Ομιλία Δημάρχου Σπάρτης στο Delphi Economic Forum



Ως ομιλητής στη συζήτηση με θέμα: «Ματιά στο μέλλον: Πώς μπορούν οι Τοπικές Αρχές να αγκαλιάσουν την καινοτομία και να επενδύσουν στον άνθρωπο» συμμετείχε την Τετάρτη 26 Απριλίου ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας.

Η ομιλία του κ. Δημάρχου είχε τίτλο, «Σπάρτη και Καινοτομία».

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Δούκα:

«Χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσα σε τέτοια εκλεκτή παρέα Δημάρχων. Δεν θα σταθώ σε κοινοτυπίες περί της σημασίας της καινοτομίας και των καινοτομιών! Είναι γνωστά αυτά!

Θα αναφερθώ στο τι κάνουμε στη Σπάρτη στον τομέα των Καινοτομιών, πολλά από τα οποία είναι παντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν θεωρούμε ότι η ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάποιας μορφής Silicon Valley. Δεν θα είχε νόημα να επενδύσουμε τους ελάχιστους οικονομικούς μας πόρους σε μια τέτοια χίμαιρα!

Κάνουμε ωστόσο αρκετά κάποια άλλα καινοτόμα πράγματα, όπως:

1. Καταρχήν προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στη ψηφιοποίηση της παροχής πολλών υπηρεσιών στους δημότεςμας όπως την έκδοση πιστοποιητικών, καταγραφή δεδομένων, ψηφιακά ραντεβού και άλλα,

2. Στηρίζουμε το εργαστήριο τεχνολογίας SPARTI TECH LAB με την Πρεσβεία των ΗΠΑ, το οποίο είναι αναπόσπαστο λειτουργικό μέρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης.

Οι κύριοι πυλώνες δράσης του είναι:Τεχνολογία, Επιχειρηματικότητα, S.T.E.A.M, Ισότητα και Περιβάλλον, με δυνατότητα πρόσβασης και στο eLibraryUSA.

Το εργαστήριο διαθέτει 3D printer and robotic kits, οργανώνει δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέματα όπως Coding, Animation, Digital Marketing for women, Blochchain, κ.α.

3. Συνυπογράψαμε την αίτηση για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Πελοποννήσου και στηρίζουμε την θερμοκοιτίδακαινοτομίας (incubator initiative) της VAMVAKOU REVIVAL με στόχο να συνδράμουμε τις ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) στους τομείς αγροτικής παραγωγής, αγροδιατροφής, τουρισμού, πολιτισμού και της Τεχνολογίας / Καινοτομίας αλλά και τις επιχειρηματικές ομάδες έως 5 ατόμων, που έχουν μία επιχειρηματική ιδέα ή ξεκινούν μία επιχειρηματική πρωτοβουλία, η οποία θα ανταποκρίνεται σε ανάγκες ή/και σε ευκαιρίες ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε αυτούς τους τομείς.

4. Στηρίζουμε το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη. Μάλιστα πρόσφατα, διοργανώσαμε την ημερίδα με θέμα «Γεωργία Ακριβείας στην Σπάρτη» και την καινοτόμο εφαρμογή της στον υπολογισμό των αρδευτικών αναγκών καλλιεργειών, μέσα από τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου ΕΣΠΑ GREEN WATER DRONE που εφαρμόστηκε πιλοτικά στην περιοχή της Τριφυλίας.

5. Ξεκινήσαμε με αργούς ρυθμούς το SPARTA TECH REVIVAL INITIATIVE με στόχους:

• Την καταγραφή όλων όσων ενδιαφέρονται για τις νέες τεχνολογίες, ώστε να διευκολύνουμε τις επαφές μεταξύ τους αλλά και με κορυφαίους επιστήμονες, ερευνητές, επενδυτές και επιχειρηματίες διεθνώς.

• Τη Διοργάνωση εργαστηρίων για παιδιά - ήδη το έχουν επιχειρήσει στο VAΜVAKOU REVIVAL

• Τον Εντοπισμό τομέων έρευνών που θα ενδιέφεραν τα Μέλη του Συνδέσμου

• Διαδικτυακά μαθήματα υπολογιστών (χρήση προγραμμάτων) από τους φοιτητές

• Διοργάνωση Επιστημονικών Φεστιβάλ στη περιοχή μας, με όποια θέματα προκρίνει ο Σύνδεσμος

• Υποστήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης για τη διευκόλυνση των εμπόρων και παραγωγών για τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων

• Σύζευξη με Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

• Link-up (διασύνδεση) με τον οργανισμό Smart Sat CRC Australia

6. Έχουμε ξεκινήσει την επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Σπάρτης όπου εκτός από κάποιες βασικές λειτουργίες, θα προσπαθήσουμε μεσοπρόθεσμα να προσελκύσουμε νέες εργασίες όπως δοκιμές drones και αεροστάτων, κ.α. ώστε να εξοικειωθεί και η νεολαία μας με τον αεροδιαστημικό κλάδο!

Η Δημοτική Αρχή έκρινε απαραίτητη την επαναλειτουργία του Αεροδρομίου για:

1. Την Οικονομική Ανάπτυξη του Δήμου μας

2. Την Εμπορική Ανάπτυξη και τη διακίνηση εμπορευμάτων

3 Την Αγροτική Ανάπτυξη και διακίνηση των προϊόντων

4. Την Τουριστική Ανάπτυξη και Διευκόλυνση της Αύξησης της Επισκεψιμότητας, έστω με μικρά αεροσκάφη και αεροταξί

5. Τη Δασοπροστασία - Πυρασφάλεια

6. Την Προσέλκυση σχολών σχετικών με την Αεροπορία και την Αεροπορική Ιδέα

7. Τη Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

8. Την Αεροδιακομιδή ασθενών και τραυματιών

9. Τη Διευκόλυνση της αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και για τη Πολιτική Προστασία για έρευνες, διασώσεις, κατοπτεύσεις, επιτήρηση δασών.

10. Την ανάπτυξη, έστω και κατ’ ελάχιστο του κλάδου των logistics στη περιοχή μας

11. Την διευκόλυνση της αξιοποίησης νέων τεχνικών στις Αγροτικές καλλιέργειες σε θέματα π.χ. Αερολίπανσης, Αεροσποράς, Αεροψεκασμών, κλπ.

12. Τη Διοργάνωση και διεξαγωγή Αεροπορικών-Αεραθλητικών Επιδείξεων, Εκθέσεων καθώς και Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (ήτοι αγώνων ταχύτητας ή / και επιδείξεων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

13. Την ανάπτυξη νέων εργασιών όπως δοκιμές drones και αεροστάτων, κ.α. και την γενικότερη εξοικείωση των νέων με τις νέες εποχές και τεχνολογίες στον αεροπορικό κλάδο και τα αναπτυσσόμενα αεροπορικά επαγγέλματα!



Σας ευχαριστώ πολύ



Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ