Π.ΝΙΚΑΣ: “ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πάντα ζωντανός στις καρδιές των Ελλήνων”“Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, που στέφθηκε ‘αυτοκράτορας των Ρωμαίων και Βασιλεύς των Ελλήνων’ στον μητροπολιτικό ναό του Μυστρά τον Αγιο Δημήτριο, δεν παρέδωσε την Πόλη αλλά πολέμησε και σκοτώθηκε υπερασπίζοντάς την, θέλοντας ο θάνατός του να αποτελέσει παράδειγμα και να αφυπνίσει, να εξεγείρει τις συνειδήσεις των Ελλήνων”.

Τα παραπάνω σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, τη Δευτέρα 29 Μαΐου, στον Μυστρά, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις “Παλαιολόγεια 2023” που διοργάνωσε ο Δήμος Σπάρτης και τα νομικά του πρόσωπα προς τιµήν του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, και των συν αυτώ πεσόντων.

“Δεν ‘ήταν θέλημα Θεού η Πόλη να Τουρκέψει’” συνέχισε ο περιφερειάρχης, παρατηρώντας ότι η φράση αυτή που διασώζει η λαϊκή μας παράδοση “αποτελεί μοιρολατρία για να αποφεύγουμε τις ευθύνες που ήταν συγκεκριμένες. Η Αλωση οφείλεται σε συγκεκριμένες αιτίες, μεταξύ των οποίων η εγκατάλειψη της υπαίθρου, οι έριδες μεταξύ των Ελλήνων, η αποφυγή της στράτευσης, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και κυρίως η μνήμη από την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους το 1204, ένα γεγονός καταστροφικό”, δήλωσε ο Π. Νίκας, τονίζοντας ιδιαίτερα την απάντηση του Κωνσταντίνου στο τελεσίγραφο του πολιορκητή Μωάμεθ Β΄ -“το δε την πόλιν σοι δούναι, ουκ εμόν έστιν ουτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη· κοινή γαρ γνώμῃ πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών”.

Οπως υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, “ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, που στέφθηκε “αυτοκράτορας των Ρωμαίων και Βασιλεύς των Ελλήνων” στον μητροπολιτικό ναό του Μυστρά τον Αγιο Δημήτριο, δεν παρέδωσε την Πόλη αλλά πολέμησε και σκοτώθηκε υπερασπίζοντάς την, θέλοντας ο θάνατός του να αποτελέσει παράδειγμα και να αφυπνίσει, να εξεγείρει τις συνειδήσεις των Ελλήνων. Κι αυτή η θυσία, η μη παράδοση, κράτησε στις ψυχές τη συναισθηματική σχέση του Ελληνισμού με την Κωνσταντινούπολη, κι είναι η θυσία του αυτή που κρατά τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο πάντα ζωντανό στις καρδιές των Ελλήνων” κατέληξε ο Π. Νίκας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος τα πολλά τελευταία χρόνια είναι πάντα παρών στις εκδηλώσεις για τις 29 Μαΐου -“επέτειος στη μνήμη της οποίας θα πρέπει στην Ελλάδα να γίνονται πολύ μεγαλύτερες εκδηλώσεις”.

Στις σημερινές εκδηλώσεις, στον Μυστρά, παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και Υποδομών Νίκωνα Τζινιέρης, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας κ.α.Σχόλια

ΘΑΝΟΣ ΜΙΧΕΛΟΓΓΟΝΑΣ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

BANNER 1

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

SPARTALUXURY.gr

KOTRONAS FLOWER

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

AIVALI HOTEL

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ: "έδιναν εμπιστευτικές πληροφορίες σε άλλες παρατάξεις για να τις καλοπιάσουν και κοίταζαν μόνο τον εαυτούλη τους!"

ΠΡΟΣΟΧΗ! Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Ζητείται Νοσηλευτικό προσωπικό από τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητροπόλεώς Μάνης

"ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΗΨΗ ΜΟΥ"

"διέρρεαν "επικυρωμένες" φημολογίες, στις οποίες το όνομά μου ταυτιζόταν με την υποστήριξη συγκεκριμένου συνδυασμού"

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ