την ύπαρξη εστίας φυματίωσης σε αίγες στο ΒασσαράΑ Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Σχετικά με την ύπαρξη εστίας φυματίωσης σε αίγες στην ΤΚ Βασσαρά του Δήμου Σπάρτης, σας ενημερώνουμε ότι κοινοποιήθηκε στην Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥπΑΑΤ) ότι σε δείγματα από ζώα της ανωτέρω μονάδας, τα οποία εξετάστηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διαπιστώθηκε εστία φυματίωσης. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λακωνίας, ενημερώθηκε σχετικώς στις 14/07/2021.

Έκτοτε έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επιβεβαίωση της νόσου, την εξυγίανση της εκτροφής στην οποία παρουσιάστηκαν τα κρούσματα (καθολική σφαγή τον Δεκέμβριο 2021), την αποζημίωση των ζώων που σφάγησαν (ολοκλήρωση της διαδικασίας το Ιανουάριο 2022) και την ανασύστασή της.

Στη συνέχεια, προβήκαμε στη διερεύνηση των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται στην γύρω περιοχή από την ανωτέρω εστία, με ελέγχους στα σφαγεία όλων των αιγών που σφάζονται για ανίχνευση αλλοιώσεων φυματίωσης. Επιπλέον, σε αίγες από εκτροφές της ΤΚ Βασσαρά διενεργήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο σφαγείο και αποστολή των δειγμάτων στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Φυματίωση, με θετικά αποτελέσματα, το Μάρτιο 2023.

Κατόπιν αυτών, η κτηνιατρική υπηρεσία βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των αιγών σε όλες τις εκμεταλλεύσεις της περιοχής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του ΥπΑΑΤ, με τη διενέργεια ενδοδερμικών συγκριτικών φυματινισμών, τη σφαγή αυτών που αντιδρούν θετικά, τις περαιτέρω εργαστηριακές δοκιμές και την επιτήρηση των απολυμάνσεων των εκτροφών, προκειμένου να εκριζωθεί η νόσος και να αποφευχθεί η επέκταση της μόλυνσης. Ο έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2023, βάσει του προγραμματισμού της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Κατά τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί επέκταση της νόσου.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η φυματίωση είναι νόσος που οφείλεται σε μυκοβακτήριο και έχει βραδεία μετάδοση. Εμφανίζεται κυρίως στα βοοειδή, για τα οποία υπάρχει εθνικό πρόγραμμα εκρίζωσης της νόσου, δηλαδή έλεγχος με φυματινισμό και σφαγή των θετικών ζώων.

Η είσοδος του μυκοβακτηρίου στον οργανισμό γίνεται μετά από εισπνοή ή κατάποσή του. Η εισπνοή θεωρείται ο σημαντικότερος τρόπος μόλυνσης, κυρίως όταν πρόκειται για ζώα σταβλισμένα και υπάρχει συγχρωτισμός.

Δεν υπάρχει πρόγραμμα εκρίζωσης της νόσου στις αίγες. Σύμφωνα με την κείμενη κοινοτική νομοθεσία, η φυματίωση των αιγών αποτελεί <<νόσο καταγεγραμμένη για την οποία συντρέχει ανάγκη επιτήρησης εντός της Ένωσης>>.


Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.Τηλέφωνα : 2731363307

2731363302


Ο ΠΡ/ΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ


Μ.ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ

Σχόλια

ΘΑΝΟΣ ΜΙΧΕΛΟΓΓΟΝΑΣ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

BANNER 1

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

SPARTALUXURY.gr

KOTRONAS FLOWER

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

AIVALI HOTEL

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ: "έδιναν εμπιστευτικές πληροφορίες σε άλλες παρατάξεις για να τις καλοπιάσουν και κοίταζαν μόνο τον εαυτούλη τους!"

ΠΡΟΣΟΧΗ! Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Ζητείται Νοσηλευτικό προσωπικό από τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεώς Μάνης

"ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΗΨΗ ΜΟΥ"

"διέρρεαν "επικυρωμένες" φημολογίες, στις οποίες το όνομά μου ταυτιζόταν με την υποστήριξη συγκεκριμένου συνδυασμού"

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ