ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ - Σ.ΚΕΦΑΛΑ - ΚΟΥΦΟΥ






Με τις συγκοινωνίες επικοινωνούν οι άνθρωποι, αναπτύσσεται η οικονομία και προάγεται ο πολιτισμός
Στη Λακωνία δεν υπάρχουν τακτικές συγκοινωνίες
Η πύκνωση των οδικών και θαλάσσιων συγκοινωνιών, παράγοντας ανάπτυξης και προόδου

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως μετά τη λήξη του Ελληνικού Εμφυλίου, κάποιοι προοδευτικοί κάτοικοι του τόπου μας, αγόρασαν τα πρώτα μικρά λεωφορεία που υπήρχαν τότε και έκαναν δρομολόγια από τα χωριά τους προς τη Σπάρτη και αντίστροφα. Με αυτά μεταφέρονταν άνθρωποι, εμπορεύματα, αλλά και ζώα προς πώληση, πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο στον ιδιοκτήτη - οδηγό. Κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1950, ιδρύθηκε το γνωστό μας ΚΤΕΛ, το οποίο οργάνωσε δρομολόγια εντός και εκτός Λακωνίας, βελτιώνοντας διαρκώς τον τύπο των λεωφορείων και τις παροχές προς τους επιβάτες. Αυτή είναι η ιστορία των συγκοινωνιών μας, που άρχισε πριν από 70 περίπου χρόνια.

Σήμερα οι συνθήκες ζωής, οι μετακινήσεις των ανθρώπων και η μεταφορά εμπορευμάτων και αγαθών, έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ, ώστε καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με το παρελθόν. Προσδιοριστικός παράγοντας ανάπτυξης ενός τόπου, είναι η ύπαρξη σύγχρονων οδικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων και εναέριων συγκοινωνιών. Εμείς στη Λακωνία τι έχουμε από όλα αυτά;

Η Λακωνία στερείται σιδηροδρομικών και εναέριων συγκοινωνιών, ενώ οι θαλάσσιες είναι ισχνές και κατά χρονικές περιόδους. Οι οδικές που μας απομένουν βρίσκονται και αυτές σε ατελή μορφή, η οποία πλήττει τόσο τον ντόπιο πληθυσμό, όσο και τους επισκέπτες της Λακωνίας, που δε διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο. Δεν υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα να μεταβεί κάποιος από τη μία πόλη της Λακωνίας στην άλλη (π.χ. από τη Μονεμβάσια στο Γύθειο) για να υλοποιήσει το πρόγραμμα επισκέψεών του στα μοναδικά αξιοθέατα της Λακωνίας. Η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να μεριμνήσουν για την άμεση ανάπτυξη ενός εσωτερικού συγκοινωνιακού δικτύου στη λακωνική ενδοχώρα, προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών. Ιδιαίτερη δε αξία έχουν και οι θαλάσσιες συγκοινωνίες, που πρέπει να αναπτυχθούν για να εξυπηρετήσουν κυρίως τον τουρισμό.

Σαραντούλα Κεφαλά – Κουφού

Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ